fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Férfi egészség: tudnivalók és tanácsok
Astaxanthin hatása a férfi termékenységre, tesztoszteron szintre

Astaxanthin hatása a férfi termékenységre, tesztoszteron szintre

Az optimális tesztoszteron szint elérésében és fenntartásában segíthet az astaxanthin szedése – állítja egy amerikai kutatás. Milyen egyéb hatásai vannak az astaxanthinnak a férfi egészségre? Kiderül!

Az astaxanthin egy hihetetlenül erős természetes antioxidáns, melynek az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásai nagyon sokrétűek. Nemtől, életkortól függetlenül mindenkinek ajánlott, de bizonyos tulajdonságai különösen kedveznek a férfiaknak. Ebben a cikkben röviden összefoglaljuk, hogy miért is érdemes egy férfinak az asthaxantint kipróbálnia.

Astaxanthin: új megközelítés a férfi termékenység javítására

Az Egészségügyi Világszervezet becsült adatai alapján a világon 60-80 millió pár küszködik bizonyos fokú terméketlenséggel. A terméketlenség az esetek kb. 40-50%-ában férfi eredetű, a hímivarsejteket (spermák) érintő eltérésekkel hozható összefüggésbe.

Az utóbbi időkben egyre több kutatási eredmény utal arra, hogy a rendellenes sperma funkciók egyik fő oka az oxidatív stressz, ami hatékonyan kezelhető különböző antioxidánsok bevitelével. Kimutatták, hogy a meddő férfiak spermájában nagyon magas az úgynevezett reaktív oxigén gyökök (ROS) koncentrációja, melyek a hímivarsejtek mozgását és genetikai anyagát is károsítják.

A hímivarsejteknek nincs szabad gyök-ellenes védekező rendszere, ráadásul a membránjukban található zsírsavak miatt különösen érzékenyek a szabad gyökök támadásaira. Itt jön a képbe az astaxanthin. Kutatások szerint az astaxanthin szedésétől szignifikánsan javul a sperma minősége, a motilitás (spermiumok mozgási tulajdonsága) és a spermiumszám. Ami ennél is jobb hír, hogy ez valóban növeli a megtermékenyülés esélyét, mivel a kutatók egyértelmű összefüggést találtak az astaxanthin szedés és a sikeres teherbeesés között.

Astaxanthin az optimális tesztoszteron szintért

Köztudott, hogy az életkor előrehaladtával a férfiak szervezetében a tesztoszteron képződése fokozatosan csökken. Helytelen életmód (mozgáshiány, rossz táplálkozási szokások, dohányzás, stb.) következtében az alacsony tesztoszteron szint azonban akár a fiatal (30 év alatti) férfiakat is veszélyeztetheti.

Ha kevesebb tesztoszteron kering a férfi szervezetben, az depressziót, fáradékonyságot, izomgyengeséget és izomvesztést, valamint libidócsökkenést eredményezhet. Egyúttal a spermiumok termelését, a termékenységet is negatívan befolyásolja. Az optimális tesztoszteron szint elérésében és fenntartásában segíthet az astaxanthin szedése – állítja egy amerikai kutatás.

Astaxanthin és fűrészpálma egyszerre?

2008-ban, a Journal of the International Society of Sports Nutrition című szaklapban került publikálásra egy tanulmány, ami alátámasztja, hogy érdemes az astaxanthint és a fűrészpálmát egyszerre szedni, mivel így jelentős szinergikus hatás érhető el. (A gyógyászatban a „szinergizmus” azt jelenti, hogy kettő vagy több hatóanyag „szövetséget kötve” együtt hatékonyabban dolgozik, mint külön-külön.) A tanulmány eredményei alapján az astaxanthin+fűrészpálma kombináció csökkentette a prosztata növekedését serkentő DHT és az ösztrogén szintjét, és ezzel egyidejűleg növelte a tesztoszteron szintet.

Hogyan juthatsz astaxanthinhoz?

Az emberi szervezet nem képes astaxanthint előállítani, ezért ha szeretnénk előnyeit kihasználni, akkor táplálék útján, illetve étrend-kiegészítő segítségével tehetjük ezt meg.

A garnéla, a pisztráng és a lazac is olyan mikroalgákkal táplálkoznak, melyek gazdagok astaxanthinban – ennek köszönhetik szép rózsaszín-vörös színüket. A vadon élő vörös lazac kiemelten sokat tartalmaz ebből az antioxidánsból.

100 gramm lazacban 0,4-3,8 mg astaxanthin található. A vörös lazac kg-onként 26-38 mg astaxanthint tartalmaz, vagyis 120 grammnyi adag nagyjából 2,92-4,31 mg astaxanthint biztosít számunkra. Ez tehát a vörös lazac, míg minden egyéb lazacféle, pisztráng, krill és garnéla ennél még kevesebb astaxanthint tartalmaz.

Az ajánlott napi 4 mg astaxanthin beviteléhez minden nap 100-120 gramm vörös lazacot kellene megennünk. Ez kétségkívül a legtöbb ember számára nem reális megoldás, ráadásul ilyen mennyiségnél már a halak higanytartalmával is érdemes vigyázni. Ezek alapján ideálisabb, ha inkább astaxanthin-tartalmú étrendkiegészítőt választunk.


Ha bővebben szeretnél tájékozódni férfi termékenység témában, akkor látogass el a www.babalesz.hu oldalunkra is!

Felhasznált irodalom
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4691969/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4151021/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16110353 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14656398 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18700016 http://astaxanthin.wellwise.org/astaxanthin-benefits/astaxanthin-for-men https://www.algaecal.com/expert-insights/astaxanthin/ https://nootriment.com/astaxanthin-testosterone/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Astaxanthin+E-vitamin kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér