Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
3000 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Egészséges szépség
Természetes módszerek a kollagéntermelés fokozására

Természetes módszerek a kollagéntermelés fokozására

A megfelelő kollagénszint nagyon fontos a bőr, a csontok és az ízületek egészsége miatt is, ám az életkorral csökken a természetes kollagéntermelés, arról nem is szólva, hogy egyéb tényezők (pl. napozás, dohányzás) is ronthatják. Szerencsére ez ellen lehet tenni!

A kollagén az emberi testben legnagyobb arányban előforduló fehérje. Jelen van többek között az inakban, a zsírszövetekben, és az ínszalagokban is. A kollagén összetart, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. Nélkülözhetetlen a csontszerkezet erősen tartásához, de a bőr egészségére, frissességére, rugalmasságára is közvetlen hatással van, ezért fontos lehet a kollagéntermelés fokozása.

Mi befolyásolja a kollagénszint alakulását?

Az egészséges kollagénszint tehát nagyon fontos, ám az életkorral csökken a természetes kollagéntermelés, arról nem is szólva, hogy egyéb tényezők (pl. napozás, dohányzás) is ronthatják. Szerencsére ez ellen lehet tenni. Érdekes módon a kollagéntermelés fokozása egyfajta dominóhatást vált ki: minél több kollagén van a szervezetünkben, annál többet tud a szervezet termelni, és fenntartani belőle.

Kollagéntermelés fokozása vegán étrend mellett

Kollagént bevinni szinte lehetetlen növényi forrásból, hiszen növényi kollagén nem létezik, ez egy állati eredetű fehérje. Laboratóriumi körülmények között előállítható génmódosított baktérium vagy élesztő segítségével próbáltak már ugyan létrehozni növényi kollagént, de a piacon megtalálható kollagén étrend-kiegészítők általában egyáltalán nem állatbarát változatok, pláne nem vegánok.

Viszont a testünk - akár a marháé - elő tudja állítani magának akár tisztán növényi alapanyagokból is, ha megfelelő módon támogatjuk ebben. Ehhez tudsz tudatosan összeállított étrenddel szárnyakat adni neki: összeszedtük, milyen tápanyagok, növények lehetnek ebben segítségedre!

Kollagéntermelés fokozása megfelelő tápanyagokkal

1. C-VITAMIN

A legalapvetőbb és egyik legerősebb antioxidáns, nagyon könnyen elérhető, rengeteg gyümölcsben és zöldségben bőségesen megtalálható. C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása segít növelni a kollagén és hialuronsav szintjét is a szervezetben, melynek termelődése szintén csökken a korral. A hialuronsavról egyébként főleg arcápolás és ránctalanítás kapcsán hallhatunk a reklámokban, de alapvetően a szövetek vízmegkötéséért, az ízületek "olajozott" működéséért is ez az anyag felel testünkben.

C-vitaminhoz citrusfélékből, paprikából, savanyú káposztából juthatsz, de jó forrásai a sötétzöld levélzöldségek, homoktövis, csipkebogyó, paradicsom, és a bogyós gyümölcsök is.

2. CINK

A cink a kollagén termelésben közvetve tölt be fontos szerepet, olyan fehérjéket aktivál, melyek szükségesek a kollagén szintézishez. Emellett sok egyéb jótékony hatása miatt is érdemes odafigyelni a megfelelő bevitelre - erősíti az immunrendszert, gyulladások ellen hatásos, illetve a termékenységre is kihat többek között.

Cink leginkább magvakban (tökmag, mandula, kesu), búzacsírában és sörélesztőben található az állati forrásokon kívül, de a hüvelyesek cinktartalma is jelentős.

3. MAGNÉZIUM

A magnézium aktiválja azokat az enzimeket, amiket a sejteket prolin előállításához használnak. A prolin tehát egy nem esszenciális aminosav, a kollagén egyik fő alapanyaga.

Magnéziumhoz könnyen juthatsz növényi forrásból, ha sok zöldséget, hüvelyest, teljes kiőrlésű gabonát, olajos magvakat és bogyós gyümölcsöket is fogyasztasz.

4. RÉZ

Kis mennyiségben ugyan, de nagyon fontos a szervezet megfelelő működéséhez. Hasonlóan, mint a magnézium, egy kollagén termeléshez szükséges enzimet, a lizil oxidázt aktiválja. Emiatt a csontok, a szív és az érrendszer egészségesen tartásához elengedhetetlen tápanyag.

Növényi forrásai a csicseriborsó, sütőtök, szezámmag, de a kókusz, a málna és a gomba is.

5. AMINOSAVAK

A kollagén előállításához a szervezetnek aminosavakra van szüksége. Gyakorlatilag a fehérjében gazdag étkezés és a kollagéntermelés kéz a kézben járnak. A kollagén 3 fő alkotóeleme a glicin, lizin és prolin.

Ezek az aminosavak megtalálhatók a búzában, rozsban, zabban, hajdinában, mogyoróban, mandulában, kesuba és szezámmagban. Zöldségek közül leginkább az edamame, azaz zsenge szójababban, de könnyebben beszerezhető forrásaik is vannak. Megtalálható a zöldborsóban, spenótban, brokkoliban, karfiolban és spárgában, de az avokádóban is!

Feldolgozástól és tárolástól függően csökkenhet a mennyiségük, csak úgy mint a vitamintartalom. Emiatt zöldségekből, gyümölcsökből ha teheted, friss, termelői árut válassz (esetleg fagyasztottat), ne tartogasd hetekig, mielőtt elkészíted. Lehetőleg kíméletes, gyors hőkezelést válassz, vagy amit lehet, fogyassz nyersen.

Kollagéntermelés fokozása növényekkel

1. Aloe vera

Az aloe vera gélt hosszú idők óta alkalmazzák égési sérülések enyhítésére, illetve sebek gyógyítására. Hatásosságát ezen a téren annak köszönheti, hogy a bőrre kenve, de akár szájon át szedve is képes serkenteni a kollagéntermelést.1 Az aloe verát alkalmazhatjuk közvetlenül a bőrre kenve, tiszta formában vagy akár valamilyen kozmetikum formájában is, aminek szerepel az összetevői között. Szájon át szedve is javítja a bőr minőségét, ezt már legalább egy tanulmány bizonyította.2

2. C-vitaminban gazdag zöldségek, gyümölcsök

A C-vitamin kritikus fontosságú a hialuronsav szintéziséhez. A hialuronsav számos jótékony hatással rendelkezik, például gyorsítja a regenerációt és enyhíti az ízületi fájdalmakat. Megfelelő C-vitamin bevitel nélkül viszont a magas hialuronsav tartalmú ételek sem érnek sokat. Egy tanulmány szerint a hialuronsav segítheti a kollagén termelését az emberi szervezetben.3 A hialuronsav természetesen jelen van testünkben, de mennyisége csökken az életkor előrehaladtával. C-vitaminban és aminosavakban gazdag ételek fogyasztásával növelhető a bőr számára felbecsülhetetlen hialuronsav és kollagén szintje. C-vitaminban gazdag ételek pl.: narancs, kaliforniai paprika, fodros kel, kelbimbó, brokkoli és eper.

3. Ginzeng

A Panax ginzeng növény öregedésgátló hatásait már számos tudományos kutatás igazolta. 4 A ginzeng képes úgy beszívódni a bőrbe, hogy nem okoz semmilyen negatív mellékhatást (ellentétben a legtöbb mesterséges vegyi anyaggal) és segíti a bőrt eredeti állapotának megőrzésében. Emellett kimutatták, hogy a kollagén termelését is elősegíti. 5 Tanulmányok bizonyították, hogy a ginzeng megóvja a bőrt a Napból érkező UV-B sugárzás káros hatásai ellen. Ginzeng tartalmú étrend-kiegészítő vagy ginzeng tea fogyasztásakor antioxidánsok jutnak a véráramba, melyek megvédik az egészséges sejteket és hozzájárulnak a ragyogó bőr kialakításához.

4. Koriander

A koriander elsősorban fűszerként ismert, bár nagyon hasznos gyógynövény is. C-vitamint tartalmaz, ami bizonyítottan serkenti a kollagéntermelést. 6 A korianderben linolénsav is található, amit már tanulmányoztak, mint erős öregedésgátló hatóanyag a bőr számára. 7 A linolénsav antioxidánsokat tartalmaz, melyek leküzdik a véráramban lévő és az egészséges bőrsejteket elpusztító szabad gyököket.

5. Alga

A tengeri eredetű összetevők egyre népszerűbbek a különböző kozmetikai termékekben. Ennek oka, hogy a legtöbb bőrkárosodást az oxidáció okozza – például a bőr légszennyezésnek való kitettsége, ami a sejtnövekedést károsíthatja. A tengeri algák (mint például a spirulina alga) képesek megelőzni azt, hogy az oxidáció megfossza bőrünket rugalmasságától, kollagéntartalmától.8 Az ilyen egészséges algákhoz étrend-kiegészítők útján tudunk hozzájutni.

Direkt kollagén bevitel

Ahogy már a felvezető sorokban is írtuk, ahogy nő szervezetünk kollagén-szintje, úgy a kollagén-termelés képessége is nő. Ezért alapvetően kollagén-tartalmú élelmiszerek, étrend-kiegészítők szedése is segítheti szervezetünk természetes kollagén-termelő folyamatainak támogatását. Azt azonban fontos szem előtt tartanunk, hogy ezek fogyasztása a vegán életmóddal nem összeegyeztethető, mert ahogy ezt korábban leszögeztük: vegán kollagén nem létezik.


Hivakozások:

1 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4345938/

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110621/

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25867599

5 https://www.researchgate.net/publication/6897251_Panax_ginseng_induces_human_Type_I_collagen_synthesis_through_activation_of_Smad_signaling

6 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579659/

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25019675

8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3564164/

További források:

news-medical.net/health/What-is-Collagen.aspx

healthline.com/health/food-nutrition/vegan-collagen#where-to-find-and-alternatives

healthline.com/health/ways-to-boost-collagen

healthline.com/nutrition/hyaluronic-acid-benefits

lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/vitamin-C

healthyeating.sfgate.com/minerals-aid-collagen-production-9485.html

wholefoodcatalog.info/nutrient/glycine/vegetables/high/

Felhasznált irodalom
healthline.com/health/ways-to-boost-collagen
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér