fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Nyári egészségvédelem
Nyári ételek

Ételmérgezés nyáron: így kerüld el!

A nyári meleg a sok pozitívuma mellett veszélyt is rejt magában, különösen, ha a táplálkozásról van szó. Ha ugyanis nem vigyázol, ebben az évszakban könnyebben kaphatsz ételmérgezést, mint bármikor. De ha figyelsz arra, hogy az alábbi gyakori hibákat ne kövesd el, nem lehet baj!

Nyári ételekA nyári meleg a sok pozitívuma mellett veszélyt is rejt magában, különösen, ha a táplálkozásról van szó. Ha ugyanis nem vigyázol, ebben az évszakban könnyebben kaphatsz ételmérgezést, mint bármikor. De ha figyelsz arra, hogy az alábbi gyakori hibákat ne kövesd el, nem lehet baj!

ALAPVETŐ JAVASLAT:

Az étteremválasztásnál légy nagyon körültekintő. Ha nem találod bizalomgerjesztőnek a helyet, inkább ne próbálkozz ott evéssel. Ha lehet, tájékozódj előre, olvass online értékeléseket, tapasztalatokat és döntsd el már a nyaralás előtt, hol fogsz majd enni, ha odaértél.

Azonban otthon ugyanúgy -sőt...még inkább- érhet minket baj, mint vendéglátóhelyeken. Minél hidegebb van, a baktériumok annál nehezebben tudnak „életben maradni”, a nyári forróságban azonban néhány óra, sőt, bizonyos esetekben akár néhány perc is elég, hogy ellepjenek mindent. Ha ezt az 5 alapvető biztonsági intézkedést betartod,

1. Süsd át alaposan az ételt

A nyárral gyakran együtt jár a közös grillezés a barátokkal, ám érdemes figyelni rá, hogy olyan álljon a grill mellé, aki ért is hozzá. Az egyik leggyakoribb oka nyáron az ételmérgezésnek az, hogy sokan nem sütik át megfelelően a húst. És így akár egyetlen falat elég a bajhoz…

Figyelj tehát arra, hogy ne csak a hús külseje legyen átsülve, hanem a belseje is, különösen akkor, ha a fagyasztóból veszed ki előtte!

2. Védd az ennivalót a melegtől

Szintén nagyon gyakori hiba, hogy miután megebédelünk, még sziesztázunk egy kicsit, és kint hagyjuk a melegben a maradékot. A nyári melegben azonban néhány perc is elég – különösen mondjuk egy majonézes krumplisalátának vagy bármi tejfölösnek – hogy ellepjék a baktériumok.

A szabály, hogy ha valami nem sütéssel vagy főzéssel készült, annak a hűtőben a helye azonnal! Ha két órát a kinti melegben töltött az étel, akkor pedig már garantáltan menthetetlen.

3. Figyelj oda a tányérokra

A grillezésnél sokaknál teljesen természetes, hogy kiviszik a nyers húst egy tányéron, megsütik, majd ugyanarra a tányérra helyezik vissza a végén, mikor elkészült. Ez azonban óriási hiba, ugyanis így a nyers húsból kiengedett baktériumok azonnal megtapadnak a már kész ételen.

Figyelj tehát arra, hogy a nyers dolgokat külön tányéron tartsd, és külön evőeszközzel nyúlj hozzájuk. Már abból is baj lehet, ha ugyanazzal a villával veszed le a kész húst a grillről, amivel felraktad korábban nyersen!

4. Ne tartsd túl sokáig hűtőben

Szintén természetes nyáron, hogy például egy salátát akár napokkal korábban előkészítünk, majd állni hagyjuk a hűtőben. Nyáron azonban ebből is probléma lehet, a paradicsom, saláta és különböző zöldségek, amelyekből összeáll a köret, ugyanis a felvágás után sokkal könnyebben magukba szívják a baktériumokat, mivel az őket védő réteget eltávolítjuk a felvágással.

A szabály, hogy két napnál tovább semmiképp sem szabad állni hagyni a salátát, ezután ugyanis már sokkal nagyobb az ételmérgezés veszélye.

A gyümölcsök általában tovább bírják, mint a zöldségek, akár napokig elállnak gond nélkül minden különösebb probléma nélkül. Egy kivétel van: a dinnye! A sárga- és a görögdinnye kapcsán is fontos tanács, hogy csak akkor vágd fel, ha el is fogyasztod utána néhány órán belül!

5. Figyelj oda a szállításra

Télen még akkor sem történik általában nagy baj, ha a kocsi csomagtartójában felejtesz valamit a bevásárlásból, és csak órákkal később jut eszedbe, és szaladsz ki érte. Nyáron azonban egy átlagos napon, mikor az autód csomagtartójában akár 40 fok is lehet, pár perc is elég a bajhoz.

A szalmonellának 40 perc, a kólibaktériumnak 20 perc, a kisebb baktériumoknak, mint a Clostridium perfringens, pedig akár 10 perc is elég, hogy „megkezdjék munkájukat”.

Ha nagybevásárlásra mész, és tudod, hosszú idő múlva tudod csak a hűtőbe tenni az ételeket, érdemes hűtőtáskával utazni, hogy biztosan elkerüld a bajt!

Felhasznált irodalom
globalnews.ca/news/3568793/5-summer-food-poisoning-risks-and-how-to-avoid-them/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
A 7 legjobb tipp nyári felfázás ellen
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal