fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Látás (szem) egészsége
Szürke hályog: kialakulása, típusai, tünetei, és megelőzése

Szürke hályog: kialakulása, típusai, tünetei, és megelőzése

Pontosan mi az a katarakta azaz szürke hályog, milyen típusai vannak, mitől alakul ki, mik a hajlamosító tényezők? Mit lehet tenni a megelőzés érdekében - életmóddal, étrenddel, étrend kiegészítőkkel, gyógynövényekkel? Összefoglaló cikkünk a szürke hályogról!

Szürke hályog: kialakulása, típusai, tünetei, és megelőzéseA szürke hályog világszerte több látási problémát okoz, mint bármelyik másik szembetegség, előfordulása pedig folyamatosan növekvő tendenciát mutat, ahogy egyre öregedik a népesség. A 65 és 75 év közötti lakosságból minden ötödik, 75 év felett már minden második embert érint. Sajnos a szürke hályog a látásvesztés vezető oka a 40 év felettiek körében (Magyarországon évente 12 ezren veszítik el látásukat miatta), pedig ez elkerülhető lenne, hiszen időben felismerve a probléma hatékonyan kezelhető. Sőt, helyes táplálkozással, tudatos életmóddal és természetes hatóanyagokkal a szürke hályog megelőzését is támogatni tudod!

Mi az a szürke hályog?

A szürke hályog (katarakta) a szemlencse állományának bizonyos fokú, akár teljes elszürkülését jelenti. A szürke hályog kialakulása során a szemben található fehérjék összecsapzódnak, ami megakadályozza a lencsét abban, hogy a retinának tiszta képeket tudjon küldeni. A retina ugyanis a lencsén át érkező fényt alakítja át jelekké, melyeket aztán a látóidegnek küldi, ami pedig elszállítja azokat az agyhoz.

A szürke hályog lassan fejlődik ki és a beteg látása idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. Kialakulhat egy, vagy mindkét szemben (de általában nem egyszerre).

A szürke hályog típusai

A szürke hályognak három különböző típusa van, melyeket a hályog elhelyezkedése alapján neveztek el:

 • A nukleáris (magi) szürke hályog a szemlencse nukleuszában (belső magjában) alakul ki. Ez a leggyakoribb forma, ami általában idős korban alakul ki.
 • A kortikális (kérgi) szürke hályog a szemlencse kortexében, vagyis annak külső részében alakul ki.
 • A szubkapszuláris (tok alatti) szürke hályog a szemlencse hátsó felében, közvetlenül a lencsét körülvevő, celofánszerű tok alatti kéregben alakul ki. Ez a forma a cukorbetegek, túlsúlyosak és szteroidokat szedő emberek körében a leggyakoribb.

A szürke hályogok a kiváltó ok alapján is osztályozhatóak:

 • Az időskori szürke hályog elsősorban a 65 év felettieket érinti, az öregedés természetes velejárója.
 • A veleszületett szürke hályog már születéskor vagy csecsemőkorban is jelen van. Oka lehet fertőzés, sérülés vagy születés előtti fejlődési rendellenesség.
 • A másodlagos szürke hályog egyéb betegség (pl. zöld hályog, diabétesz) vagy gyógyszer (pl. kortikoszteroidok, vízhajtók) szedése miatt alakul ki.
 • A traumás eredetű szürke hályog a szemet ért sérülés miatt alakul ki.

A szürke hályog tünetei

A kezdetekben, amikor a szürke hályog még épphogy csak kialakult, előfordulhat, hogy a szemnek csak egy kis részén változtatja meg a látást. Éppen ezért viszonylag sokáig talán észre sem veszed, hogy vesztettél a látásodból. Idővel azonban a szürke hályog nagyobbra nő, a szemlencséd egyre nagyobb részét felhősíti el, és ilyenkor a tünetek már nyilvánvalóbbá válnak.

A szürke hályog tünetei változóak, attól függően, hogy az a szem mely területén alakult ki (nukleáris, kortikális vagy szubkapszuláris).

A leggyakoribb tünetek:

 • Felhős vagy homályos látás
 • Az éles fényekkel és visszatükröződésekkel szembeni érzékenység
 • Egyre rosszabb éjszakai látás
 • A fényforrások (pl. utcai lámpák, fényszórók) körül megjelenő csillogó udvar
 • Elhalványuló vagy elsárguló színek
 • Kettős látás az egyik szemben
 • A szemüveg vagy kontaktlencse dioptriájának gyakori változtatása
 • Olvasási nehézségek a csökkent fekete-fehér kontraszt miatt

genetikai tényezőkA szürke hályog kialakulásának okai és kockázati tényezői

 • Életkor. Az öregedés egyértelműen a szürke hályog elsődleges kockázati tényezője és kiváltó oka. Minél idősebb valaki, annál nagyobb a kialakulás valószínűsége. A szürke hályog lényegében elkerülhetetlen, ha valaki elég sokáig él.
 • Nem. A nők esetében magasabb a szürke hályog kockázata.
 • Családi halmozódás. A szürke hályog öröklődő is lehet.
 • Zöld hályog. A zöld hályog, illetve valamennyi, a zöld hályog kezelésére alkalmazott módszer megnöveli a szürke hályog kockázatát.
 • Miópia (rövidlátás). Rövidlátó embereknél magasabb a szürke hályog kockázata.
 • Uveitis. Ez a ritka autoimmun betegség a szem krónikus gyulladását okozza és kezelés hiányában a szürke hályog magasabb kockázatával is jár.
 • Korábbi fizikai sérülés vagy műtét. A szemet ért jelentős fizikai sérülés vagy egy intraokuláris szemműtét növeli a szürke hályog kockázatát.
 • Diabétesz. Az 1-es vagy 2-es típusú diabéteszben szenvedőknél nagyon magas a szürke hályog kialakulásának a kockázata és sokkal nagyobb a valószínűsége annak is, hogy fiatalabb korban megjelenik.
 • Elhízottság. A 2-es típusú diabétesz egyik fő kockázati tényezője, és egyúttal a szürke hályog kialakulásával is kapcsolatba hozható.
 • Autoimmun betegségek és szteroidhasználatot kívánó állapotok. Az autoimmun betegségek (pl. reumatoid artritisz, pikkelysömör, szklerózis multiplex), illetve egyéb, szteroidok hosszú távú szedését igénylő egészségügyi problémák növelhetik a szürke hályog esélyét.
 • A napnak való túlzott kitettség. A napfényből származó UVB sugárzásnak való kitettség növeli a szürke hályog kockázatát, különösen a nukleáris szürke hályogét. A kockázat azok körében lehet a legmagasabb, akiket fiatalkorukban ér jelentős mennyiségű napfény. A hosszan tartó napfénynek való kitettséggel járó munkahely szintén megemeli a szürke hályog kockázatát.
 • Dohányzás és alkoholfogyasztás. Napi egy doboz cigaretta elszívása megduplázza a szürke hályog kialakulásának kockázatát. A krónikus nagymértékű alkoholbevitel ugyancsak fokozza a szürke hályog és egyéb szemproblémák kockázatát.
 • Környezeti tényezők. A hosszú távú ólomnak való kitettség növelheti a szürke hályog kifejlődésének a kockázatát. Az arany és a réz felhalmozódása szintén szürke hályogot okozhat. Az ionizáló sugárzásnak (pl. röntgensugárzásnak) való hosszan tartó kitettség növelheti a szürke hályog kockázatát.

A szürke hályog megelőzését segítő lépések

Nem csak a szürke hályog, hanem valamennyi létező szemprobléma ellen az egyik legfőbb teendő, hogy rendszeresen eljárj szemvizsgálatokra! Panasz nélkül is érdemes mindenkinek kétévente ellátogatni egy szemész szakorvoshoz, 40 éves kor felett pedig már évente ajánlott egy teljes körű vizsgálatot elvégeztetni.

Az általános vélekedés az, hogy a szürke hályog nem előzhető meg teljes mértékben, de bizonyos tápanyagok és életmódbeli változtatások segíthetnek csökkenteni a kialakulás kockázatát, illetve késleltethetik az előfordulását.

megfelelő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs fogyasztása1. Étrend

Minél több antioxidánshoz jutsz, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával, annál jobbak az esélyeid a szürke hályog kialakulásának távoltartására. A szemlencse védelmező enzimeket tartalmaz, ezek ideális esetben lebontják a fehérjéket, melyek összecsapzódhatnak. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával megóvhatod a szemeidet a szürke hályoghoz hozzájáruló oxidatív stressztől, illetve az antioxidánsok segítenek fenntartani azokat az enzimatikus folyamatokat is, melyek megelőzik a szürke hályog kialakulását.

 • Friss gyümölcsök és zöldségek. Általánosságban elmondható, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek nagyon jót tesznek a szem egészségének, ugyanis igen gazdagok fitokemikáliákban, melyek fontos növényi vegyületek. A fitonutriensek antioxidáns és gyulladásellenes anyagok, melyekről kimutatták, hogy segítik a szürke hályog és egyéb szembetegségek megelőzését vagy előrehaladásuk lassítását.

  Kutatások azt is igazolták, hogy a vegetáriánusoknál és vegánoknál jóval alacsonyabb a szürke hályog kockázata, mint a húsevőknél, elsősorban az idősek körében. Ez az eredmény nem azt mutatja, hogy a húsevés szürke hályogot okoz, hanem azt, hogy a magas zöldségfogyasztás segít védelmezni a szem egészségét.

 • A-vitaminban (béta-karotinban) gazdag ételek. Az A-vitamin kutatások alapján segíthet megelőzni a látásvesztést, melyet olyan degeneratív betegségek okozhatnak, mint a szürke hályog vagy a makuladegeneráció. Az A-vitamin-hiány miatt a szem szaruhártyája nagyon szárazzá válik, ami a szem elülső részének felhősödéséhez, szaruhártya fekélyhez és látásvesztéshez vezethet. Az A-vitamin hiánya emellett a retinát is károsíthatja, ami szintén hozzájárulhat a vakság kialakulásához. A répa, az édesburgonya és a sötétzöld levelű zöldségek remek forrásai ennek a látásjavító tápanyagnak.
 • C-vitaminban gazdag ételek. A C-vitamin bevitelt kapcsolatba hozták a szürke hályog alacsonyabb kockázatával, különösen azoknál, akik hiányban szenvednek ebből a kulcsfontosságú tápanyagból. Kiváló C-vitamin forrás a paprika, a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök, a trópusi gyümölcsök, a brokkoli és a paradicsom.
 • E-vitaminban gazdag ételek. Kutatások szerint az E-vitamin segíthet a szürke hályog kialakulásának megakadályozásában. Nagyon jó E-vitamin forrás pl. a mandula, a spenót, a búzacsíra és az édesburgonya.
 • Cinkben gazdag ételek. Az Amerikai Optometrikusok Szövetsége szerint a cink hiánya összeköthető a felhős látással és a gyenge éjszakai látással, mivel segíti a májban tárolt A-vitamin retinába történő eljuttatását. Kiváló cinkforrás a marhahús, a kefir, a joghurt, a csicseriborsó és a tökmag.
 • Lutein és zeaxanthin. A lutein és zeaxanthin két karotinoid, melyet számos kutatás ígéretesnek talált a szürke hályog megelőzésében. Szuperantioxidánsok, melyek sokféle zöldségben együtt megtalálhatóak. Emellett az emberi szem lencséjében is jelen vannak, kiszűrik a fény káros, nagy energiájú kék részét és segítik a szemsejtek egészségének védelmét és fenntartását.

  Egy tanulmány azt találta, hogy a zeaxanthinban gazdag ételekből, különösen spenótból, fodros kelből és brokkoliból sokat fogyasztó embereknél akár 50%-kal kisebb a szürke hályog kialakulásának az esélye. Egyéb ételek, melyek sok luteint és zeaxanthint tartalmaznak: tojás, petrezselyem, borsó, kukorica.

 • Halak és egyéb, omega-3-ban gazdag ételek. A zsíros halak (pl. lazac, hering), illetve egyéb, omega-3 zsírsavakban gazdag ételek (pl. olajos magvak) fogyasztását kapcsolatba hozták a szürke hályog vagy annak előrehaladásának potenciálisan alacsonyabb kockázatával. Egy tanulmány például azt találta, hogy azoknál, akik legalább heti 3 alkalommal fogyasztanak halat, alacsonyabb a szürke hályog kockázata, mint azoknál, akik kevesebb mint havi egyszer. Emellett összességében a teljes halfogyasztás és a szürke hályog kialakulása között fordított összefüggés állt fenn.

 

[caption id="attachment_24960" align="alignright" width="234"]A Netamin Szemkomplex tabletta többek között luteint és zeaxantint is tartalmaz A Netamin Szemkomplex tabletta többek között luteint és zeaxantint is tartalmaz[/caption]

2. Kiegészítők, gyógynövények

Ha a fentebb felsorolt tápanyagokból valamilyen okból kifolyólag nem tudsz étrended segítségével elegendőhöz hozzájutni, akkor jó minőségű étrend-kiegészítőkkel is támogathatod természetes úton a szürke hályog megelőzését. A kiegészítők szedése rendkívül hasznos lehet, de nem szabad megfeledkezned arról, hogy a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozást soha nem pótolhatják. A szemvédő tápanyagokból igyekezz táplálkozás útján hozzájutni, amennyire csak tudsz, és csak ezután kezdj el a kiegészítésről gondolkodni.

A már említett lutein és zeaxanthin beviteléhez étrend-kiegészítéssel is hozzájárulhatsz, ez kiváltképp akkor hasznos, ha tudod, hogy nem fogyasztasz elegendő sötétzöld levelű zöldséget.

A fekete áfonya kivonat ugyancsak nagyon hasznos segítséged lehet a szürke hályog elleni védekezésben, illetve szemed általános egészségének fenntartásában. A fekete áfonya gyümölcse antocianinokat (kitűnő antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező növényi pigmenteket) és C-vitamint tartalmaz. Számos kutatásban bizonyították, hogy szabadgyök-semlegesítő képességének köszönhetően védelmező hatása lehet szürke hályog, továbbá makuladegeneráció és zöld hályog ellen is.

Szintén erős antioxidáns tulajdonságainak köszönhető, hogy a tudományos vizsgálatok a zöld teát és a fekete teát is hatékonynak találták a szürke hályog kialakulásának vagy előrehaladásának mérséklésében.

A rezveratrol egy természetes polifenol, ami számos növényben jelen van, ám legnagyobb mennyiségben a szőlőben, vörös szőlőben, magban, kocsányban található meg. Mind állatkísérletekben, mind emberi sejteken végzett kísérletekben bizonyították már, hogy képes az oxidatív stressz csökkentésére a szemlencsében, valamint akadályozhatja a szürke hályog képződését.

A bioflavonoidok is nagyon hatékony antioxidánsok, különösen a kvercetin, mely kutatások alapján segíthet megőrizni a szemlencse átláthatóságát, illetve gátolhatja a szürke hályog létrejöttét.

megfelelő napvédelem3. Napvédelem

Az UV fénynek való kitettség oxidálhatja a szemben található fehérjéket, megváltoztatva azok szerkezetét, ezzel hozzájárulva a szürke hályog kialakulásához. A napfénynek való fokozott kitettséget kutatások kapcsolatba hozzák a szürke hályog megnövekedett kockázatával. Mindig védekezz jó minőségű napszemüveg és ellenzős sapka viselésével az ultraibolya napfény ellen, hiszen ez segíti a szürke hályog kialakulásának késleltetését.

A napszemüvegnek nem kell méregdrága darabnak lennie, azonban fontos, hogy az UV sugarak 100%-át blokkolja. A számítógépek, okostelefonok és egyéb eszközök által kibocsátott kék fénynek való mindennapi kitettséget is jó ötlet limitálni, de persze emellett fontos, hogy minden nap juss egy kis napfényhez, nem csak szemeid, de általános egészséged miatt is.

dohányzás káros hatása4. Életmódbeli változtatások

Az alkoholfogyasztás csökkentése és a dohányzás abbahagyása két olyan életmódbeli változtatás, mely rendkívüli módon képes csökkenteni a szürke hályog kockázatát. Kutatások kimutatták, hogy napi egy vagy több alkoholos ital fogyasztása mérsékelten fokozza a szürke hályog kockázatát, de ez a kockázat tovább növekedik nagyobb mértékű alkoholfogyasztással.

A dohányzás az egészség valamennyi aspektusára negatív hatással van, beleértve a szem egészségét is. A dohányzás egyértelműen hozzájárul a szürke hályog kialakulásához. Kutatások kimutatták, hogy a dohányzás abbahagyásával nem feltétlenül csökken a szürke hályog kockázata, ugyanakkor egyértelműen nem halmozódik tovább a kockázat. Ha ez idáig nem sikerült letenned a cigarettát, akkor ez bizony egy újabb jó indok rá.

Az elhízás jelentősen növeli a 2-es típusú diabétesz kockázatát, ami a szürke hályog egyik kockázati tényezője. Az egészséges testsúly fenntartása, illetve a már kialakult diabétesz megfelelő menedzselése segít csökkenteni a szürke hályog kockázatát.

Felhasznált irodalom
hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BCrke_h%C3%A1lyog healthline.com/health/cataract medicalnewstoday.com/articles/157510.php draxe.com/cataract-symptoms/ allaboutvision.com/nutrition/cataracts.htm ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5352946/ lifeextension.com/Protocols/Eye-Ear/Cataracts/Page-09
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin SZEMKOMPLEX tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal