Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Sport
Edzés otthon

Edzés otthon: 7+1 tanács a hatékonyság fokozására

Mennyivel egyszerűbb lenne egy nehéz nap után otthon nekiállni edzeni, mint még elmenni valahova, mikor végre hazaesik az ember. Ráadásul az otthoni edzés pénzbe sem kerül és órarendhez sem kell igazodni. De hogyan lehet otthon is hatékony az edzés? Erről gyűjtöttük össze a legfontosabbakat!

Ha megkérdeznénk az „utca emberét”, melyik szimpatikusabb, az edzőterembe járás vagy az otthoni edzés, biztos, hogy tízből kilencen az utóbbit választanák. Elvégre ahhoz nem kell utazni, az nem kerül pénzbe, sőt, jobb esetben a zuhanyzóba sem jönnek be utánad ismeretlenek, mikor végeztél. Egy baj van csak ezzel: az otthoni edzés általában nem olyan hatékony, legalábbis ez a feltételezés. Most viszont összegyűjtöttünk 7 tippet és plusz egy extra javaslatot, amikkel ha nem mozdulsz ki otthonodból, akkor is ugyanolyan hatékonysággal edzhetsz!

1. Tedd rutinná az edzést!

Persze, jól hangzik, hogy az edzésekhez nem kell kimozdulni, de pont azért, mert ehhez nem kapcsolódik olyan rutin, mint az edzőterembe járáshoz (el kell menni valahova, össze kell készíteni a ruhát, stb.), ezért sokan gyorsan fel is adják hamar. A kulcs, hogy otthon is ugyanilyen rutinná tudjuk tenni az edzést. Ezt úgy érheted el, ha például minden alkalommal ugyanakkor edzel, hiszen így előbb-utóbb a tested és az agyad is megszokja a rutint! Jelöld ki rá az időt, készíts ki magadnak edzőruhát, törölközőt, vizet – hangolódj rá ugyanúgy, mintha elmennél otthonról.

2. Különíts el egy területet!

Mindegy, hogy csak eltolod onnan a bútorokat, kiragasztod a kedvenc, erőt adó idézetedet, vagy átfested a szoba egy részét: a lényeg, hogy valahogy különítsd el egy pontot az otthonodban, amelyet csak és kizárólag az edzésekre használsz. Apróságnak tűnhet, de nagyon sokat számíthat ez is, hogy könnyebben rutinná váljon az otthoni edzés!

3. Válogasd össze a kedvenc videódat!

Szintén gyakori probléma, hogy már az első lépésnél elakadunk, ha a házon belüli edzésről van szó, hiszen azt sem igazán tudjuk, hogy lenne érdemes hozzáfogni. Ezért óriási segítség, ha elkezdünk videókat nézni, amelyek pontosan arra vannak kitalálva, hogy megmutassák, mit és hogyan érdemes csinálni a Te esetedben. Ide kattintva például rengeteg tippet és videót találhatsz. 

Edzés otthon: ez a 7 tanács segít, hogy igazán hatékony legyen!4. Találj egy társat!

Ha nemcsak magadnak, hanem valaki másnak is „csalódást okozol”, ha nem teljesíted az előre tervezett edzésedet, garantáltan nehezebben adod fel. Találj valakit, akivel együtt edzhetsz otthon, de az is elég lehet, ha csak valaki rendszeresen rákérdez nálad, teljesítetted-e a kitűzött céljaidat.

5. Szerezz be eszközöket otthoni edzéshez!

Nem kell óriási kiadásokra gondolni, de rengeteget számít, ha hajlandó vagy pénzt fektetni az otthoni edzéseidbe.

Hogyan segítenek ezek majd neked?

- Ha valamire pénzt áldozunk, akkor már nem szeretnénk azt az összeget „veszni hagyni”, ezért egyfajta kényszer is a használatuk, így működik az emberi elme.

- Már olyan egyszerű eszközök, mint 1 kettlebell, vagy fitneszszalag is segítenek növelni edzéseid hatékonyságát..

6. Ne becsüld le az otthoni edzés hatékonyságát!

Sokan azért nem akarnak otthon edzeni, mert úgy vannak vele, ott sosem tudnának olyan hatékony gyakorlatokat végezni, mint egy edzőteremben. Ez azonban egyáltalán nem igaz! Ahogy a teremben, úgy a saját szobádban is kizárólag rajtad múlik, mennyire keményen dolgozol.

7. Szerezz egy jó applikációt!

Edzés otthon: ez a 7 tanács segít, hogy igazán hatékony legyen!Manapság mindenre van egy jó app, amelyet úgy használsz már a mindennapokban, hogy szinte észre sem veszed. Miért lenne más az otthoni edzés? Rengeteg, magyar nyelven is elérhető applikáció van, amelyek segítenek úgy összeállítani az edzéseidet, mintha csak személyi edzővel dolgoznál.

+1. Válassz egy rád szabott kihívást!

Teljesítményed folyamatos növeléséhez és motivációd fenntartásához egyaránt

hasznos lehet, ha célokat szabsz meg magadnak. Ehhez pedig kiváló segítséget jelenthetnek a kihívások. Nem fogjuk most felsorolni az összeset, csak ihletet adunk: válogass, kombináld őket kedved szerint!

 1. Napindító jóga minden reggel

  Pár perc légzésfigyelés után végezz napüdvözleteket (keress egy alapos-elemzős kezdőknek való videót róla, ha nem ismered a gyakorlatsort), aztán relaxálj hanyatt fekve, teljesen ellazult állapotban legalább 5 percet! Első nap végezz 10 napüdvözletet, majd minden nap egyel többet. A kihívás célja lehet, hogy minden nap az életkorod éveinek megfelelő számú napüdvözletet tudj végigcsinálni ;).

 2. Plank / fekvőtámasz / hasizom kihívások

  Ezekből a gyakorlatokból elképesztően sok variáció létezik, érdemes kicsit elmélyedned bennük. Felsőtest, core, hasizom: válaszd ki, mit szeretnél kicsit fejleszteni és iktasd be az ahhoz kapcsolódó kihívást mindennapjaidba. A kihívás alapja lehet az, hogy a hét hat napján a kiválasztott gyakorlat különböző variációit gyakorlod, de az is, hogy egyet választasz ki és abból növeled az ismétlésszámot (vagy időtartamot plank esetén). A javaslatunk, hogy ne csak erről szóljon azért az edzés, vagyis ne ugorj fel a székből és végezz minden előzetes mozgás nélkül kőkemény fekvőtámaszokat! A kihívás legyen beépítve otthoni edzésedbe, amit ugyanúgy megelőz bemelegítés és persze lezárásképpen jól át is nyújtod a megdolgoztatott területet.

 3. Ismétlésszámra épülő kihívások

  Állíts össze egy heti edzéstervet (akár szakember segítségét is kérheted, de ha már régóta edzel, akkor biztosan találsz ehhez elegendő ihletet) és növeld folyamatosan az ismétlésszámokat. Ne legyen túl könnyű, tényleg jelentsen kihívást, de azért teljesíthető is legyen.

  Futás: Ez az egyik legkézenfekvőbb kültéri sport, amihez nem kell egy cipőn és egy kényelmes ruhán kívül semmi, és egyedül is remekül lehet csinálni. Ha eddig nem futottál, most itt az alkalom! Kihívás, hogy amíg nem jönnek a komoly mínuszok, eljuss 0-ról odáig, hogy fél órát kényelmesen le tudsz kocogni. Ha pedig amúgy is szoktál futni, dolgozhatsz az intenzitáson vagy a távon. Esetleg belekóstolhatsz a terepfutásba is, ha a lakhelyed környéke lehetőséget nyújt rá. Mindkét esetben ajánljuk figyelmedbe tippjeinket a téli hidegben való futáshoz!

 4. Adott jógapóz(ok) gyakorlása

  Már régen szeretnél tudni spárgázni, alkaron- vagy kézen állni esetleg? Most nekiállhatsz napi szinten erre előkészülni. Keress olyan videót, ami az adott gyakorlatot az alapoktól építi fel és szorgalmasan végezd a rávezetőket, hogy néhány hét vagy esetleg hónap után végre sikerüljön az, amiről eddig csak ábrándoztál.

 5. "Bring Sally" kihívás

  Keress rá Moby "Flower" című számának erre a sorára - rengeteg kihívást fogsz találni, amit erre a zenére találtak ki. Legalább annyit, mintha a "baby shark"-ra kerestél volna. Ha van kedved, poénból te is beépítheted a napi edzésedbe guggolással, fekvőtámaszozással vagy súlyzózással összekötve. Végezheted heti 3-4 alkalommal, de azért hagyj közte pihenőnapokat is, mert égni fog az izmod tőle...

 6. Kardió-kihívások

  Hasonlóan a 2-es pontban írtakhoz, ezt is egy komplex edzésbe beépített módon alakítsd ki. Mennyi négyütemű fekvőtámaszt tudsz megcsinálni 1 percen belül? Számold és mérd a fejlődést! Bírod egy percig a jumping jack-et, vagy akár 2-3 is lehet?

Felhasznált irodalom
popsugar.co.uk/fitness/photo-gallery/45508050/image/45508036/Build-Habit-Your-Daily-Routine
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Fitneszszalag (Kezdő)
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér