fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Prosztata egészsége
Prosztata védelme: ezek a tudományosan igazolt hatóanyagok!

Prosztata védelme: tudományosan igazolt hatóanyagok

Szakértők azt szokták mondani, hogy a prosztatával kapcsolatos problémák előbb vagy utóbb, de szinte minden férfit utolérnek. Mit tehetsz azért, hogy ez minél később és minél enyhébben érintsen téged? Összegyűjtöttük azokat a hatóanyagokat, amelyek fogyasztása csökkenti a prosztataproblémák kialakulásának rizikóját!

Prosztata védelme: ezek a tudományosan igazolt hatóanyagok!Szakértők azt szokták mondani, hogy a prosztataproblémák előbb vagy utóbb, de szinte minden férfit utolérnek. Habár tény, hogy a férfiak körében vezető helyet foglalnak el ezek a megbetegedések, azért ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne aktívan, tudatosan tenni megjelenésük ellen. A prosztata egészségéért többek között rendszeres testmozgással, a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülésével vagy éppen a megfelelő tápanyagok bevitelével is sokat lehet tenni. Ebben a cikkben ez utóbbiakról lesz szó, a prosztatavédő vitaminokról, ásványi anyagokról és gyógynövényekről!

A prosztata közvetlenül a húgyhólyag alatt elhelyezkedő, viszonylag rossz vérellátású és sérülékeny szerv. Nagyon fontos szerepe van az egészséges szexuális funkcióban, megbetegedései pedig rendkívül kellemetlen tünetekkel járhatnak, ezért egészségét semmiképp nem szabad elhanyagolni. Különösen érdemes odafigyelni a szervezetbe bevitt tápanyagokra – azokra a természetes hatóanyagokra, melyek bizonyítottan jótékony hatással vannak a prosztatára.

A prosztata gondok (jóindulatú prosztata megnagyobbodás, prosztatagyulladás, prosztatadaganat) megelőzését, illetve kiegészítő kezelését segítő prosztata-diéta lényege az alábbi tápanyagok elegendő és változatos fogyasztása.

D-vitamin: a prosztata vitaminja

A D-vitamin több mint 2000 gén működését szabályozza, ami nagyjából egytizede az emberi testben található összes génnek. Kutatások kimutatták, hogy a magasabb D-vitamin szinttel rendelkező férfiaknál alacsonyabb a halálos prosztatarák kockázata, sőt, egyéb rákbetegségek kockázata is. A D-vitamin hiányát a prosztata jóindulatú megnagyobbodásával is összefüggésbe hozták.

A vér D3-vitamin szintje optimálisnak számít, ha 50-80 nanogramm per milliliter (ng/mL) közé esik. Az orvosok javaslata alapján egy felnőttnek napi 2000 nemzetközi egység (NE) D-vitamint kell bevinnie. A D-vitamin étrend-kiegészítővel történő pótlására októbertől áprilisig kivétel nélkül mindenkinek szüksége van, mivel ebben az időszakban a napsugarak beesési szöge miatt lehetetlen, hogy természetes úton elegendő termelődjön a szervezetünkben.

Cink: az esszenciális nyomelem

A tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy a cink fontos, közvetlen szerepet tölt be a prosztata egészséges működésében. Kimutatták például, hogy a prosztata teljes cinktartalma normálisan tízszer annyi, mint más szöveteké, illetve azt is, hogy prosztatarák esetén rendkívül alacsony a prosztatában található cink mennyisége. Egy 2009-es tanulmány alapján napi 15 mg cink bevitelétől enyhén csökken a prosztatarák mindegyik fajtájának kockázata, azonban jelentősen, 66%-kal csökken az előrehaladott prosztatarák kockázata.

A krónikus cinkhiány nagy valószínűséggel a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esélyét is növeli. Emellett a cink szedése segíthet enyhíteni a már kialakult prosztatamegnagyobbodás vizeléssel kapcsolatos tüneteit. A megfelelő cinkbevitel étrend (tengeri herkentyűk, kagyló, halak, hüvelyesek, tojás), illetve szerves cinket tartalmazó étrend-kiegészítő segítségével érhető el.

Szelén: a sejtburjánzás gátlója

Az emberi szervezetnek csak kis mennyiségű szelénre van szüksége. Az életkor előrehaladtával azonban csökken a vér szelén szintje, ami azt jelenti, hogy növekszik a szelénhiány kockázata a középkorú, illetve idősebb férfiak esetében. A vér alacsony szelén szintje egyértelműen kapcsolatban áll a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás fokozott kockázatával, továbbá 4-5-szörösére növelheti a prosztatarák kockázatát.

A szelénpótlás egyes tanulmányokban akár 63%-kal képes volt csökkenteni a prosztatarák kialakulásának kockázatát! Ez feltehetően a szelén antiproliferatív vagyis sejtosztódást és sejtnövekedést gátló, daganatellenes hatásának köszönhető. A szelénhiány elkerülhető napi 200 mcg szelén bevitelével, emellett egy kutatás arra is utal, hogy a szelén jótékony hatása E-vitamin szedésével még tovább is fokozható, vagyis a két tápanyag egymással szinergiában működhet.

Omega-3 zsírsavak: a gyulladások ellenfele

Epidemiológiai kutatások szerint a prosztatabántalmak (megnagyobbodás és rák) előfordulása jelentősen ritkább az omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket tartalmazó mediterrán étrendet fogyasztó férfiak körében. Tudományos vizsgálatokban az omega-3 zsírsavak (EPA és DHA) magasabb vérszintje együtt járt a prosztatarák előfordulásának alacsonyabb kockázatával. Az EPA és DHA csökkenti a prosztata fájdalom hátterében meghúzódó gyulladást, az EPA gátolhatja a prosztatarák terjedésében és a távoli áttétek kialakulásában szerepet játszó urokináz (uPA) aktivitását.

Az omega-3 legjobb forrásai a hideg vízi halak (tonhal, szardínia, hering, lazac), illetve az omega-3 tartalmú étrend-kiegészítők. A javasolt napi adag 2-4 gramm koncentrált halolaj, ami 700-1400 mg EPA zsírsavat és 500-1000 mg DHA zsírsavat biztosít. A rákkezelés kiegészítéseként ennél még magasabb dózisokat is szoktak javasolni (4-8 gramm halolaj, akár 2800 mg EPA és 2000 mg DHA).

E-vitamin: a prosztatasejtek védelmezője

Az E-vitaminnak nyolcféle, kémiailag hasonló formája létezik (négyféle tokoferol és négyféle tokotrienol), mindegyik fontos a maga egyedi módján. Az alfa-tokoferol az E-vitamin biológiailag legaktívabb és egyben a legtöbbet vizsgált formája, ugyanakkor a rákmegelőzés, különösképpen a prosztatarák megelőzése szempontjából a gamma-tokoferol is nagy jelentőséggel bírhat.

A vér magas alfa-tokoferol szintje a prosztatarák kockázatának akár 51%-os csökkenésével járhat, a magas gamma-tokoferol szint pedig akár 43%-kal mérsékelheti a prosztatarák kockázatát. A gamma-tokoferol emellett a rákos sejtek növekedését is meggátolhatja, egy 2004-ben publikált tanulmány szerint. Az alfa- és a gamma-tokoferol is erős antioxidáns hatással bír, ugyanakkor eltérő kémiai szerkezetéből adódóan a gamma-tokoferol azokat a nitrogén-központú szabad gyököket is képes semlegesíteni, melyek a fehérjéket, lipideket és a DNS-t is károsítják, valamint elősegítik a tumorképződést.

Likopin: az erős növényi antioxidáns

A likopin egy vörös színű karotinoid, ami nagy mennyiségben van jelen a paradicsomban. A prosztata egészségére gyakorolt pozitív hatása tudományosan megalapozott. Egy laboratóriumi vizsgálat például bizonyította, hogy a likopin megakadályozza a normál emberi prosztata sejtek növekedését. Rendszeres fogyasztása segíthet a prosztatarák kockázatának csökkentésében és a prosztatamegnagyobbodás megelőzésében, illetve lassíthatja a prosztatamegnagyobbodás előrehaladását.

A likopin csökkenti az oxidatív stresszt a prosztata szövetében, enyhíti a gyulladást, megelőzi a DNS károsodást, megállíthatja a rákos sejtek szaporodását, illetve lelassíthatja a prosztatarák fejlődéséhez szükséges új vérerek növekedését. A prosztataproblémák kezelésében és megelőzésében egyaránt fontos szerepe lehet. A likopin megtalálható még a görögdinnyében, kajszibarackban, rózsaszín húsú grapefruitban és a papajában.

Zöld tea: a tápanyagokkal teli szuperital

A zöld teában úgynevezett katechinek találhatóak, melyek rendkívül hatékony antioxidánsok. Ezen katechinek közül is a leggyakoribb vegyület az epigallokatechin-gallát (EGCG), ami teljesen egyedülálló kémiai tulajdonságokkal rendelkezik. Emberi vizsgálatok eredményei szerint a zöld tea segíthet a prosztatarák megelőzésében, valamint a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okainak és tüneteinek kezelésében. Az epidemiológiai kutatások is arra utalnak, hogy a japán és kínai férfiak körében azért alacsonyabb a prosztatarák előfordulási gyakorisága, mert sok zöld teát fogyasztanak.

Fűrészpálma: a hormonszintek szabályozója

A fűrészpálma vagy más néven szabalpálma a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás egyik leggyakrabban használt alternatív gyógymódja. Egyes kutatások szerint ugyanolyan hatékonyan képes a tüneteket csökkenteni, mint a gyógyszeres kezelés. Ez a gyógynövény Észak-Amerikában őshonos, kis méretű pálma fajta, aminek biológiailag aktív hatóanyagai barnás-fekete bogyóiban találhatóak. Kutatások alapján gátolja az 5-alfa-reduktáz nevű enzim aktivitását – ez az enzim alakítja át a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná (DHT), ami a prosztata megnagyobbodásáért felel.

Az utóbbi években egyre több bizonyíték utal arra, hogy a fűrészpálma hasznosnak bizonyulhat a prosztatarák elleni védekezésben is. Ez nem is annyira meglepő, hiszen a DHT erőteljesen stimulálja a prosztata sejtek burjánzását és nagy valószínűséggel a prosztatarák kialakulásában is szerepet játszik. Emellett a fűrészpálma gyulladásgátló hatással is bír, valamint elősegítheti a prosztatarákos sejtek apoptózisát (programozott sejthalál).

Kvercetin: a gyulladáscsökkentő antioxidáns

A kvercetin egy bioflavonoid vegyület, ami megtalálható az almában, teában, vöröshagymában, vörös szőlőben, leveles zöldségekben, és különböző bogyós gyümölcsökben. Gyulladásgátló, antioxidáns és feltehetően tumorellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. Egy alapos (kettős vak, placebokontrollált) klinikai vizsgálatban a kvercetin hatékonyabban csökkentette a krónikus, nem bakteriális eredetű prosztatagyulladás tüneteit, mint a hatóanyagot nem tartalmazó placebo.

A kvercetin laboratóriumi kísérletekben gátolta a prosztatarák kialakulását: 69%-kal csökkentette a rendkívül agresszív prosztatarákos sejtek növekedését, több mint 50%-kal felerősítette a tumor-elnyomó gének aktivitását, illetve 61-100%-kal csökkentette a rákkeltő onkogének aktivitását. A megelőzésre javasolt dózis napi 500 mg, a rákkezelés kiegészítéseként napi 1000-3000 mg.

A csalán jótékony hatásai és felhasználásának módjaiCsalángyökér: a húgyutak és a prosztata barátja

A csalángyökért számos kutatásban hatásosnak találták a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás természetes kezelési módszereként. Hozzájárulhat a prosztatamegnagyobbodás tüneteinek enyhítéséhez, a prosztata és a vese egészséges működéséhez. Egy vizsgálatban a fűrészpálma és 120 mg csalángyökér kivonat ugyanolyan hatékonynak bizonyult a prosztatamegnagyobbodás kezelésében, mint a finaszterid nevű vényköteles prosztata-gyógyszer.

Béta-szitoszterol: a vizelési nehézségek ellenszere

A béta-szitoszterol a fitoszterolok közé tartozik, melyek különböző növényekben találhatóak meg és szerkezetük a koleszterinhez hasonló. A fitoszterolok egészségre gyakorolt hatását széles körben tanulmányozták, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rák megelőzése szempontjából. A béta-szitoszterol különösen hasznos a prosztata megbetegedései ellen, mind laboratóriumi, mind klinikai környezetben végzett vizsgálatok szerint.

Kutatások alapján a béta-szitoszterolt fogyasztó férfiaknál jelentős mértékben javulnak a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás vizeléssel kapcsolatos tünetei, illetve erősebbé válik a vizeletsugár és javulás tapasztalható az életminőség terén is. A napi javasolt adag 60-130 mg között van, ami étrend-kiegészítéssel érhető el a leghatékonyabban. A béta-szitoszterol élelmi forrásai: gabonacsíra, korpa, lenmag, földimogyoró, szójabab, tökmag és kukoricaolaj.

Szója izoflavonok: a normál prosztata méret őrzője

A szójában található izoflavonok antioxidáns, mikrobaellenes, és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. Kutatások szerint a szója alapú ételekben gazdag étrend 42-75%-kal csökkentheti a prosztatarák kockázatát. Japán tudósok több mint 14 ezer férfitől vettek vérmintát 1988 és 1990 között, majd megmérték azt, hogy a mintákban mennyi található három különböző izoflavonból (genisztein, daidzein, equol). A vizsgálat egyértelműen igazolta, hogy az izoflavonok magas vérszintje erős védelmet nyújt a prosztatarák ellen.

A szója izoflavonok blokkolhatják a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná alakító enzim aktivitását, így a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás megelőzésében és kezelésében is hatékony segítséget nyújthatnak. Kimutatták, hogy a prosztatamegnagyobbodásban szenvedő férfiak kevesebb izoflavont fogyasztanak, mint az egészséges prosztatával rendelkező férfiak, illetve azt is, hogy a kis térfogatú prosztatában jelentősen magasabb a genisztein izoflavon koncentrációja, mint a nagy térfogatú prosztatában.

Prosztata védelme: ezek a tudományosan igazolt hatóanyagok!Tökmagolaj: gyógyír a vizelési panaszokra

A tökmagot a népgyógyászatban évszázadok óta használják a megnagyobbodott prosztata által okozott vizelési problémákra. A tökmagban található természetes vegyületek csökkenthetik a prosztata sejtek növekedését stimuláló dihidrotesztoszteron aktivitását. Egy koreai kutatás arra jutott, hogy a tökmagolaj enyhíti a prosztatamegnagyobbodás tüneteit és javítja a vizeletáramlást. Emellett fogyasztásától rövidülhet a vizelési idő, csökkenhet a vizelet visszamaradás és a gyakori és sürgető vizelési inger. A tökmagolajat Németországban 1985-ben fogadták el a hiperaktív hólyag és a kezdeti prosztatamegnagyobbodás kezelésére.

Felhasznált irodalom
lifeextension.com/magazine/2013/12/a-natural-arsenal-for-prostate-cancer-prevention ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23930605 medicalnewstoday.com/articles/321231.php old.life-enhancement.com/magazine/article/1048-protect-your-prostate-with-vitamin-e medicalnewstoday.com/articles/321887.php ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2556486/ seattlecca.org/diseases/prostate-cancer/treatment-options/diet-and-supplements pdfs.semanticscholar.org/e182/b1cbcf6313e96426e36e0dcd113be4b34df8.pdf uspharmacist.com/article/supplements-for-prostate-health healthline.com/health/enlarged-prostate-diet lifeextension.com/protocols/male-reproductive/benign-prostatic-hyperplasia
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin ProsztaMix9 kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal