fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Antioxidánsok
Astaxanthin: napvédelem és ráncmegelőzés kapszulában

Astaxanthin: napvédelem és ráncmegelőzés kapszulában

Lehetséges, hogy valami "belülről" védje a bőrünket a káros UV sugárzás ellen? Igen! Tudományos kutatási eredmények igazolták: bőr és szemvédelem TITOK itt!

• Napvédő egy kapszulába zárva?

• Ráncok, száraz bőr, öregségi foltok és szeplők megelőzése?

• Az öregedés látható jeleinek visszafordítása?

• UV-sugárzás elleni védelem a szemnek?

Ha te is úgy gondolod, hogy ez mind egyszerre túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nem vagy egyedül. Pedig valóban létezik egy olyan természetes hatóanyag, ami a klinikai tanulmányok alapján minderre képes – ráadásul magas ár vagy mellékhatások nélkül. Ez az a szupertápanyag, aminek fogyasztása egész évben ajánlott, de nyáron különösen fontos lenne, mégis érdemtelenül keveset hallani róla. A címből már ugyan kiderült, miről is van szó, de ahhoz, hogy többet is megtudj, mindenképp olvass tovább!

Az astaxanthin egy karotinoid, ami sokkal több figyelmet érdemelne, mint amennyit jelenleg kap. A természet legerősebb antioxidánsa, olyan közismert antioxidáns hatóanyagokat ver kenterbe, mint a C-vitamin, az E-vitamin, a rezveratrol, a koenzim-Q10 és a zöld tea.

Több évtizeddel ezelőtt tudósok felfedezték, hogy a karotinoidok, melyek a természetben előforduló pigmentek, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és ezért fontos szerepük lehet az egészség megőrzésében. A karotinoidok számos növény élénk színét biztosítják – a répa sárgáját, a spenót zöldjét vagy éppen a cékla vörösét.

Több mint 700 féle, természetesen előforduló karotinoid létezik, de ezek közül általában csak néhány fontosabbról szoktunk hallani. Ebben a pillanatban is valószínűleg kb. 10 különböző karotinoid kering a véredben.

Astaxanthin: a karotinoidok között is egyedülálló

Az astaxanthint a Haematococcus pluvialis elnevezésű mikroalga termeli a legnagyobb mennyiségben. Ez az alga túlélési mechanizmusa olyan esetekre, amikor a körülmények nem megfelelőek a normális sejtszaporodáshoz és meg kell védenie magát a tápanyaghiány és/vagy az erős napsugárzás, és UV-fény ellen.

Tudományos kutatások során az orvosok kiderítették, hogy az astaxanthin hasonló, káros sugarak elleni védelmet tud az emberek számára is biztosítani.

A karotinoidok többségét könnyű bevinni szervezetünkbe, ha elegendő friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Az astaxanthint azonban nem ilyen egyszerű fellelni. Mindössze két fő forrása van: a mikroalga, ami termeli, illetve azok a tengeri élőlények, melyek ezzel a mikroalgával táplálkoznak (például lazac, kagyló, krill).

Az astaxanthin miatt képesek a lazacok akár napokig a sodrással szemben úszni. Tápanyagként veszik magukhoz, és az izomszöveteikben halmozzák fel, hatalmasra növelve az állóképességüket.

Hatékony védelem a bőrnek – belülről!

Ha sok időt töltesz a szabadban, mert sportolsz, fizikailag aktív vagy, a munkád miatt, vagy éppen csak szeretsz napozni, akkor az astaxanthin szedése neked mindenképp javasolt. A napfénynek nagyon sok jótékony hatása van, például fontos a D-vitamin termelésében, de mint tudjuk, jóból is megárt a sok. A túlzott napfürdő és a leégés következményei egészen súlyosak is lehetnek, nem csak a bőr korai öregedését, ráncosodását okozza, de a bőrrák kockázatát is erősen növeli.

A megoldás az astaxanthinban rejlik, mégpedig abban a mechanizmusban, ahogyan a Haematococcus pluvialis is megvédi magát az intenzív UV-sugárzástól az astaxanthin termelésével. Az emberi szervezetbe jutva a pigment egyfajta „belső napvédő”-ként működik. A leégés lényegében egy gyulladásos folyamat – habár teljesen pontosan még nem jöttek rá, az astaxanthin miként segíthet elkerülni, de szinte biztos, hogy gyulladáscsökkentő hatásának szerepe van benne.

Bár az astaxanthin bevitelt követően eljut a test szinte mindegyik szervéhez, a bőrben akkumulálódik, majd onnan bejut a bőr mélyebb rétegeibe is. Ezzel igen hatékony védelmet képes biztosítani a veszélyes UV-sugarak ellen.

A bőrsejtek az ultraviola (UV) fény hatására szabad gyököket termelnek, melyek fokozzák az öregedési folyamatokat és a rák kialakulásának esélyét. Az astaxanthin megelőzi az UV-sugarak romboló hatásait, ezzel pedig egyúttal megelőzheti a ráncokat és a bőrrákot.

Egy 2002-ben végzett kutatásban megmérték a bőr ellenállását az UVA és UVB fénnyel szemben, astaxanthin fogyasztása előtt és után. Az eredmények alapján napi 4 mg astaxanthin 3 héten át történő szedése elég volt ahhoz, hogy jelentős mértékben meghosszabbodjon az az idő, ami alatt az UV-sugárzás kipirosítja a bőrt. További állatkísérleteket és laboratóriumi körülmények között végzett kísérleteket is folytattak, melyek igazolták az astaxanthin belső bőrvédő képességét.

Embereken végzett kutatások demonstrálták, hogy 6 mg/nap astaxanthin szedése 6-8 hét után csökkenti a szarkalábakat, a bőr kiszáradását és az öregségi foltok méretét, miközben javítja a bőr nedvességtartalmát, rugalmasságát és simaságát. Ezek a hatások nők és férfiak esetében egyaránt jelentkeztek.

Szépség, ami valóban „belülről fakad”

Három különböző, átfogó kutatás is készült, ami bizonyította, hogy az astaxanthin javíthat külső megjelenésünkön. Egy 2002-es japán tanulmányban 40 év körüli nők szedtek napi 2mg astaxanthint: már 2 hét után szinte minden szempontból javult a bőrük minősége, 4 hét után pedig további javulás volt megfigyelhető. A kedvező hatások között volt a kevesebb ránc, jobb hidratáltság, feszesebb és simább bőr, kevesebb szeplő és kevesebb szem alatti duzzanat.

A másik két kutatás hasonló eredményeket mutatott, igaz, ezekben további hatóanyagokkal, pl. omega-3 zsírokkal és E-vitaminnal kombinálták az astaxanthin szedését.

Az astaxanthin védi a szemet is

Szemünk épp olyan védtelen a káros UV-sugárzással szemben, mint a bőrünk, még ha az esetleges elváltozások csak idős korban jelentkeznek is.

Szemünk egészségének védelme szükségszerű a nyári hónapokban, mivel ilyenkor felerősödnek az UVB sugarak. Az UVA sugarak viszont egész évben jelen vannak, még akkor is, ha alacsony a hőmérséklet, ezért lényegében egész évben fontos a szemvédelem. Az astaxanthin csökkenti az UV-fény által kiváltott zsíroxidációt az emberi szemlencse sejtjeiben, ami révén segíthet megelőzni a szürkehályog kialakulását. Ez az antioxidáns hatás segíti a retinakárosodás megelőzését.

Válaszd a természetes astaxanthint!

Világszerte egyre szélesebb körben használják a szintetikus, azaz mesterségesen előállított astaxanthint. Mindenképpen kerüld el a szintetikus astaxanthint, nem csak azért, mert kőolajszármazékokból állítják elő, hanem azért is, mert a természetes astaxanthin 20-szor erősebb antioxidáns hatással bír. A Netamin Astaxanthin kapszula természetes astaxanthint tartalmaz, ide kattintva meg is vásárolhatod.

Fontos megjegyzés: azt astaxanhtin szedése mellett sem javasoljuk, hogy teljes mértékig hanyagold a napvédelmet, vagy hogy dél és 3 óra között sok időt tölts a tűző napfényben! A napvédelem egy komplex feladat, amit érdemes és fontos belsőleg is támogatni, de nem kizárólag úgy.

Felhasznált irodalom
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/05/25/sunscreen-and-wrinkle-prevention-in-a-pill.aspx https://examine.com/supplements/astaxanthin/ http://www.lifeextension.com/magazine/2013/4/astaxanthin-provides-broad-spectrum-protection/page-01 http://www.prohealth.com/library/showarticle.cfm?libid=20835 https://www.getthegloss.com/article/astaxanthin-the-skin-saving-antioxidant-you-ve-never-heard-of
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Astaxanthin+E-vitamin kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal