Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Tudtad, hogy a reteknek több mint tíz fajtája van?

Milyen tápanyagok találhatóak a retekben? Melyek a főbb fajtái? Mikor érdemes enni belőle és hogyan? Érdekességek a retekről!

franciaretekA retek valamilyen szinten hasonlít a csokoládéra. Ahogy Gombóc Artúr sorolta van hosszú csokoládé, kerek csokoládé, fekete csokoládé és így tovább. A reteknek is rengeteg fajtája van sőt, a csokoládéval szemben ez még egészséges is.

A retek érdekes története

A retket már évezredek óta termesztik. Eredetileg Kelet-Ázsiából származik, ahol gyógyírként szolgált jó néhány nyavalyára, ezért hihetetlen népszerűségnek örvendett. Az ókorban már megjelent Egyiptomban is - ahol a piramisépítők étele volt a hagymafélék mellett -, valamint Görögországban. Utóbbinál már a háziasított formát fogyasztották, és olyannyira tisztelték ezt a gumós zöldséget, hogy arany másolatokat csináltak róla, hogy felajánlhassák Apolló istenség számára. Sivár időszak volt viszont a retek számára a középkor, amikorra is a veszekedés és a viszály szimbólumává vált és elvesztette népszerűségét. Evés előtt ekkor gyakran megszentelték, mert úgy gondolták a retek kapcsolatban állhat a gonosszal. Európán belül Angliában fogyasztották jó szívvel, még Shakespeare is tesz róla említést egyik művében. Vese- és bélbetegségekre, valamint bőrproblémák kezelésére használták. Amerikába az angol telepesek juttatták el a XVII. században, alig száz évvel később pedig már tízfajta retket is termesztettek itt.

Milyen tápanyagok találhatóak a retekben?

A reteknek magas a C-vitamint tartalma, emellett található benne A-, B1-, B6-vitamin, valamint kalcium, vas és magnézium is. Kutatások azt bizonyították, hogy a retek rendszeres fogyasztása segíthet a keringési és bélrendszeri problémákon, emellett gyulladáscsökkentő hatása is van. Mivel vízhajtó jellegű növény, ezért szükség esetén ilyen céllal is érdemes lehet nagyobb mennyiségben fogyasztani. Utóbbi tulajdonsága miatt és mivel rostban gazdag, ám a glikémiás indexe alacsony, fogyókúrázók is kedvelik.

Fontos viszont, hogy ha gyomorpanaszaink vannak, inkább kerüljük a rendszeres, vagy nagyobb mennyiségű fogyasztását.

A főbb retekfajták

DaikonretekA retek formára és színre is többféle lehet. Van henger alakú, kerek, piros, fehér, sárga, fekete, de még lila színű is. Itthon a legtöbben a kis, kerek, vörös retket fogyasztjuk, azaz a hónapos retket. Ettől csak formájában tér el a francia retek, amely kicsit hosszúkásabb, de hasonlóan roppanós és borsos íze van. A fehér-, avagy jégcsapretek inkább a gyerekek szeretik, ugyanis minimálisan csípős íz sem érezhető rajta. Közismert még a különféle jótékony tulajdonságairól a jellegzetes ízű és illatú fekete retek is. A retek legcsípősebb változata ezzel szemben a Daikon, más néven kínai retek, amit Kínában fogyasztanak a legtöbbet.

Hogyan fogyasszuk a retket?

A reteknek  nem csak a gumóját lehet fogyasztani, hanem a leveleit - amelyekből frissen saláta, de főzelék is készíthető -, valamint a csíráját is. Ha wokban készítünk zöldségeket a hagyományos alapanyagok közé, vékony szeletekre vágva becsempészhetjük a retket is. Igazán különleges ízt ad majd az ételnek.

Van egy mondás, miszerint "a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság". Ezt fenntartásokkal kell kezelni, hiszen ez igazából arra utal, hogy magában, saláta vagy kenyér nélkül ne kezdjük ezzel a napot, ugyanis a gyomrunk nem fog neki örülni. Bátran fogyasszuk reggelink része ként is, a lényeg, hogy ne árválkodjon egyedül a tányérunkon.

Ezt láttad már?
Retek saláta - igazi vitaminbomba
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér