fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fogyás
Zsírral fogyni? Ha omega-3, akkor lehetséges!

Zsírral fogyni? Ha omega-3, akkor lehetséges!

A halolajban lévő omega-3 zsírsavak talán még a fogyókúra sikerességét is elősegíthetik, erről azonban megoszlanak a vélemények. Cikkünkben áttekintjük, hogy jelenleg mit tudunk az omega-3 testsúlyra gyakorolt hatásairól. Omega-3 hatása a zsírvesztésre, anyagcserére, tudományos vizsgálatok szerint.

A halolaj a második legnépszerűbb étrend-kiegészítő készítmény a multivitaminok után. Mivel gazdag omega-3 zsírsavakban, számos jótékony egészségügyi hatással rendelkezik, például támogatja a szív és az agy egészségét, csökkentheti a depresszió kockázatát és még bőrünk egészségét is javíthatja. A halolajban lévő omega-3 zsírsavak talán még a fogyókúra sikerességét is elősegíthetik – erről azonban megoszlanak a vélemények és a kutatási eredmények. Cikkünkben áttekintjük, hogy jelenleg mit tudunk az omega-3 testsúlyra gyakorolt hatásairól.

Omega-3 zsírsavak: mit érdemes tudni róluk? Rövid összefoglaló

Az omega-3 zsírsavak családja alapvető fontosságú az emberi egészséghez. Számos különböző omega-3 zsír létezik, de a legfontosabbak két fő csoportba sorolhatók:

Esszenciális omega-3 zsírsavak: Az alfa-linolénsav (ALA) az egyetlen esszenciális omega-3 zsírsav. Rengeteg növényi táplálékban megtalálható: dió, kendermag, chia mag, lenmag és ezek olajai a leggazdagabb ALA-források.

Hosszú láncú omega-3 zsírsavak: A két legismertebb az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). Elsősorban halolajban és olajos halakban találhatóak meg, de a tengeri ételekben, algákban és algaolajban is előfordulnak.

Az ALA azért esszenciális, mert az emberi szervezet nem képes előállítani. Ezért táplálékkal kell ehhez a fajta zsírsavhoz hozzájutnunk.

Az EPA és DHA technikailag nem sorolható az esszenciális kategóriába, mert a szervezet ALA zsírsav felhasználásával ezeket elő tudja állítani. Ugyanakkor fontos tudni, hogy ez a konverzió az emberi testben nem túl hatékony: az elfogyasztott ALA mindössze 2-10%-át képes szervezetünk EPA és DHA zsírsavvá átalakítani.

Ebből az okból kifolyólag a legtöbb szakértő legalább napi 2-300 mg EPA és DHA bevitelét javasolja. Ez megoldható heti két adag olajos hal elfogyasztásával (kb. 280 gramm elkészített hal) vagy étrend-kiegészítő szedésével.

Az EPA és DHA zsírsavak számos létfontosságú folyamatban részt vesznek, és kiemelte fontos szerepet játszanak az agy és a szemek fejlődésében és funkciójában. Emellett kutatások szerint megelőzhetik a gyulladást, a depressziót, a mellrákot és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kialakulását.

Az omega-3 gyorsíthatja az anyagcserét

Az omega-3 zsírsavak egyik fogyást segítő tulajdonsága az lehet, hogy gyorsítják az anyagcserét.

A metabolikus ráta a test energia-felhasználásának sebességét mutatja, ami meghatározza a naponta elégetett kalóriák számát. Minél magasabb a metabolikus ráta, annál több kalóriát éget el a testünk, és annál könnyebb lefogyni, illetve a testsúlyunkat megtartani.

Egy kisméretű tanulmány kimutatta, hogy amikor egészséges fiatal felnőttek naponta 6 gramm halolajat fogyasztottak 12 héten keresztül, a metabolikus rátájuk nagyjából 3,8%-kal növekedett.

Egy másik tanulmányban egészséges idősebb nők szedtek napi 3 gramm halolajat 12 héten keresztül. Ennek hatására a metabolikus rátájuk nagyjából 14%-kal növekedett, ami megfelel napi 187 extra kalória elégetésének.

Egy 2014-ben publikált tanulmányban egészséges felnőttek szintén napi 3 gramm halolajat fogyasztottak el, 12 héten keresztül, amitől átlagosan 5,3%-kal növekedett meg a metabolikus rátájuk.

A legtöbb tanulmányban a metabolikus ráta növekedése mellett az izomtömeg növekedése is megfigyelhető volt. Az izom több kalóriát éget el, mint a zsír, vagyis az izomtömeg növekedése magyarázatot adhat a tanulmányokban tapasztalt magasabb metabolikus rátákra.

Az omega-3 fokozhatja az edzés kalória- és zsírégető hatását

Könnyen lehet, hogy a halolaj egyéb jótékony metabolikus hatással is bír, és nem csak a  naponta elégetett kalóriák számát tudja növelni.

Kutatások arra utalnak, hogy a halolaj fogyasztása növelheti az edzés során elégetett kalóriák és zsír mennyiségét. Emögött feltehetően az áll, hogy a halolaj segíti testünket abban, hogy edzés során a szénhidrátok helyett a zsírt használja fel energiaforrásként.

Egy tanulmányban nőknek adtak napi 3 gramm halolajat, 12 héten keresztül, amitől 10%-kal több kalóriát és 19-27%-kal több zsírt égettek el edzéseik során. Ez magyarázatot adhat arra is, hogy más tanulmányokban miért volt az edzés és halolaj kombinációja hatékonyabb a testzsírcsökkentés terén, mint csak az edzés önmagában.

Ugyanakkor olyan tanulmányok is születtek, melyek szerint a halolaj nincs hatással arra, hogy milyen „üzemanyagot” használ fel a szervezet edzés során. Ahhoz, hogy magabiztos következtetést vonhassunk le, további kutatásokra lesz még szükség.

Az omega-3 segítheti a zsírvesztést és a derékkörfogat csökkentését

Még ha a halolaj nem is segít mindenkinek a súlyvesztésben, úgy tűnik, hogy az izomépítésben és zsírvesztésben segítségünkre lehet.

Néha a mérleg csalóka tud lenni: a súlyunk ugyanis lehet, hogy nem változik, de közben több izom kerül ránk, testzsírból pedig veszítünk. Ezért van az, hogy a fogyni vágyóknak az eredmények követésére inkább a mérőszalag használatát javasolják, vagy a testzsírszázalék mérését, nem pedig a mérleget.

A fogyás testsúly-alapú követése egyúttal magyarázatot is adhat arra, hogy egyes tanulmányok miért nem találtak az omega-3 kapcsán fogyást segítő hatást. A precízebb méréseket alkalmazó kutatások viszont egészen más képet festenek!

Például, egy 44 fős tanulmányban a napi 4 gramm halolajat szedő emberek nem fogytak többet, mint a hatóanyagmentes placebót szedők. Ugyanakkor a halolajat szedő csoport tagjai 0,5 kg-mal több testzsírt vesztettek és 0,5 kg-mal több izmot építettek, mint a halolajat nem szedők.

Egy másik tanulmányban 6 egészséges felnőtt lecserélt 6 gramm zsírt az étrendjében 6 gramm halolajra, minden nap, 3 héten keresztül. Nem veszítettek többet testsúlyukból, viszont több testzsírtól szabadultak meg.

Egy másik kisméretű tanulmányban azok, akik napi 3 gramm halolajat szedtek, 0,6 kg-mal több zsírt veszítettek, mint a placebót szedők. A kísérlet résztvevőinek teljes testsúlya viszont változatlan maradt.

Egy 21 tanulmány eredményeit összegző áttekintés arra jutott, hogy a halolaj nem csökkenti hatékonyabban a testsúlyt, mint a placebo. Ugyanakkor a szerzők azt is kiemelték, hogy a halolaj hatékonyan csökkenti a derékkörfogatot és a derék-csípő méretarányt.

Az omega-3 csökkentheti az éhség- és étvágyérzetet

A halolajban lévő omega-3 zsírsavak több úton is segíthetik a fogyást, egyik ezek közül az éhség és az étvágy enyhítése. Ez a legtöbb diéta során hasznosnak bizonyulhat, hiszen a csökkentett kalóriabevitel nagyon gyakran társul fokozott éhségérzettel.

Egy tanulmány során egészséges, diétázó embereknek adtak naponta kevesebb mint 0,3 gramm vagy több mint 1,3 gramm halolajat. A sok halolajat fogyasztó emberek csoportja jelentősen nagyobb teltségérzetről számolt be étkezés után 2 órával.

A jelenség azonban nem tűnik általánosnak. Egy másik tanulmányban egészséges, nem diétázó emberek kaptak napi 5 gramm halolajat vagy hatóanyagmentes placebót. A halolajat fogyasztók csoportja kb. 20%-kal kisebb teltségérzetet érzékelt egy standard reggeli elfogyasztása után és 28%-kal nagyobb volt az étvágyuk. Emellett a rákos betegeken vagy vesebetegségben szenvedőkön végzett kutatások egytől egyig a halolaj étvágyfokozó hatását demonstrálták.

Érdekes módon egy tanulmány megállapította, hogy a halolajban található omega-3 zsírsavak növelik a teltségérzetért felelős hormon szintjét a túlsúlyos emberekben, de csökkentik ugyanezen hormon szintjét a nem túlsúlyosakban.

Lehetséges tehát, hogy az omega-3 éhség- és étvágyérzetre kifejtett hatása az egészségügyi állapottól és étrendtől is függ. További kutatásokra lesz szükség ennek pontosabb meghatározásához.

Mennyi omega-3-ra van szükségünk?

Kinek mennyi omega-3-ra van szüksége?A legutóbbi tanulmányokban, melyek kimutatták a halolaj testsúly- vagy testzsírvesztésre gyakorolt pozitív hatását, a halolaj napi dózisa 300 és 3000 mg között mozgott.

Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) szerint a halolajból származó omega-3 zsírsavak bevitele biztonságos, ha a napi adag nem haladja meg a 3000 mg-ot. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint a biztonságos napi határérték 5000 mg omega-3. Mindkét esetben omega-3-ról van szó, NEM halolajról. A halolajnak csak egy meghatározott része omega-3 (ez a koncentrációtól függ, és a kiegészítők címkéjén olvasható), tehát 3000 mg halolaj beszedése sok termék esetében ennek csak töredékét jelenti omega-3 zsírsavak tekintetében.

Mire érdemes figyelni omega-3 tartalmú étrend-kiegészítő szedésénél?

Fontos tudni, hogy az omega-3 zsírsavaknak vérhígító hatása van, ezért azok, akik vérhígító hatású gyógyszert szednek, az omega-3 tartalmú készítmények szedése előtt kérjék ki orvosuk véleményét.

Egyes halolaj-készítmények A-vitamint is tartalmazhatnak, ami nagy mennyiségben mérgező lehet, különösen terhes nők és gyerekek esetében. Erre mindenképpen figyeljünk oda!

Végül, de nem utolsósorban a halolaj készítmények EPA és DHA (vagyis omega-3) tartalmára is ajánlott kiemelt figyelmet fordítani.

Válasszunk olyan étrend-kiegészítőt, ami legalább, 30, de inkább 50%-os EPA/DHA tartalommal bír, vagyis egy 1000 mg-os halolaj kapszulában 300-500 mg EPA és DHA legyen együttesen.

Felhasznált irodalom
healthline.com/nutrition/omega-3-fish-oil-and-weight-loss
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Netamin Omega-3 KONCENTRÁTUM kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér