fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Szájhigiénia
Fogínygyulladás, fogínyvérzés házi kezelése

Fogínygyulladás, vérző fogíny: hogyan szabadulhatsz meg tőle?

A fogínyvérzés a fogínygyulladás egyik kellemetlen tünete. Mit tehetünk azért, hogy minél gyorsabban javítsunk ezen az állapoton? Milyen módszerekkel érdemes felvenni a harcot a fogínygyulladás ellen?

Fogínygyulladás, fogínyvérzés házi kezeléseA fogínyvérzés ijesztő látvány, de az emberek többsége legalább egyszer találkozik vele élete során. Ez a fogínygyulladás egyik tünete, amitől könnyedén megszabadulhatunk, ha időben észrevesszük és helyesen kezeljük!

A fogínygyulladás a szájban lévő baktériumok miatt alakulhat ki, és legtöbbször úgy vehetjük észre, hogy érzékennyé, duzzadtá válik az ínyünk, fogmosás közben elkezd vérezni.  Kezelés nélkül nagy bajt tud okozni a legenyhébb fertőzés is a szájban, ami akár hosszú távon a fogak elvesztéséhez is vezethet. Megelőzése azonban egyszerű, ha tudjuk, mit kell tennünk.

Kezdjük azzal, hogy visszaállítjuk a megfelelő higiéniát a szánkban. Ehhez elengedhetetlen a napi rendszerességű fogmosás, de sokat segít a fogselyem és a szájvíz használata is. A megfelelő szájápolási rutin részét képezi a legalább évi egyszeri fogorvosi vizsgálat is - a legegyszerűbb, ha most azonnal foglalsz magadnak időpontot, így nem fogod elfelejteni, sem halogatni.

Ha számodra rendszeres és visszatérő problémát jelent a fogínygyulladás, akkor - amennyiben még enyhe fokozatú - otthoni módszerekkel is kiegészítheted fogorvosi kezelésed.

Milyen módszerekkel támogathatjuk fogínyünk egészségét a mindennapokban?

A dohányzás nagyon rossz hatással van a fogakra és az ínyre, ezért amennyiben érintett vagy, a dohányzásról való leszokás már önmagában rengeteget segíthet fogínyed állapotán. (Ide kattintva olvashatsz arról, mi segíthet a dohányzásról való leszokásban.)

A sós vízzel való öblögetés például szinte biztos eredménnyel szolgál, arról ugyanis kutatások is készültek, hogy képes a fog és az íny egészségét javítani ez a módszer.1 Napi háromszor két perc öblögetés sós vízzel már nyolc nap után érezhető eredményt hozhat, azt azonban érdemes hozzátenni, hogy a hosszú távú hatásairól nincs még konkrét tanulmány, így érdemes ezt a módszert csak addig használni, míg elmúlik a gyulladás.

A különböző természetes olajok is a segítségünkre lehetnek: a kókuszolaj, a szezámolaj és a napraforgóolaj „szájvízként” való használata is bizonyítottan hatékony a szájban tanyázó káros baktériumokat ellen. A legtöbben a kókuszolajat ajánlják erre a célra, mivel ennek a szájhigiéniát támogató tulajdonságairól több tudományos eredményt publikáltak már.2-3

Végül pedig, ha a fentiek közül egyik opció sem tetszik, még mindig ott a kurkuma és a szegfűszeg, ezek keveréke ugyanis szintén képes a száj fertőtlenítésére. Ezeket őrölt formában hozzákeverheted valamelyik fent említett olajhoz, és bedörzsölheted vele alaposan ínyedet. Érdemes azonban hozzátenni, hogy a kutatások szerint ennek hatása semmivel sem erősebb, mint egy átlagos szájvíz, viszont előnye, hogy legalább garantáltan természetes összetevőkből készül.


Hivatkozások:

1 Huynh NC, Everts V, Leethanakul C, Pavasant P, Ampornaramveth RS,: Rinsing with Saline Promotes Human Gingival Fibroblast Wound Healing In Vitro., PLoS One. 2016 Jul 21;11(7):e0159843. doi: 10.1371/journal.pone.0159843. eCollection 2016.

2 Peedikayil FC, Sreenivasan P, Narayanan A.: Effect of coconut oil in plaque related gingivitis - A preliminary report., Niger Med J. 2015 Mar-Apr;56(2):143-7. doi: 10.4103/0300-1652.153406.

3 Nagilla J, Kulkarni S, Madupu PR, Doshi D, Bandari SR, Srilatha A.: Comparative Evaluation of Antiplaque Efficacy of Coconut Oil Pulling and a Placebo, Among Dental College Students: A Randomized Controlled Trial., J Clin Diagn Res. 2017 Sep;11(9):ZC08-ZC11. doi: 10.7860/JCDR/2017/26656.10563. Epub 2017 Sep 1.

Felhasznált irodalom
https://www.dietvsdisease.org/how-to-get-rid-of-gingivitis-treatment-for-bleeding-gum-disease/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Természetes praktikák narancsbőr ellen
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér