ALAPVETŐ JAVASLAT:
Az étteremválasztásnál légy nagyon körültekintő. Ha nem találod bizalomgerjesztőnek a helyet, inkább ne próbálkozz ott evéssel. Ha lehet, tájékozódj előre, olvass online értékeléseket, tapasztalatokat és döntsd el már a nyaralás előtt, hol fogsz majd enni, ha odaértél.
Azonban otthon ugyanúgy -sőt...még inkább- érhet minket baj, mint vendéglátóhelyeken. Minél hidegebb van, a baktériumok annál nehezebben tudnak „életben maradni”, a nyári forróságban azonban néhány óra, sőt, bizonyos esetekben akár néhány perc is elég, hogy ellepjenek mindent. Ha ezt az 5 alapvető biztonsági intézkedést betartod,
1. Süsd át alaposan az ételt
A nyárral gyakran együtt jár a közös grillezés a barátokkal, ám érdemes figyelni rá, hogy olyan álljon a grill mellé, aki ért is hozzá. Az egyik leggyakoribb oka nyáron az ételmérgezésnek az, hogy sokan nem sütik át megfelelően a húst. És így akár egyetlen falat elég a bajhoz…
Figyelj tehát arra, hogy ne csak a hús külseje legyen átsülve, hanem a belseje is, különösen akkor, ha a fagyasztóból veszed ki előtte!
2. Védd az ennivalót a melegtől
Szintén nagyon gyakori hiba, hogy miután megebédelünk, még sziesztázunk egy kicsit, és kint hagyjuk a melegben a maradékot. A nyári melegben azonban néhány perc is elég – különösen mondjuk egy majonézes krumplisalátának vagy bármi tejfölösnek – hogy ellepjék a baktériumok.
A szabály, hogy ha valami nem sütéssel vagy főzéssel készült, annak a hűtőben a helye azonnal! Ha két órát a kinti melegben töltött az étel, akkor pedig már garantáltan menthetetlen.
3. Figyelj oda a tányérokra
A grillezésnél sokaknál teljesen természetes, hogy kiviszik a nyers húst egy tányéron, megsütik, majd ugyanarra a tányérra helyezik vissza a végén, mikor elkészült. Ez azonban óriási hiba, ugyanis így a nyers húsból kiengedett baktériumok azonnal megtapadnak a már kész ételen.
Figyelj tehát arra, hogy a nyers dolgokat külön tányéron tartsd, és külön evőeszközzel nyúlj hozzájuk. Már abból is baj lehet, ha ugyanazzal a villával veszed le a kész húst a grillről, amivel felraktad korábban nyersen!
4. Ne tartsd túl sokáig hűtőben
Szintén természetes nyáron, hogy például egy salátát akár napokkal korábban előkészítünk, majd állni hagyjuk a hűtőben. Nyáron azonban ebből is probléma lehet, a paradicsom, saláta és különböző zöldségek, amelyekből összeáll a köret, ugyanis a felvágás után sokkal könnyebben magukba szívják a baktériumokat, mivel az őket védő réteget eltávolítjuk a felvágással.
A szabály, hogy két napnál tovább semmiképp sem szabad állni hagyni a salátát, ezután ugyanis már sokkal nagyobb az ételmérgezés veszélye.
A gyümölcsök általában tovább bírják, mint a zöldségek, akár napokig elállnak gond nélkül minden különösebb probléma nélkül. Egy kivétel van: a dinnye! A sárga- és a görögdinnye kapcsán is fontos tanács, hogy csak akkor vágd fel, ha el is fogyasztod utána néhány órán belül!
5. Figyelj oda a szállításra
Télen még akkor sem történik általában nagy baj, ha a kocsi csomagtartójában felejtesz valamit a bevásárlásból, és csak órákkal később jut eszedbe, és szaladsz ki érte. Nyáron azonban egy átlagos napon, mikor az autód csomagtartójában akár 40 fok is lehet, pár perc is elég a bajhoz.
A szalmonellának 40 perc, a kólibaktériumnak 20 perc, a kisebb baktériumoknak, mint a Clostridium perfringens, pedig akár 10 perc is elég, hogy „megkezdjék munkájukat”.
Ha nagybevásárlásra mész, és tudod, hosszú idő múlva tudod csak a hűtőbe tenni az ételeket, érdemes hűtőtáskával utazni, hogy biztosan elkerüld a bajt!

