fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Természetes gyógymódok
Természetes segítség megfázás és influenza házi kezeléséhez

Természetes segítség megfázás és influenza házi kezeléséhez

Tudtad, hogy van olyan gyógynövény, ami akár 2 nappal is lerövidítheti a megfázást? Vedd fel a harcot a betegséggel minél előbb, itt a lista, hogy mi segíthet!

gyogytea_megfazas_termeszetes_kezeleseA megfázás vagy meghűlés a leggyakoribb megbetegedés hazánkban. A felnőttek átlagosan évente 2-3-szor kapnak meghűlést, míg a gyermekek körében az átlag 6 és 12 meghűlés évente. Az influenza a megfázáshoz hasonló tüneteket produkáló, de rendszerint súlyosabb vírusfertőzéses megbetegedés, melynek szintén nagyon gyakori az előfordulása. Statisztikák szerint az Európai Unióban évente 25-100 millió embert dönt ágynak az influenza. Habár a megfázást és az influenzát okozó vírusok megjelenése az őszi-téli szezonban elkerülhetetlen, valami mégis változik: a módszer, ahogy felvesszük a harcot ellenük. Felmérések igazolják, hogy egyre többen fordulnak a szintetikus gyógyszerek helyett természetes megoldásokhoz.

A legutóbbi adatok alapján az amerikaiak több mint másfél milliárd dollárt költenek el egy évben a természetes alapanyagú immunerősítő és megfázás/influenza ellen védő készítményekre. A természetes gyógymódok iránti kereslet több mint kétszer olyan gyorsan nő, mint a vény nélkül kapható (OTC) gyógyszerek piaca.

Természetes kiegészítők megfázás és influenza ellen: tényleg működnek?

Először is gyorsan tisztázzunk egy gyakori félreértést: mind a megfázást, mind az influenzát vírusok okozzák (ezért antibiotikus kezelésre nincs szükség), de a kettő nem ugyanaz:

• Az influenza tünetei súlyosabbak; magas láz, erős fejfázás és végtagfájdalom, ugyanakkor rendszerint tüsszögés nélkül.

• Az influenza életveszélyes is lehet; évente több mint 30 ezer ember hal meg influenza miatt.

natha_megfazas_influenza_hazi_kezelesMivel a megfázás és az influenza tünetei között több hasonló is van, ezért gyakran a kezelési módszereket is egy kalap alá szokás venni.

De vannak-e hatásos természetes megoldások a kellemetlen tünetek enyhítésére és a gyógyulás felgyorsítására? A tudomány jelenlegi állása szerint léteznek ilyenek, bár azt még sok esetben vitatják, hogy milyen mértékű a segítség, amit nyújtani képesek a betegség leküzdésében. Bizonyos vitaminok és gyógynövények valószínűleg 1-2 nappal is képesek lerövidíteni egy megbetegedést. Ez pedig nem rossz eredmény: mind tudjuk, hogy akár 1 nap is milyen sokat számíthat, amikor még fontos személyes és munkahelyi teendőinket se tudjuk elvégezni, annyira legyengít minket a betegség.

Paul M. Coales amerikai orvosprofesszor szerint a nem túl drasztikus pozitív hatás éppen egyik előnye a természetes gyógymódoknak.1 Amikor egy hatóanyagnak jelentős pozitív hatása van, akkor az esetek többségében hasonlóan erős negatív mellékhatásoktól is tartani kell. A természetes megfázás- és influenza ellenszerek egy átlagos ember számára teljesen biztonságosak, és megadhatják azt a pluszt a szervezet természetes védekezőképessége számára, amire a gyorsabb gyógyuláshoz szükség van.

C-vitamin

C-vitaminA C-vitamint régóta szokás használni a megfázás kezelésére, habár hatékonysága ezen a területen valamelyest ellentmondásos. Az már bizonyított, hogy a C-vitamin erősíti az immunrendszert, abban pedig minden orvos és szakember egyetért, hogy az erős immunrendszer a kulcsa a fertőzések leküzdésének. Egyes kutatások szerint a magas dózisú C-vitamin (napi 1-3 gramm) szedése segíthet a megfázás megelőzésében azoknál, akik hideg időjárásnak vannak kitéve vagy rendkívül intenzív testmozgást végeznek. Kutatások már azt is bizonyították, hogy a C-vitamin segít a megfázás időtartamát lerövidíteni, akár 24-36 órával is.2 Mindezek alapján mindenképp a rendszeres szedés javasolható, vagyis a folyamatos C-vitamin pótlás, amivel a megelőzést és esetleges fertőzés esetén a kezelést is támogathatjuk.

Cink

Először egy 1984-ben publikált vizsgálatban mutatták ki, hogy a cinktartalmú cukorkák hatására gyorsabban elmúlnak a nátha tünetei. Egy 2011-es kutatás – amiben összesen 15 korábbi vizsgálat 1360 résztvevőjének adatait összesítették – alapján a cinktartalmú szirupok, cukorkák vagy tabletták segíthetnek lerövidíteni a felső légúti fertőzés időtartamát, ha a megfázás tüneteinek megjelenését követő egy napon belük elkezdjük használni őket. 3 A kutatók arra is rámutattak, hogy a cink a megfázás megelőzésében is segít, ha legalább nagyjából 5 hónapon át szedjük. Egyes szakértők szerint ugyanakkor a cinket nem szabad túlzottan sokáig megemelt dózisban szedni, mert ez rézhiányt okozhat a szervezetben.

Kasvirág (Echinacea)

Echinacea virágaAhogy a C-vitamin esetében, a kutatási eredmények itt is vegyesek. Bizonyos kutatások szerint a kasvirág akár 10-30 százalékkal is képes csökkenteni a megfázás hosszát és súlyosságát. Dr. David C. Leopold, a Scripps Integratív Orvostudományi Központ oktatója, úgy gondolja, hogy az egymással szembemenő kutatási eredmények azért születhettek, mert a kutatók a kasvirág eltérő fajtáit használták. A legerősebb bizonyítékok az echinacea purpurea (bíbor kasvirág) nevű gyógynövény mögött állnak, úgyhogy érdemes kifejezetten ezt keresni.4 Elsősorban kezelésre javasolt a szedése.

Fekete bodza

Van néhány ígéretes tudományos bizonyíték arra, hogy a bodza segíthet az influenza kezelésében. A bodza úgy tűnik, hogy serkenti bizonyos immunsejtek termelését és emellett segíthet megakadályozni a vírus további terjedését. Egy kutatásban 4 evőkanál fekete bodza szirupot kaptak a résztvevők 3 napon át és ettől 56%-kal rövidebb ideig tartottak az influenza tünetei. A bodzának lázcsillapító hatása is ismert. A Marylandi Egyetem gyógycentruma szerint: „a bodza gyulladáscsökkentő, vírusellenes, influenza-ellenes tulajdonságokkal bírhat.”5

Fokhagyma

fokhagymaA fokhagyma stimulálja az immunrendszer működését és vírusellenes hatása is lehet. A kezdeti kutatási eredmények szerint a fokhagyma csökkentheti a megfázás kockázatát.6 A legjobb, ha a fokhagymát nyersen fogyasztjuk, összetörve, felaprítva vagy összepréselve. Természetesen kapszula/tabletta formájában is szedhetjük, így elkerülhetjük azt, hogy egész nap fokhagyma-illat lengjen körül minket. A hosszú főzés viszont megsemmisítheti a fokhagymában található fontos gyógyhatású vegyületeket és enzimeket, melyek a kívánt hatáshoz szükségesek!

Ginzeng

Habár általában természetes stimulánsként használják, többek között a memória és a potencia javítására, a ginzeng különböző fajtái az immunrendszert is erősítik, illetve segíthetnek a megfázás és influenza megelőzésében vagy kezelésében. Egyik fajtája, a panax ginseng, valószínűleg az influenza oltás hatékonyságát is képes erősíteni. Egy amerikai kutatás szerint a ginzeng szedésétől enyhülnek a megfázás tünetei és a gyógyulás is gyorsabb.7

Mik a kockázatok?

A természetes nátha- és influenza ellenszerek használata teljesen biztonságos – amennyiben az előírt, normál dózisokban szedik őket, a náthán vagy influenzán kívül egyébként egészséges felnőttek. Pozitívum, hogy legtöbbjüket nem kell hosszú távon át használni, elég csak a betegség ideje alatt.

Bizonyos esetekben fontos, hogy az orvosoddal egyeztess, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt kezdenél szedni. Például:

•    terhesség

•    krónikus betegség

•    gyógyszerek vagy más kiegészítők szedése (melyek kölcsönhatásba léphetnek a növényi hatóanyagokkal)

Hasonlóképpen fontos, hogy ha étrend-kiegészítőt vásárolsz, azt megbízható forrásból tedd. Mindig olyan terméket válassz, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet notifikált és ha a tüneteid nem múlnak, akkor mindenképp fordulj orvoshoz!

 


Források:

1-2-3-4-6-7 http://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/colds-flu-immune-system

5 http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/elderberry

Felhasznált irodalom
http://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/colds-flu-immune-system http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/elderberry
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Házi praktikák torokfájásra
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal