fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fogyás
Zöld kávé hatása

Mi az igazság a zöld kávéról? Valóban segíthet a fogyásban?

Milyen jótékony hatásai vannak a zöld kávénak? Mi is az a klorogénsav és hogyan segíthet a fogyásban a zöld kávé? Cikkünkben bemutatjuk!

Egyik legnépszerűbb ital a világon a kávé, melyet ébresztő italként tartanak számon. A pörköletlen zöld kávéban azonban a tudósok számos más olyan anyagot találtak, melyek jótékony hatással lehetnek a szervezet működésére. A zöld kávé (más néven: Arabica kávé, Café Marchand, Café Verde, Coffea robusta, Raw Coffee) hasonlóképpen, mint a zöld tea, különböző eljárások után válik feketévé. Cikkünkben bemutatjuk mi is pontosan a zöld kávé, milyen hatása van a benne található klorogénsavnak, illetve, hogy valóban van-e zsírégető hatása.

Mi is az a zöldkávé?

Tulajdonképpen a zöld kávé olyan kávé bab, ami nincs megpörkölve. Ugyanúgy, mint a zöld tea, a zöld kávé kivonata is erős antioxidáns tulajdonságú a polifenolok családjában. Az első számú polifenolos vegyületek a zöld kávéban a klorogénsavak. Mivel a pörkölési eljárás csökkenti a kávébabban található klorogénsav mennyiségét, így a zöld kávéban sokkal több klorogénsav található, mint a pörkölt kávészemekben. A pörkölt kávé ráadásul tartalmaz olyan anyagokat (kahweol és cafestol), melyek hozzájárulhatnak a rossz koleszterinszint (LDL) növekedéséhez. A pörköletlen zöld kávé ezeket az anyagokat nem tartalmazza.

Mi az a klorogénsav?

A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen. Megtalálható még a burgonyában, barackban, szilvában is, de a legnagyobb koncentrációban a zöld kávébab tartalmazza a klorogénsavat. A szárított zöld kávét, az összegyűjtése után azonnal feldolgozzák, így képesek 98%-os tisztaságú klorogénsavat kinyerni belőle.

A klorogénsav jótékony hatásai

  • Vérnyomáscsökkentő hatás: A zöld kávé kivonattal végzett kutatások többsége, a zöld kávé szív- és érrendszerre kifejtett hatását vizsgálta. Magas vérnyomásban szenvedő betegek körében végzett vizsgálatban a 31% klorogénsavat tartalmazó zöldkávé-kivonat tizenkét héten át adva 8%-kal csökkentette a szívfrekvenciát 7%-kal a diasztolés és 8%-kal a szisztolés vérnyomást. Egy másik vizsgálatban megállapították, hogy a zöldkávé-kivonat növeli az erek válaszkészségét.
  • Kognitív teljesítmény fokozása: A zöld kávéban található koffein javíthatja a hangulatot és az agy aktivítását. Fokozza az éberséget, javíthatja a reakcióidőt, ezáltal a kognitív teljesítményt is.
  • Antioxidáns hatás: A zöld kávé a benne található klorogénsavnak köszönhetően hatékonyan szembeszáll a szabad gyökökkel, melyek számos betegség kialakulásáért felelősek. Antioxidáns hatása miatt a klorogénsav legyőzi és semlegesíti a káros szabad gyököket.
  • Stabilizálhatja a vércukorszintet: Az ACS (American Chemical Society) 245. nemzetközi találkozóján bemutatták, hogy jelentős epidemiológiai és egyéb bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy a zöld kávé csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A pörköletlen kávé szemekből készített kivonat jó hatással volt az emelkedett vércukorszintre, ami több okból is előnyös, hiszen a magas vércukorszint számos más betegség és krónikus gyulladás kialakulását okozhatja. A klorogénsav molekula képes megtartani a glükóz-6-foszfátot, ami a glükózt bejutattná a véráramba az étkezések után.
  • Fokozza a test zsíranyagcseréjét: A zöld kávé rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szénhidrátok lerakódása valamint gyorsítható a zsíranyagcsere. Fő aktív hatóanyaga, a klorogénsav csökkenti a szénhidrátok gyomor-bél traktusból történő felszívódását, ezzel mérsékli a vércukor- és inzulin kiugrásokat. A a klorogénsav csökkentheti a testsúlyt, a bevitt zsírok felszívódását, a májban tárolt zsír mennyiségét és javíthatja a zsírégető adinopektin hormon működését. Fokozza a hőtermelést, ezáltal a szervezet több kalóriát éget el.

Milyen formában ajánlott a zöld kávé bevitele?

Habár a klorogénsavat önmagában is bevihetjük a szervezetbe étrend-kiegészítéssel, a kutatások azt mutatják, hogy a hatóanyag jobban szívódik fel, ha inkább zöld kávé kivonatot fogyasztunk. Arról nem is szólva, hogy a zöld kávé egyéb hasznos hatóanyagokat (antioxidánsokat, polifenolokat) is tartalmaz, nem csak klorogénsavat. A zöld kávé-kivonat kapszula és tabletta formájában is elérhető a boltokban.

Vannak-e káros hatásai a zöld kávénak?

Koffeinre érzékenyek esetében a zöld kávé fogyasztása sem javasolt. A tünetek, ugyanúgy, mint a fekete kávénál, lehetnek idegesség, fejfájás, heves szívdobogás. A zöld kávé fogyasztása néhány esetben allergiás reakciókat is kiválthat, melynek tünetei bőrkiütés formájában jelentkezhetnek, súlyosabb esetben légzőszervi panaszokat is okozhat.


A zöld kávét akár természetes, akár étrend-kiegészítő formájában is érdemes lehet időnként fogyasztani, hiszen számos jótékony hatása lehet szervezetünkre. Egy életmódváltás során is segítségünkre lehet, a megfelelő étrenddel, mozgással kombinálva felgyorsíthatja a nem kívánt súlyfeleslegtől való megszabadulást is.

Felhasznált irodalom
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16820341 The blood pressure-lowering effect and safety of chlorogenic acid from green coffee bean extract in essential hypertension. Watanabe T, Arai Y, Mitsui Y, Kusaura T, Okawa W, Kajihara Y, Saito I. Health Care Products Laboratories, Kao Corporation, Tokyo, Japan.

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16419643 Kozuma K, Tsuchiya S, Kohori J, Hase T, Tokimitsu I. Health Care Research Laboratories, Kao Corporation, Tokyo, Japan http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1264-GREEN%20COFFEE.aspx?activeIngredientId=1264&activeIngredientName=GREEN%20COFFEE

ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22291473 Vinson JA, Burnham BR, Nagendran MV. Chemistry Department, University of Scranton, Scranton, PA, USA.

acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2012/march/new-evidence-on-effects-of-green-coffee-beans-in-weight-loss.html

acs.org/content/acs/en/pressroom/newsreleases/2013/april/new-evidence-that-natural-substances-in-green-coffee-beans-help-control-blood-sugar-levels.html

med.nyu.edu/content?ChunkIID=132201

zöld-kávé.hu/5-ok-amiert-erdemes-a-zold-kavet-rendszeresen-fogyasztani

klorogensav.hu/
Ezt láttad már?
HERBAL zsírégető tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér