fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Antioxidánsok
Astaxanthin sportoláshoz: állóképesség, erő, VO2max

Astaxanthin sportoláshoz: állóképesség, erő, VO2max

Hogyan segítheti ez az extra erős antioxidáns az erőnlétet, sportteljesítményt és az oxigénfelvevő képességet? Miért érdemes astaxanthint szedni, ha szeretnéd elkerülni az izomlázat és támogatni az izomregenerációt? Miben található astaxanthin és mennyit érdemes bevinni a szervezetbe naponta? Olvass utána itt!

Astaxanthin sportoláshoz: állóképesség, erő, VO2maxGondolkoztál már azon, hogyan képesek a lazacok több száz km-en át a folyókon felfelé, sodrással szemben úszni, hogy lerakják ikráikat? A válasz az, hogy izmaik (húsuk) tele van astaxanthinnal. Az astaxanthin egy vörös-narancssárga színű természetes karotinoid anyag, rendkívül erős antioxidáns hatással. Minél több található belőle egy lazacban, annál mélyebb rózsaszín árnyalatot kap a húsa, és annál jobb az izom-állóképessége. De vajon érdemes-e nekünk embereknek is többet fogyasztanunk belőle, hogy jobb fizikai teljesítményt nyújthassunk? Kutatások alapján úgy tűnik, hogy a válasz igen.

Astaxanthin, a szuper-antioxidáns

Az astaxanthint az antioxidánsok királyának is szokták nevezni, ugyanis bámulatos hatékonysággal képes semlegesíteni és eltávolítani a szabad gyököket a szervezetből. Ezek a szabad gyökök az energiaigényes tevékenységek (tehát pl. az edzés) során nagy számban termelődnek és gyulladásokat, fáradtságot és oxidatív stresszt váltanak ki az izmokban. Az astaxanthin segítségével azonban mindezek a negatív hatások mérsékelhetőek.

Az erő és állóképesség növelése astaxanthinnal

A jobb fizikai teljesítmény olyasmi, amire minden aktív, mozgó ember törekszik – legyen szó hobbi-, amatőr- vagy élsportolóról. Az astaxanthin minden jel szerint hasznosnak bizonyulhat ezen a téren, ugyanis kutatások szerint fokozhatja az izomerőt és javíthatja az állóképességet is.

A laboratóriumi- és állatkísérletek mellett már legalább 10 olyan, embereken végzett kutatás is készült, amely bizonyította az astaxanthin sportteljesítményre gyakorolt pozitív hatását.

Nagyobb oxigénfelvevő képesség és több erő

Minél intenzívebb testmozgást végzünk, annál többet lélegzünk oxigénfelvételünk és működő izmaink energiaellátása érdekében. A szervezet oxigénfelvevő képessége azonban korlátozott és egyénileg változó: ez a VO2max, ami a test által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét adja meg (V = térfogat, O2 = oxigén, max = maximum). A VO2max különösképpen az állóképességi sportokban számít, hogy gyorsabban tudj futni, úszni vagy biciklizni.

Egy 2011-ben közzétett tanulmányban biciklistáknak adtak napi 4 mg astaxanthint vagy hatóanyagmentes placebo tablettákat, 28 napon át. Azok, akik a természetes astaxanthint szedték átlagosan 5%-kal gyorsabbak voltak, mint a placebót szedők, és az átlagos erőnlétük is 15%-kal jobbnak bizonyult. Az astaxanthin szedésétől növekedett a VO2max vagyis a maximális oxigénfelvevő képesség.

Svéd kutatók fiatal, egészséges férfiakon vizsgálták meg az astaxanthin hosszú távú hatását. Az alanyoknak napi 4 mg astaxanthint kellett szedniük, 6 hónapon át. Erejüket úgy mérték meg, hogy bemelegítést követően mély térdhajlításokat kellett végezniük, súllyal, egészen kifáradásig. Az astaxanthint szedők csoportja 62%-os erőnövekedést mutatott, míg a hatóanyagmentes placebót szedők csoportja csak 22%-osat. Az asaxanthint szedők ereje és állóképessége háromszor gyorsabban fejlődött, mint a placebót szedőké.

Lassabb kifáradás és jobb regeneráció

Egy 2015-ben közzétett, fiatal focistákon végzett vizsgálat kimutatta, hogy az astaxanthin (napi 4 mg, 90 napon át) megelőzi a kemény fizikai edzés okozta izomgyulladást, javítja az immunrendszer funkcióját és elősegíti az izomregenerációt. A kutatók szerint az astaxanthin megvédi a sejthártyákat a kemény edzések által előidézett szabad gyökökkel szemben, ezzel megőrzi az izomsejtek működőképességét.

Egy Japánban végzett kutatás szerint napi 5 mg astaxanthin hatására hatékonyabbá válik az edzés alatti anyagcsere, javul a légzési és keringési funkció, valamint emelkedik a kifáradás és oxidatív stressz elleni anyagok szintje a szervezetben.

Egy másik, szintén japán kutatásban egészséges felnőtt férfiak egy csoportja napi 6 mg astaxanthint szedett, míg egy másik csoport hatóanyagmentes tablettákat. Az alanyoknak a kutatás kezdetén és végén is futniuk kellett 1200 métert, a kutatók pedig futás előtt és után is megmérték bennük a tejsav szintjét. Az eredmény: az astaxanthin 4 héten át történő szedése átlagosan 28,6%-kal csökkentette az izmokban felgyülemlett tejsav mennyiségét.

Hogyan juthatsz hozzá az astaxanthinhoz?

Habár a lazacok is az astaxanthinnak köszönhetik elképesztő állóképességüket, az ő szervezetük sem képes előállítani ezt az anyagot. Étrendjükből jutnak hozzá, planktonok és mikroalgák fogyasztásával, ugyanis ezek termelik az asthaxantint.

Mi emberek elsősorban vörös lazac fogyasztásával növelhetjük az astaxanthin-bevitelünket (1 kg vadlazachús 38 mg astaxanthint tartalmaz). Emellett viszonylag jó forrás még a szivárványos pisztráng (25 mg/kg) és az ezüstlazac (21 mg/kg) is. Ezek rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása ugyanakkor veszélyes lehet a higanytartalmuk miatt.

Habár a rákfélékben is viszonylag sok astaxanthin található (minél vörösebbek, annál több), ennek legjava a páncélzatukban van, amit nem fogyasztunk el.

A legjobb megoldás az étrend-kiegészítő napi szintű használata. Fontos, hogy a szintetikusan előállított formát mindenképpen kerüljük el, egyrészt azért, mert ezt kőolajszármazékokból állítják elő, másrészt azért, mert a természetes astaxanthin 20-szor hatékonyabb antioxidáns, mint a mesterséges változat. A Netamin Astaxanthin+E-vitamin kapszulába pontosan ezért került természetes, Haematococcus pluvialis alga kivonatából származó asthaxanthin, valamint természetes E-vitamin (d-alfa-tokoferol).

Felhasznált irodalom
nutraingredients.com/Article/2011/11/17/Astaxanthin-boosts-cycling-performance-say-researchers-but-they-don-t-know-why nutraingredients.com/Article/2015/01/28/Astaxanthin-may-extend-endurance-by-boosting-mitochondrial-action-Study nutraceuticalbusinessreview.com/news/article_page/Astaxanthin_gives_athletes_the_edge/123049 emerging-athlete.com/astaxanthin-benefits/ vitamode.com.my/astaxanthin-sports-performance-enhancer/ superfoodly.com/natural-astaxanthin-foods-best-high-potency-food-sources/ researchgate.net/publication/287627109_Role_of_Astaxanthin_in_Sports_Nutrition downloads.hindawi.com/journals/ecam/2015/783761.pdf
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Astaxanthin+E-vitamin kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér