fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Haj egészsége
A kén szerepe a hajnövekedésben: hogyan alkalmazd?

A kén szerepe a hajnövekedésben: hogyan alkalmazd?

A hajproblémák – például hajhullás, korpa, elvékonyodott haj – ugyan sokakat érintenek, mégis kényes témának számítanak. Hogyan segíthet a hajproblémákon a kén, hogyan juthatsz elég kénhez és mik segíthetnek még a fejbőr egészségének helyreállításában? Olvasd el a cikket!

A kén szerepe a hajnövekedésben: hogyan alkalmazd?A hajproblémák – például hajhullás, korpa, elvékonyodott haj – ugyan sokakat érintenek, mégis kényes témának számítanak. Sajnos ebből kifolyólag még a természetes megoldásokról sem esik eleget szó, pedig bizony léteznek ilyenek. Tudtad-e például azt, hogy a kén a haj erősségének, rugalmasságának és egészséges növekedésének a felelőse? Jóval több figyelmet érdemelne, mint amennyit kap, hiszen a hajad egyik nélkülözhetetlen összetevőjéről van szó! Olvass tovább, hogy többet is megtudj róla!

Mi az a kén?

A kén egy természetesen előforduló ásványi anyag, ami minden élő szervezetben megtalálható. Az emberi testben előforduló elemek között a nyolcadik a sorban. Elengedhetetlenül szükséges a fehérjék és enzimek megfelelő előállításához, a vitaminok átalakításához, az ízületek egészségéhez, az aminosavak anyagcseréjéhez, a haj, köröm és bőr egészségéhez, illetve még sok egyéb területen kritikus szerepet tölt be.

Milyen szerepe van a kénnek a hajnövekedésben?

Az emberi haj egy keratin nevű strapabíró fehérjéből épül fel, melynek igen magas a kéntartalma. A kén szükséges ahhoz, hogy a fehérjék (beleértve a keratint is) meg tudják őrizni az alakjukat, ami közvetlenül hozzájárul a haj általános egészségéhez, erősségéhez és rugalmasságához. Mindebből az is következik, hogy a kén hiánya száraz, gyenge hajhoz vezet, ami könnyedén töredezik.

És itt még nincs vége. Készültek már tanulmányok is, melyek bizonyították, hogy a kénnek pozitív hatása van a hajnövekedésre. A haj életciklusa 3 különálló fázisból áll: növekedési fázis (anagén), átmeneti fázis (catagén) és nyugalmi fázis (telogén). Ez utóbbi során a haj kihullik, a hajtüsző pedig kb. 3 hónapig inaktív marad, és csak ezután indul újra a növekedési fázis. A kén képes meghosszabbítani a haj növekedési fázisát, ami értelemszerűen azt jelenti, hogy a haj hosszabbra tud nőni, mielőtt elhagyja a fejbőrt.

Végül, de nem utolsósorban, a kén számos kutatás szerint hasznosnak bizonyulhat olyan problémák esetén, mint a pikkelysömör, a korpa, az ekcéma és a szőrtüszőgyulladás. Sokan be is vetik kezelésként, a tünetek enyhítésére, illetve a fellángolások gyakoriságának csökkentése érdekében.

A kén szerepe a hajnövekedésben: hogyan alkalmazd?Vajon elég kénhez jutsz hozzá?

Ha állandóan töredezik a hajad, gyengék a körmeid, illetve rossz állapotú a bőröd, akkor könnyen lehet, hogy nincs elég kén az étrendedben.

Fontos tudnod, hogy önmagában a kénbevitel növelése az esetek legnagyobb részében nem képes megelőzni vagy meggyógyítani a hajhullást. A megfelelő kénbevitel ugyanakkor nagyon sokat segíthet a haj általános egészségének javításában, így egyéb tápanyagokkal és praktikákkal kombinálva igen látványos eredményekhez is vezethet.

Íme, néhány étel, melyek egy kiegyensúlyozott étrend részeként hozzájárulhatnak a haj egészségének javításához:

 • Halak
 • Szárnyasok
 • Tojás
 • Kelbimbó
 • Spárga
 • Hüvelyesek
 • Fokhagyma
 • Fodros kel
 • Vöröshagyma
 • Brokkoli
 • Karfiol
 • Gabonacsíra

Szintén jó megoldás az MSM (metil-szulfonil metán) tartalmú étrend-kiegészítő szedése, ez ugyanis a szerves kén egyik formája, amely jelen van minden élő organizmusban (növények, állatok, emberek). Gyakran javasolják ízületi panaszok kezelésére, de a haj, a bőr és a köröm egészségét is támogatja.

Emellett az olyan étrend-kiegészítők is ajánlottak, melyek L-metionint és L-ciszteint tartalmaznak. Ezek az aminosavak ugyanis kénnel látják el a hajsejteket. A bőr, a körmök és a haj is gazdag L-ciszteinben, továbbá bizonyítékok vannak arra, hogy a hajhullást tapasztaló emberek hajában alacsony a magas kéntartalmú fehérjék szintje, mely L-cisztein szedésével hatékonyan növelhető.

Felhasznált irodalom
belgraviacentre.com/blog/the-importance-of-sulphur-for-healthy-hair-growth/ bglh-marketplace.com/2013/10/how-to-use-sulfur-for-hair-growth/ huhs.edu/literature/Hair.pdf
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Hajszépség FORTE tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér