fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Sport
Mennyi legyen a pulzusod edzés közben?

Mennyi legyen a pulzusod edzés közben? Mutatjuk!

Kíváncsi vagy rá mennyi az ideális pulzus számodra edzés közben? Mi befolyásolja a pulzusszámot és mikor melyik a hatékony zóna? Olvasd el cikkünket!

Mind tudjuk, hogy a rendszeres testmozgás elengedhetetlen része a hosszú és egészséges életnek. Természetesen nem vagyunk egyformák, így adottságaink, teljesítőképességünk és fitnesz céljaink is különbözőek. Viszont mindannyian szeretnénk a céljainknak megfelelően, hatékonyan edzeni.

PULZUS: AZ EDZÉS HATÉKONYSÁGÁNAK MUTATÓJA

Bár a duzzadó bicepsz vagy a kockás has kétségkívül látványosabb, igazából a szív a legfontosabb izom a testünkben. Nyugalmi állapotban percenként átlagosan 70-szer dobban, de mozgás hatására szaporábban kezd verni, hogy gyorsabban pumpálja a vért (és így az oxigént) az izmainkhoz.

A pulzus (percenkénti szívverések száma) az edzések intenzitásának és hatékonyságának legjobb mutatója. Kardió gépeken (pl. futópad, evezőgép, kerékpár) láthatod is ezt a számot, sőt általában azt is, hogy éppen milyen zónában vagy. De mit is jelentenek a zónák?

CÉLPULZUS: KINEK MIKOR MELYIK A HATÉKONY ZÓNA?

CÉLPULZUS: KINEK, MIKOR MELYIK A HATÉKONY ZÓNA?

*A legegyszerűbb képlet a maximális pulzusszám kiszámítására: 220 mínusz az életkorod. Az edzés alatti pulzusszámot aktivitásmérővel, mellkaspánttal, okosórával, okostelefonnal is mérheted, de a már említett fitneszgépek is képesek rá.

MILYEN TÉNYEZŐK BEFOLYÁSOLHATJÁK A PULZUST?

Számos tényező befolyásolja a pulzust, emiatt előfordulhat, hogy ugyanakkora intenzitású mozgás mellett sem egyforma mindig a pulzusszámod. Például a dehidratáltság, a koffein, az alváshiány, a stressz és a túlsúly is növeli a pulzust. Reggel jellemzően alacsonyabb a pulzus, míg melegben szaporábban ver a szív, sőt menstruáció idején is általában magasabb a pulzusszám. Emellett bizonyos gyógyszerek is növelhetik, csökkenthetik az értéket.

A hatékony edzések érdekében ügyelj a folyadékpótlásra, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra, a stressz kerülésére, és lehetőleg mindig ugyanabban a napszakban eddz. Ha kánikula van, eddz légkondicionált teremben vagy a szabadban kora reggeli/késő esti órákban.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal