fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Nyári egészségvédelem
A napozás 7 törvénye

A napozás 7 törvénye

A nap éltető erő, a megfelelő napozás nem csupán a megjelenést javítja, de az egészségre is remek hatással van. Ám a jóból is megárt a sok, így összeszedtünk 7 alapvető szabályt, amivel egészséges keretek között napozhatunk, védve a bőrünket.

Taking sunbath

A nap éltető erő, a megfelelő napozás nem csupán a megjelenést javítja, de az egészségre is remek hatással van. Ám a jóból is megárt a sok, így összeszedtünk 7 alapvető szabályt, amivel egészséges keretek között napozhatunk, védve a bőrünket.

A biztonságos és hatékony napozáshoz az alábbi 7 szabályt javaslom betartani:

1. Leégést kerülni

Leégésnek hívjuk azt a jelenséget, mikor a napból érkező UV sugarak olyan mértékben roncsolják a felszíni bőrsejteket, hogy az gyulladást idéz elő. A leégés a DNS sérülésével jár, melyet jó esetben a szervezet immunrendszere kijavít, rosszabb esetben viszont nem, és így alakul ki a melanoma típusú bőrrák. Fontos megjegyezni, hogy a szervezet minden egyes leégés „emlékét” megőrzi, a leégések száma összegződik és így növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát egész életünk során.

2. Arany középút

A napfény a segíthet a bikini-alak elérésében isMi emberek hajlamosak vagyunk szélsőségekbe esni. Mikor egyre gyakrabban találkozunk az ózonréteg elvékonyodásáról, bőrrákról szóló hírekkel, sokan radikális döntésre szánják el magukat, és amikor csak lehet, kerülik a napozást. Ez nem helyes. Egyrészt hófehér bőrrel könnyebb leégni, másrészt nem lehet elvitatni a napsütés számtalan pozitív élettani hatását. Szinte nincs fiziológiai folyamat a szervezetben, melyre ne lenne jó hatással a mértékletes napozás. Erősíti az immunrendszert, a D-vitamin termelést, a csontozatot, pozitív hatással van az idegrendszerre, és még sorolhatnánk. Különböző tanulmányok láttak az elmúlt években napvilágot, melyekben amerikai tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy mióta az emberek félnek a napozástól, radikálisan megnőtt azon betegségek száma, melyek kialakulásának esélyét a napozás csökkentené, és ennél lényegesen kisebb számban csökkent a leégések miatt kialakul bőrrákosok száma. Tehát többet veszítünk, mint nyerhetünk, ha nem napozunk.

3. Délidőt kerülni

11 óra és 15 óra között olyan erős a napsugárzás, hogy nem javasolt közvetlenül napon lenni. Az ózonréteg elvékonyodása miatt több olyan káros sugár ér bennünket, melyeknek természetes esetben el sem lenne szabad érnie a földfelszínt. Ezek különösen roncsolják a DNS-t, még ha sötétebb bőrtípusunk van, és jól le vagyunk barnulva (tehát sok pigment véd bennünket a naptól) akkor is káros ilyenkor a napon lenni. Legegyszerűbb, ha követjük azt az elvet, hogy ilyenkor, ha tehetjük, nem megyünk napra. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor kalap/sapka és hosszú ujjú felső mindenképp legyen rajtunk!

4. A krém-faktor

Az ózonréteg elvékonyodásával a napvédő krémek piaca hihetetlen fellendülésnek indult, mely azóta is töretlen. A jelentős gazdasági érdek miatt gyakorlatilag nem jutnak el az emberekhez azok az információk, melyek ezen készítmények káros mivoltát bizonyítják. A napvédő krémek ugyanis többnyire olyan kemikáliák hozzáadásával érik el az amúgy valóban hatékony UV-védelmet, melyek legalább olyan károsak, mint a leégés maga. Ezen anyagok jó része szintén összegződik a szervezetben és növelhetik a rák kockázatát. Persze elég kellemetlennek tűnik a látszólagos választás, hogy akkor vagy a leégéstől vagy a krémtől leszek rákos, de nem csupán erre korlátozódnak lehetőségeink: léteznek ún. fizikai fényvédők, amelyek nem ivódnak be a bőrbe, hanem azon képeznek egyfajta védőréteget (cink-oxid, titanium-dioxid néven láthatóak az összetevők között), ez segítségünkre lehet, ha nem tudjuk magunkat az előző pontban foglaltak szerint (délidőben nem megyünk napra, ruházattal óvjuk magunkat, fokozatosan hozzászoktatjuk bőrünket a naphoz) óvni.

5. Zöld tea trükk

aktiv_napozas_bor_egeszsegeEz az egyik legszuperebb leégés elleni védelem, melyet kevesen ismernek, mégis mindenki számára elérhető és jómagam is számtalanszor alkalmaztam. Napozás előtti reggel lefőzünk két filter zöld teát 0,75 liter vízben, és a filtereket hagyjuk a hűlő vízben ázni amíg ki nem hűl teljesen. Ezt igyuk meg egy órával azelőtt, hogy napra mennénk. Elképesztő, de a zöld tea ilyen koncentrált fogyasztása úgy működik, mintha erős naptejjel bekentük volna magunkat. Feltételezett hatásmechanizmusa az lehet, hogy erős antioxidáns hatása révén a bőr hatékonyabban védekezik a nap ellen. Bárhogy is van: az eredmény elvitathatatlan, a zöld teának pedig további remek egészségügyi hatásai vannak, szóval ne féljünk alkalmazni. Persze felhívnám a figyelmet, hogy ez sem csodaszer, így is le lehet égni, ez a módszer is csak a biztonságosan a napon tölthető időt nyújtja meg. Érdemes kipróbálni!

Fontos, hogy akiknek szívproblémájuk van, azok mértékkel vagy egyáltalán ne fogyasszák a zöld teát annak stimuláló hatása miatt!

6. Antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok

Már említettem, hogy a káros UV sugarak által keletkezett szabad gyökök a bőrsejtek DNS-ét károsítják. Egyik legfontosabb védekezés az kell, hogy legyen, hogy a szervezetünket támogassuk ezen károsodások mielőbbi kijavításában, vagy a károsodások megelőzésében. Ebben legjobb partnereink az antioxidánsok lehetnek: C-vitamin, E-vitamin, szelén,omega-3 zsírsavak, szőlőmag, astaxanthin. Ezeket az összetevőket magas zöldség és gyümölcsbevitellel, vagy minőségi étrend-kiegészítőkkel is tudjuk szervezetünk számára biztosítani. És hogy ne csak az egészségről szóljunk, hanem kerüljön szóba a szépség is: egyes összetevők a barnulást is fokozzák, ezért javasolt például béta-karotinban gazdag élelmiszert enni napozás után, például répát!

7. Víz, víz és víz

Gyümölcsös vízAz optimális vízfogyasztás élettani hatásairól hosszan írtam a Tuti Fogyás Program című könyvemben, így most csak a napozással kapcsolatos aspektusaira térnék ki. Szervezetünk arra van beállítva, hogy folyamatosan 36 és 37 fok között tartsa testünk hőmérsékletét. Elképesztően összetett folyamatok garmadáját üzemelteti testünk ha a külső hőmérséklet ennél kisebb vagy nagyobb. Mikor napozunk, a testfelszín felmelegszik. A vérkeringés ezt a hőtöbbletet elviszi a test más részeibe is, tehát elkezd melegedni a test. A legtöbb szövetünknek ez nem is volna gond, agyunk viszont 40 fok felett már maradandó károsodást szenved, még pár fok és kómába esik az ember, majd meghal. Ennek elkerülése érdekében a szervezet elkezd folyadékot juttatni a bőrfelszínre (izzadás) kihasználván a víz azon fizikai tulajdonságát, miszerint párolgáskor hőenergiát von el, tehát hűt. Mivel a testhőmérséklet optimális szinten tartása nagyon fontos a testünknek, nem sajnálja a vizet elvonni máshonnan, ami viszont súlyos kiszáradáshoz vezethet. Napozáskor tehát különösen fontos, hogy ne csak akkor igyunk, ha már szomjasak vagyunk, hanem törekedjünk gyakran – lehetőleg vizet – inni. Az alkohol fokozza a kiszáradást, így annak napozás közbeni fogyasztását érdemes kerülni.

Kedves Olvasó! Remélem sikerült pár új gondolattal, hasznos tanáccsal segítenem az idei napozási szokásadon! Ha csak pár dolgot megfogadsz a tippekből, már sokat teszel egészségedért. Kívánok remek nyarat és egészséges barnulást!

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Astaxanthin: napvédelem és ráncmegelőzés kapszulában
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér