Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Idegrendszer, memória
Az agy és idegrendszer védelme alfa-liponsav (ALA) segítségével

Az agy és idegrendszer védelme alfa-liponsav (ALA) segítségével

Az alfa-liponsav (ALA) fontos alkotóeleme a sejtek energiatermelő központjának, hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő. De hogyan használható ez a természetes vegyület az agy és idegrendszer védelmére és hogyan kaphat szerepet az Alzheimer-kór, Parkinson-kór és Szklerózis Multiplex kezelésében? Részletek itt!

Az agy és idegrendszer védelme alfa-liponsav (ALA) segítségévelAz alfa-liponsav (röviden ALA) egy természetes, vitaminszerű vegyület, ami kis mennyiségben képződik az emberi szervezetben. Kulcsfontosságú alkotóeleme a sejtek energiatermelő központjának (mitokondrium), valamint rendkívül hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő. Tudományos vizsgálatokban számos jótékony élettani hatására fény derült és különösen sok bizonyíték utal az agy és az idegrendszer védelmében betöltött szerepére. Cikkünkben összefoglaljuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

Mi okozza az idegrendszeri betegségeket?

Az egészséges agy működése szigorúan szabályozott, ugyanakkor igen érzékeny. Más szervekkel összehasonlítva az agy különösen sérülékeny, ugyanis:

 • Kétharmada zsírsavakból épül fel, amelyektől a szabad gyökök könnyen el tudják venni a stabilitásukhoz szükséges elektronokat.
 • Jóval több sejtenergiát használ fel. A sejtek energiatermeléséhez oxigén kell, a folyamat során azonban nagyon sok szabad gyök keletkezik.
 • Képes felhalmozni a vasat.
 • Gyengébb az antioxidáns védelme.

Minden idegrendszeri betegségnek megvannak a jellemző okai és tünetei, de az agyműködést megzavaró és ezen betegségekhez hozzájáruló tényezők gyakran ugyanazok. Maguk a betegségek is tovább súlyosbítják és tetézik ezeket a tényezőket. Íme, néhány példa:

 • Nehézfémek (pl. réz, vas, ólom, higany, cink) felhalmozódása, amelyek szabad gyökök révén okoznak károsodást.
 • Krónikus gyulladás.
 • Hibásan működő vagy sérült mitokondrium, ami miatt a sejtek nem termelnek elegendő energiát (és a normálisnál több szabad gyököt generálnak).
 • Szabad gyökök.
 • Glükóz-anyagcsere zavara (pl. cukorbetegség miatt).
 • Inzulinérzékenység vagy inzulinrezisztencia.
 • Az agyi idegsejtek újraépítését és növekedését segítő antioxidánsok és növekedési faktorok alacsonyabb szintje.
 • Hiperaktív immunrendszer sejtek.
 • A szénhidrátok anyagcseréjéhez és energia előállításához szükséges enzimek jelentősen alacsonyabb szintje.
 • Méreganyagok és környezeti tényezők (pl. kemoterápia, zajszennyezés).

Kutatások alapján az alfa-liponsav segíthet ellensúlyozni, gátolni számos olyan tényezőt, amely hozzájárulhat az idegrendszeri betegségek kialakulásához.

Az alfa-liponsav kiemelkedik a többi antioxidáns közül

Az ALA több okból is különlegesnek számít. Egyrészt rendkívül hatékony antioxidáns, szabad gyök megkötő képessége sokszorosa egyéb, jóval népszerűbb antioxidánsokénak (pl. C- vagy E-vitamin).

Másrészt kutatások kimutatták, hogy az ALA segít újrahasznosítani és regenerálni egyéb antioxidánsokat, például a C- és az E-vitamint, a koenzim Q10-et, valamint az idegrendszer működése szempontjából kritikus glutationt. Az alacsony glutationszint számos agyi rendellenességben, többek között az autizmusban, ADHD-ben és a skizofréniában is szerepet játszik.

Harmadrészt, mivel az ALA vízben és zsírban is oldódik, ezért antioxidáns védelmet kínál a sejteken belül, a sejteken kívül, és a sejthártyákban is. Ez egészen egyedülálló képességnek számít, hiszen a többi antioxidáns jellemzően vagy vízoldékony közegben (a sejteken belüli és kívüli folyadékban) vagy zsíroldékony közegben (a sejthártyákban) tud csak hatni.

Végül, de nem utolsósorban, az ALA a teljes idegrendszerben ki tudja fejteni jótékony hatását, mindenhova eljut, beépül és hasznosul. Egyedülálló módon áthatol az úgynevezett vér-agy gáton és eléri az agyi idegsejteket, vagyis odajut, ahol leginkább szükség van rá – erre a legtöbb antioxidáns hatóanyag nem képes.

Az alfa-liponsav kivételesen sokoldalú hatóanyag

Az ALA nem csak különleges antioxidáns tulajdonságaival védelmezi az agyat és az idegrendszert, egyéb pozitív hatásai is vannak, amelyek közvetlen vagy közvetett úton támogatják ezt a célt.

Nagyon hatékony fegyver a krónikus és szisztémás (egész szervezetre kiterjedő) gyulladás ellen. Egy 2018-as, 18 korábbi vizsgálat eredményeit összegző tanulmány alapján az ALA csökkenti a C-reaktív protein (CRP) szintjét, ami a szisztémás gyulladás egyik fontos jelzője. Emellett képes elnyomni egyéb gyulladáskeltő citokineket is (pl. IL-6, TNFα, PGE2).

Kutatások szerint az ALA segíthet eltávolítani az idegkárosító nehézfémeket (pl. higany) a szervezetből, javíthatja az inzulinérzékenységet, csökkentheti a vércukorszintet, és pozitív irányban befolyásolhatja a vérzsír-összetételt is.

Az alfa-liponsav agy- és idegvédő hatását tudományos vizsgálatok igazolják

Állatkísérletekben az ALA segítette az idegrendszer regenerációját, stroke (szélütés) után helyreállította a sérült idegsejteket, támogatta a felépülést, csökkentette az agykárosodást és háromszorosára(!) növelte a túlélési arányt a kezeletlen alanyokhoz képest. Sejtkutatásokban megelőzte az idegsejtek degenerációját és növelte a glutation szintjét, ami javíthatja az agyfunkciókat.

Embereken és laborban végzett vizsgálatok egyaránt azt mutatják, hogy az ALA – a szabad gyökök semlegesítése és a gyulladás elnyomása révén – lassíthatja az Alzheimer-kór előrehaladását.

Amikor Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek a kolineszteráz-gátlókkal történő gyógyszeres kezelés mellett napi 600 mg alfa-liponsavat adtak, a kognitív funkciók stabilizálódtak és a betegség előrehaladása drámaian lelassult a hosszú távú tanulmányok csak gyógyszerrel kezelt betegeihez képest.

A kezdeti vizsgálatok szerint az ALA hasznosnak bizonyulhat egyéb idegrendszeri betegségek, például Parkinson-kór és szklerózis multiplex, illetve pszichiátriai rendellenességek, például depresszió, skizofrénia és szorongás esetén is.

Parkinson-kóros egereken végzett vizsgálatok például kimutatták, hogy az ALA segíti a mozgászavarok kezelését, védelmet nyújt az agysejtek elhalása ellen, gátolja a betegség kialakulásáért felelős alfa-szinuklein nevű fehérje agyi felhalmozódását, csökkenti a gyulladáskeltő molekulák szintjét, illetve gátolja az ezeket a molekulákat irányító NF-kB fehérje aktivitását.

Az ALA idegvédő hatása hasznosnak bizonyulhat a cukorbetegség szövődményei, a diabéteszes neuropátia és retinopátia, vagyis a magas vércukorszint miatti ideg- és retinakárosodás esetén is. Az ALA-t Németországban több mint 60 éve használják erre a célra. Tudományos vizsgálatok szerint segíthet az idegkárosodás okozta fájdalmas tünetek enyhítésében, illetve a szemkárosodás és ebből adódó látásvesztés kockázatának csökkentésében.

Felhasznált irodalom
psychologytoday.com/us/blog/mental-wealth/201405/lipoic-acid-the-little-supplement-could selfhacked.com/blog/lipoic-acid/ alphalipoicacid.com/antioxidants-may-help-keep-your-brain-and-nervous-system-healthy/overview-of-potential-alpha-lipoic-acid-neurological-benefits alphalipoicacid.com/antioxidants-may-help-keep-your-brain-and-nervous-system-healthy/alpha-lipoic-acid-help-for-neurological-diseases lifeextension.com/magazine/2007/10/nu_lipoic_acid lifeextension.com/magazine/2019/4/lipoic-acid-and-healthy-weight-loss ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4339247/ pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8738270/ pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8958163/ pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27935686/ pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18655815/ pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17982894/ ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4437336/ psychopathology.imedpub.com/potential-therapeutic-agent-in-psychiatric-and-neurological-diseases-alpha-lipoic-acid.php?aid=22435
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Alfa-liponsav (ALA) kapszula 200 mg
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér