fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Antioxidánsok
Alfa-liponsav (ALA) fogyáshoz, edzéshez: hogyan segíthet?

Alfa-liponsav (ALA) fogyáshoz, edzéshez: hogyan segíthet?

Vércukor problémák, inzulinrezisztencia az elhízás hátterében? Gyulladás a szervezetben? Sportteljesítmény-fokozás, izomregeneráció felgyorsítása, izomláz megelőzése edzés után? Ezekre mind megoldás lehet az Alfa-liponsav, röviden ALA. Részleteket megtudhatsz a cikkből!

Alfa-liponsav (ALA) fogyáshoz, edzéshez: hogyan segíthet?A súlyfelesleg egyszerre egészség- és lélekromboló is: nemcsak egészségügyi problémákat okozhat, sokan nem is érzik jól magukat a bőrükben a plusz kilók miatt. Igyekszik is hát mindenki megszabadulni az extra testi (és lelki) tehertől, csak ez persze általában nem éppen könnyű feladat! A fogyókúrás csodaszerekkel Dunát lehet rekeszteni, de nagyon kevés olyan hatóanyag létezik, amely valóban, tudományosan bizonyítottan képes segíteni a testsúlycsökkentést. Az alfa-liponsav azonban ilyennek tűnik!

Mi az az alfa-liponsav?

Az alfa-liponsav (röviden ALA) egy szerves vegyület, ami az emberi szervezetben minden sejtben megtalálható. A sejtek energiatermelő központjában, a mitokondriumban keletkezik, ahol segít az enzimeknek energiává alakítani a tápanyagokat.

Az ALA erős antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, ráadásul egyedülálló módon vízben és zsírban is oldódik, így a test valamennyi sejtjében vagy szövetében képes semlegesíteni a szabad gyököket. Tudni kell, hogy a legtöbb antioxidáns csak egyféle, vízoldékony vagy zsíroldékony közegben fejti ki jótékony hatását – az előbbi kategóriába tartozik például a C-vitamin, utóbbiba az E-vitamin.

Az emberi szervezet csak kis mennyiségben termel ALA-t. Előfordul élelmiszerekben is, például vörös húsokban, belsőségekben, brokkoliban, paradicsomban, spenótban és kelbimbóban. Étrend-kiegészítő segítségével ugyanakkor akár 1000-szer több ALA-hoz juthatunk, mint ételekből.

Hogyan segíthet az alfa-liponsav a fogyásban?

2018-ban három különböző tudományos tanulmány is megjelent, amely azt mutatta, hogy az ALA egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően segítheti a testsúlycsökkentést és csökkentheti az elhízással szorosan összefüggő metabolikus szindrómát.

Korábbi állatkísérletekben már megfigyelték, hogy az ALA csökkenti az AMP-aktivált protein kináz (AMPK) nevű enzim aktivitását a köztiagy hipotalamusz nevű területén. Az AMPK magas aktivitása esetén növekszik az éhségérzet, a csökkent aktivitása viszont fokozza a test által nyugalmi állapotban elégetett kalóriák számát.

Habár sajnos más hatóanyagoknál elő szokott fordulni, hogy az állatkísérletek ígéretes eredményeit embereken nem sikerül igazolni, ez szerencsére az ALA esetében másképp volt.

Az említett 2018-as tanulmányok mindegyike úgynevezett szisztematikus áttekintés volt, ami azt jelenti, hogy a szerzők a témában addig megjelent kutatások eredményeit elemezték és foglalták össze. Ezek egyike 12 kontrollált klinikai vizsgálatból arra a következtetésre jutott, hogy az ALA csökkenti a testsúlyt és a testtömeg-indexet (BMI), ezért segíthet az elhízás kezelésében.

Egy másik áttekintő és elemző tanulmányban a szerzők az ALA metabolikus szindrómában szenvedő betegekre gyakorolt hatására voltak kíváncsiak. Ez egy gyakori állapot, amire elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel jellemző. A tanulmány 24 klinikai vizsgálat adataiból arra jutott, hogy az ALA javítja az éhgyomri vércukorszintet, az inzulinszintet, az inzulinrezisztenciát és a vércukorszint hosszú távú kontrollálását. Emellett a vizsgálatokban az ALA a vérzsír-összetételt is javította, a rossz (LDL) koleszterin és a triglicerid szintjének csökkentésével.

A harmadik 2018-ban publikált tanulmány 18 klinikai vizsgálat elemzéséből arra jutott, hogy az ALA rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő. Külön kiemelendő, hogy a vizsgálatokban az ALA csökkentette a többlet zsírszövet által termelt gyulladáskeltő citokinek (TNFα, IL-6) szintjét is. Ezek hozzájárulnak a túlsúllyal és számos betegség magasabb kockázatával összefüggő krónikus gyulladáshoz.

Miért hasznos az alfa-liponsav sportoláshoz?

A mozgás elengedhetetlenül fontos az ideális testsúly, a jó közérzet és természetesen általában véve az egészség megőrzése szempontjából is. Az ALA számos olyan jótékony hatással bír, amelynek köszönhetően fogyasztása jól jöhet a rendszeresen edző, hobbi vagy éppen komolyabb szinten sportoló embereknek.

Először is, az ALA segít a szervezetnek az egyszerű cukrokat (glükóz, laktóz, maltóz) energiává alakítani. Ezenkívül a kreatin, a szénhidrátok és egyéb esszenciális tápanyagok izomszövetekhez történő szállításában is segít, ami fontos az erő, állóképesség és izomméret növeléséhez. Más szóval: az ALA-nak köszönhetően az edzések ideje meghosszabbodhat és javulhat az izomerő.

Az ALA erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír, vagyis segíthet az izomláz, izomfájdalmak megelőzésében és az izomregenerációban. A fizikai edzés (legyen szó állóképességi vagy erősportról) oxidatív stresszt és gyulladást okoz, ami ha nagymértékben van jelen, izomkárosodáshoz vezethet. Az ALA segíthet megelőzni ezt és felgyorsíthatja az izmok regenerációját.

Felhasznált irodalom
livestrong.com/article/424901-can-you-lose-weight-with-alpha-lipoic-acid/ restartmed.com/alpha-lipoic-acid-weight-loss/ healthline.com/nutrition/alpha-lipoic-acid https://www.lifeextension.com/magazine/2019/4/lipoic-acid-and-healthy-weight-loss huffinesinstitute.org/Resources/Articles/ArticleID/412/Alpha-Lipoic-Acid-the-Universal-Antioxidant
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Alfa-liponsav (ALA) kapszula 200 mg
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér