Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Alzheimer kór, demencia
Agyi vérkeringés javítása

Agyi vérkeringés javítása természetes módon, gyógyszerek nélkül

Mik az okai az elégtelen agyi vérellátásnak és milyen tünetekkel jár? Ismerd meg, milyen természetes módszerek vannak az agyi vérkeringés javítására!

A megfelelő agyi vérkeringés biztosítása és fenntartása létfontosságú az ember számára. Amennyiben ez nem valósul meg, az súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Hogy csak néhányat említsünk az esetleges kockázatok közül: Alzheimer kór, vascularis demencia vagy más agyi rendellenességek is kialakulhatnak, legsúlyosabb esetben pedig az agysejtek el is pusztulhatnak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy időben felfigyeljünk az esetleges tünetekre és figyelmet fordítsunk a megelőzésre, valamint a kezelésre. Az alábbiakban összeszedtük, milyen okok állhatnak a nem megfelelő keringés hátterében, hogy miért is olyan lényeges, a megfelelő működés, valamint tippeket is hoztunk, melyekkel serkentheted és támogathatod az agyi vérellátásod kifogástalan működését.

Miért fontos az agy megfelelő vérkeringése?

Az alábbiakban részletesebben áttekintjük az agyi véráramlás működését, jelentőségét, valamint a rendellenességek által felmerülő kockázatokat is áttekintjük. A véráramlás számos nélkülözhetetlen folyamatért felel az agyban, éppen ezért nagyon fontos, hogy ismerjük testünk működését, képben legyünk az összefüggésekkel és gyorsan tudjuk észlelni, ha probléma adódik.

Az agyi véráramlás zavarai közül a leggyakoribb, az esetek 80%-ában, a csökkent vérellátás. Érszűkület esetén kevesebb vér tud csak áramlani ereinkben, elzáródás esetén pedig teljesen megszűnik az adott szerv vérellátása, ami rendkívül veszélyes állapot. Az agyi érszűkület egyik leggyakoribb előzménye a magas vérnyomás, de kockázatot jelentő tényező lehet a magas koleszterinszint, vagy a rosszul/egyáltalán nem kezelt cukorbetegség is. A hirtelen érelzáródás a legveszélyesebb, ilyenkor ugyanis a környező ereknek nincs elég ideje megfelelően átvenni az elzáródott ér szerepét.

Milyen fontos szerepe van a vérkeringésnek?

 • A vérkeringés látja el a sejteket friss oxigénnel és tápanyagokkal, glükózzal, vitaminokkal, aminosavakkal, és nélkülözhetetlen ásványi anyagokkal is.
 • Segít továbbá megszabadulni a szükségtelen szén-dioxidtól, toxinoktól és egyéb anyagcsere hulladékoktól, elszállítja az elhasználódott, salakanyagokkal és szén-dioxiddal teli vért.

Milyen fontos szerepe van az agyban a vérkeringésnek?

 • Az agy ugyan csak a testtömeg 2% -a, de a teljes vérellátás 15-20% -át kapja, ez a szám pedig előrevetíti a folyamat fontosságát.
 • A vérellátás hidratáltan tartja az agyat, ami kiemelten fontos, hiszen agyunkat több mint 70%-ban víz alkotja.
 • A vérellátás felelős az agy állandó hőmérsékletének, pH-jának fenntartásáért, amely hormonok és neurotranszmitterek szállításának útján valósul meg.

Miért jelent problémát, ha az agyban a keringési rendszer megsérül?

 • Kialakulhat átmeneti agyi keringészavar (TIA), melyet ministroke-ként is szoktak emlegetni. tünetei megegyeznek a stroke tüneteivel, de jóval hamarabb, néhány perc, vagy maximum 24 órán belül megszűnnek.
 • Elsősorban a magas vérnyomásról tudjuk, hogy növeli a stroke kockázatát, azonban az alacsony vérnyomás is komoly problémákhoz vezethet: szédülés, fejfájás, rosszullét és ájulás mellett akár agykárosodást, kognitív zavart is okozhat.
 • Alzheimer kór, avascularis demencia, vagy más agyi rendellenesség alakulhat ki.
 • Ha a vérellátás teljesen megszűnik, akkor az agy működésében 5 másodpercen belül súlyos zavar következik be.

Mi vezethet csökkent agyi vérkeringéshez?

A nem megfelelő agyi keringés mögött meghúzódó lehetséges okok két fő csoportba sorolhatóak; vagy az általános egészségügyi állapotban, vagy az életmódban keresendőek.

Életmódbeli okok

 • Ülő- és a mozgásszegény életmód (pl. rossz üléshelyzet) – a hosszas ülés magasabb testzsírszázalékhoz, valamint emelkedett vérnyomáshoz vezethet.
 • Túl sok koffein – a szervezet egyéb területeihez hasonlóan a keringési rendszer sem reagál túl jól a koffeines italokra, ezek ugyanis összehúzzák az ereket, így csökkentik az agyi vérellátást.
 • Dohányzás – kétszeresen is megnehezítjük a keringés kielégítő működését, ha dohányzunk, ezzel ugyanis egyszerre csökken a vérellátás, valamint a rendelkezésre álló oxigén mennyisége is.
 • Túlsúly – ilyenkor értelemszerűen az erek és a keringési rendszer sokkal túlterheltebbek, ezáltal az ideális keringés nem tud megvalósulni.
 • Stressz –a hosszan fennállló, folyamatos stressz rendkívül összetett módon akadályozza a keringés működését; stresszhelyzetekben a pulzus megemelkedik, az emésztés leáll vagy lelassul, a vér pedig az izmokba áramlik az agy helyett.


Életkor

Az agyi vérkeringés zavarai a kor előrehaladtával fokozódnak.

Egészségügyi tényezők

Sajnos több olyan – mentális és fizikai jellegű – egészségügyi előkép is van, melyek nagyban megnövelik az agyi vérellátás nehézségeinek kockázatát. Amennyiben ezek valamelyikében érintett vagy, mindenképp érdemes méginkább odafigyelni az elkerülhető kockázati tényezőkre, valamint arra, hogyan tudod megfelelő szinten tartani, javítani szervezeted agyi vérkeringését.

 • Szívbetegség
 • Cukorbetegség
 • Vérszegénység
 • Vérnyomás problémák
 • Depresszió
 • Korábbi agyi sérülés

Az elégtelen agyi vérellátás tünetei

A baj rendkívül könnyedén és gyorsan eszkalálódhat, éppen ezért a lehetséges tüneteket nem szabad félvállról venni. A vérellátás teljes megszűnése már 5 másodperc után súlyos zavarokhoz vezethet. Amennyiben huzamosabb ideje tapasztaljuk ennek a tünetegyüttesnek több tünetét és a keringésben zavart feltételezünk, azaz felmerül az agyi vérellátás elégtelenségének gyanúja, mindenképp érdemes felkeresni egy szakorvost, mielőtt a helyzet rosszabbra fordul.

 • Mentális fáradtság
 • Szédülés
 • Fejfájás
 • Memóriavesztés
 • Gyakori fejfájás
 • Hajhullás és töredező körmök
 • Hideg végtagok

Stroke esetén hirtelen kezdődő, idegrendszeri tünetek jelentkeznek egyéni kombinációkban az egyes személyek esetében úgy mint az arc egyik oldalának lebénulása, beszédzavarok, egyensúlyzavar, látászavar, fejfájás, járási nehézség, nehézség a végtagok megemelésében. Ebben az esetben azonnal hívd fel kezelőorvosod, vagy a segélyhívót, ilyenkor ugyanis minden másodperc életet menthet.

Így növeld az agy vérellátását!

Az alábbiakban abban adunk egy kis útmutatót, milyen módszerek állnak rendelkezésedre az agy vérellátásának támogatására. A különböző mozgásformáknak köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára leginkább kedvező módot agya egészségének megőrzésére.

A leghatékonyabb vérkeringést javító mozgások

Rendszeres testmozgás

Mozgás során a különböző szervrendszerek mind sorozatos fizikai terhelésnek vannak kitéve, és amennyiben ez rendszeressé válik, elkezdenek ezekhez a terhelésekhez alkalmazkodni; ilyenkor mondhatjuk, hogy edzettek vagyunk. Minél inkább edzett valaki, annál jobb az oxigénellátása, mely ugyancsak a vérárammal jut el szervezetünk különböző pontjaira, így az agyba is.
A mozgással teli életmód tehát – a modern, ülőmunkához társuló életmóddal szemben – nagyban támogatja a megfelelő vérkeringést, és ezt akár egészen kis lépésekben is elkezdhetjük beiktatni mindennapjainkba. Ez az egyik legfontosabb dolog, amit agyad egészségéért tehetsz.

A nem kimondottan megterhelő, de mégis a szívet is kis mértékben terhelő mozgásformák a legjobbak, ugyanakkor a legfontosabb minden esetben a rendszeresség.

 • Séta, túrázás
 • Kerékpározás
 • Úszás
 • Torna – talán ez az egyik legjobb és legkedveltebb keringésjavító mozgás, mert rendkívül változatos és hatékony is egyszerre, ráadásul könnyen személyre szabható és könnyen beiktatható a mindennapokba. A keringéstámogató tornaterv kialakításához érdemes gyógytornász vagy személyi edző tanácsát is kikérni, hogy végül életkorhoz, alkathoz és egészségügyi állapothoz leginkább megfelelő tornatervet kapjunk.
 • Jóga - a legjobb vérkeringés növelő jóga pózok az inverziós pózok, azaz azok, amikor a fejed a szíved alatt helyezkedik el, pl. lefelé néző kutya póz. Ennek oka, hogy ilyenkor a keringés erősítésével a nyirokrendszer is aktiválódik. A nyirokvezetékek izommozgással szállítják szervezetünkben a folyadékot, a fordított pózokban pedig könnyebben kinyílnak az érbillentyűk, ezzel csökkentve a folyadékfelhalmozódás, ödémák kockázatát. A lefelé néző kutya pózban a test hátulsó oldala – a fenék, a comb és a vádli – nyúlnak, valamint erősödik a váll. Így tudod elvégezni:


1. Ereszkedj négykézlábra.
2. Ülj a sarkaidra és nyújtsd ki magad elé a karjaidat.
3. Nyomd le a tenyereidet vállszélességben a matracra és lassan emeld fel a medencéd.
4. Nyújts meg az oldalaidat és a hónaljad körüli területet, majd nyújtózz hátra a fenekeddel.
5. Ezt a nyújtózást folytasd a lábad teljes kinyújtásáig.
6. Tartsd a karjaid között a fejed és maradj így 5-10 belégzés erejéig.
7. Ereszkedj vissza a térdeiddel a talajra és pihenj egy kicsit.

 • Egyéb inverziós terápia – ezek a hátfájdalmakra is enyhülést nyújthatnak és könnyedén végezhetőek egy asztalon fekve vagy egy széken ülve is.

Módszerek az agyi működés serkentésére

 • Zenehallgatás – meglepő lehet, de kedvenc dalaid hallgatása is segíti a megfelelő véráramlást az agyban, sőt a hangszeren való játszás is pozitív hatással lehet rá.
 • Nyelvtanulás – a nyelvek tanulása számos módon támogatja az agy egészségét és fiatalon tartását, fontos pontja lehet a szellemi egészség megtartásának. Éppen ezért érdemes több nyelvet is beszélni.
 • Meditáció – már napi 10-12 perc is javíthat az agyi vérellátás minőségén. A mantrák és kéztartások kombinációja elsőre sokaknak idegennek hathat, ám több kutatás is bizonyította, hogy érdemes adni neki egy esélyt az egészség érdekében.
 • Neurofeedback – ez a terápia sokmindent feltár az agy működésével kapcsolatban így hatékony útmutatóként is szolgálhat. A módszer a legmodernebb technológiáknak köszönhetően az agyműködés szabályozásán keresztül képes tartós pozitív eredményeket elérni – mindezt fájdalom és gyógyszeres terápia nélkül. Célja, hogy a kognitív funkciók képzésével az agy hatékonyabb működésre legyen képes. A HEG tréning a neurofeedback egy fajtája, amely azt tanítja, hogyan lehet átirányítani a vér áramlását az agy különböző területein.

Agyi vérkeringés javítása természetes módon

A megelőzést, csakúgy mint az esetleges tüneteket, komolyan kell venni. Jó hír, hogy számtalan olyan vitamin, élelmiszer és gyógynövény elérhető számunkra, melyek képesek erősíteni immunrendszerünket és javítani az agyi keringést.

Ételek, amelyek védik az agyunkat

 • Tengeri halak – az omega-3 zsírsavak kimondottan fontosak a megfelelő agyműködés megőrzéséhez, ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszanak az idegsejtek, valamint az agysejtek membránjának ápolásában és rendkívül jó gyulladáscsökkentők. Utóbbi azért említésre méltó mert a krónikus gyulladások később vezethetnek depresszióhoz, szorongáshoz, valamint demenciához vagy Alzheimer-kórhoz is.
 • Tojás – B12-vitamint és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz.
 • Bogyós gyümölcsök – antioxidáns, gyulladáscsökkentő flavonoidokat tartalmaznak, melyek erősítik, rugalmasan tartják az ereket.
 • Avokádó – tirozin, C-, E-, K- és B-komplex vitaminok, valamint egészséges zsírsavak forrása, így segíti az egészséges agyműködés megőrzését.
 • Fodros kel – C-, E- és K-vitamin-forrás.
 • Étcsokoládé – triptofán- magnézium és anandamid-forrás, melyek rendkívül jó kedély javítónak és stresszoldónak számítanak, valamint a kognitív funkciókat is segítik. Fontos, hogy magas (min. 70%) kakaótartalmú csokoládét válassz!
 • Diófélék, magvak – omega-3 zsírsavakban gazdagok, de E-vitamint, B-vitaminokat és magnéziumot is biztosítanak sokat. Legjobb, ha változatosan eszed ezeket, főleg diót, pisztáciát, kesudiót, törökmogyorót, mandulát, makadámdiót.
 • Kurkuma – a természetes antidepresszánsnak is nevezett fűszer több mint százféle jótékony idegvédő vegyületet és antioxidánst tartlmaz. A benne található kurkumin segíthet megelőzni az agysejtek pusztulását és serkentheti a regenerációt. Mindemellett a kurkuma az agyzsugorodás esélyeit is csökkenti és kutatások szerint hatékonyan vesz részt az Alzheimer-kór megelőzésében.
 • Olivaolaj – E- és K-vitamint is tartalmaz, így segít a mentális egészség megőrzésében és szintén segít az Alzheimer-kór megelőzésében.

Gyógynövények

 • Ginkgo biloba kivonat – a gingko biloba rendkívül hasznos antioxidáns, mely a közismert memória javító hatását is a vérkeringés javításával, az erek tágítása útján fejti ki. Az értágítással az agy vérellátása is javul, így a kognitív funkciók is pozitívan fejlődnek. Hatóanyagai csökkentik a vérlemezkék összetapadását is, ezzel akadályozzák a vérrögök képződését.
 • Ginzeng kivonat – a ginzeng általánosan javítja a szervezet ellenállóképességét. A vérkeringést ugyancsak az erek tágítása, illetve az oxidatív stressz és a gyulladások csökkentése útján támogatja.
 • Citromfű – vitaminok, flavonoidok, polifenolok és illóolajok is találhatóak benne, az ereket kitágítja, ellazítja, így fokozza az agyi vérkeringést és képes csökkenteni az agyi erek szűkületeit is.


Vitaminok

 • Az E-vitamin támogatja a vérkeringést, gátolja a vérrögképződést, ezáltal csökkentve a trombózis, így az elégtelen agyi vérellátás kockázatát is. Antioxidáns hatásával az idegsejteket is védi a szabad gyökök ellen.
 • A C-vitamin rendkívül sokszínűen járul hozzá az agy működésének támogatásához, egyszerre befolyásolja pozitívan a közérzetet, véd a szabad gyökökkel szemben és serkenti a véráramot.
 • A B-vitaminokat gyakran nevezik stresszoldó vitaminoknak, ugyanis jól használják a felhalmozott energiát, növelik a stressztűrő képességet, lecsökkentik a depressziót, illetve védik az agyat az elörgedéstől. Az Alzheimer-kór megelőzésében is hatékonyak
 • A kalcium rendkívül fontos az idegsejtek kommunikációjában, éppen ezért nélkülözhetetlen minden agyi folyamat esetén. Kutatások szerint a kalcium az agyi vérkeringés szabályozásához is elengedhetetlen.
 • A magnézium segít aktiválni a B-vitaminokat, valamint jó hatással van a memóriára és a sejtmembránok képességeire. A kalciummal közös működése a sejtek számára nélkülözhetetlen, így hiányállapot esetén idegrendszeri betegségek alakulhatnak ki.
 • A cink hiánya hasonlóképp komoly problémákhoz vezethet, kutatások szerint összefüggésben állhat a Parkinson- és Alzheimer-kór kialakulásával is.

Tippek az agyi vérkeringési zavarok megelőzésére

Az étkezés mellett számos módon tehetünk az agy keringési zavarainak megelőzéséért. Noha néhány tanács rendkívül egyszerű, fontos hogy tudatosítsuk, hogy ilyen kis lépésekkel is rengeteget tehetünk szervezetünkért. Az alábbiakban összeszedtük azokat a pontokat, amelyekre érdemes figyelmet fordítani, ha tudatosabban szeretnél élni annak érdekében, hogy az agyműködésed még sokáig megfelelő legyen.

 • A vérnyomás rendszeres ellenőrzése és karbantartása
 • Cukorbetegség kezelése
 • Dohányzás mellőzése
 • Koleszterinszint rendszeres ellenőrzése
 • Vitamin- és ásványianyag-pótlás
 • Sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonaféléket tartalmazó étrend kialakítása
 • Rendszeres testmozgás

Az agyi vérkeringés tudatosan javítható

Mindent összevéve elmondható, hogy noha az agy keringési zavarait rendkívül komolyan kell venni, hiszen súlyos és visszafordíthatatlan következményekhez vezethetnek, szerencsére sok ponton változtathatunk életünkben annak érdekében, hogy elkerüljük a bajt. Az életmódbeli változtatásoktól kezdve a rutin kialakításán át a megfelelő étrend kialakításáig megannyi eszköz van a kezünkben, hogy tegyünk az egészségünkért. A Netamin kínálatában számos olyan étrend-kiegészítőt találhatsz, melyekkel kis lépésekben hozzájárulhatsz a megfelelő agyi vérellátás biztosításához. A korábban felsorolt vitaminok és gyógynövények széles választékát megtalálatod termékeink között. Tegyünk közösen egy egészségesebb életért!

Felhasznált irodalom
webbeteg.hu/cikkek/neurologia/24110/agyi-keringeszavar

neurologiaikozpont.hu/hireink/honnan-tudhatjuk-hogy-atmeneti-keringeszavar-jatszodott-le-az-agyunkban
infostart.hu/eletmod/2015/09/26/sok-bajt-okoz-de-nehezen-ismerheto-fel-a-gyenge-agyi-verkeringes-757330#
webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/22272/a-keringesi-zavarokrol-altalanossagban
egeszsegter.hu/cikk/1231/ezek-a-gyogynovenyek-javitjak-a-verkeringest#gsc.tab=0
agyserkento.hu/blog/legjobb-agyserkento-etelek
agyserkento.hu/blog/az-egeszseges-agymukodeshez-szukseges-vitaminok
eletforma.hu/elet-mod/faradt-vagy-nem-fog-az-agyad-probald-ki-ezeket/
hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/cikkek/hat_agyserkento_vitamin
bonshop.hu/e-vitamin-az-agy-es-a-sziv-vitaminja-83
agyserkento.hu/blog/az-egeszseges-agymukodeshez-szukseges-vitaminok
informed.hu/betegsegek/heart/perif_arteries/verpezsdito-modszerek-21967.html
femina.hu/egeszseg/jogapozok-verkeringes-serkentese/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34112355/
agyiaktivitas.hu/neurofeedback/
agyserkento.hu/blog/igy-novelheted-az-agy-verellatasat
Ezt láttad már?
Netamin Ginkgo Biloba 300mg tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér