fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Hogyan öltözködjünk az őszi túrákon?

Idén is csodálatos őszben van részünk. A reggelek még csak éppen annyira csípősek, ami kellemes didergést vált ki belőlünk. A lágynapsugarak szelíden, jólesően simogatják bőrünket. És azok a színek! A vörös, a sárga, a barna és a zöld megannyi árnyalatában pompázó erdő mintha csak hívogatna minket. Sokan nem is tudunk ellenállni az őszi erdő csalogató hangjának és útra kelünk kisebb-nagyobb túrákra. Ahhoz, hogy igazán élvezni tudjuk a természet csendjét, komfortérzetre is szükségünk van, ami viszont a megfelelő öltözéknél kezdődik.

Couple campingIdén is csodálatos őszben van részünk. A reggelek még csak éppen annyira csípősek, ami kellemes didergést vált ki belőlünk. A lágy napsugarak szelíden, jólesően simogatják bőrünket. És azok a színek! A vörös, a sárga, a barna és a zöld megannyi árnyalatában pompázó erdő mintha csak hívogatna minket. Sokan nem is tudunk ellenállni az őszi erdő csalogató hangjának és útra kelünk kisebb-nagyobb túrákra. Ahhoz, hogy igazán élvezni tudjuk a természet csendjét, komfortérzetre is szükségünk van, ami viszont a megfelelő öltözéknél kezdődik.

Elronthatja az élményünket az is, ha túl melegen öltözködünk, meg az is, ha fázunk. Ezért van kiemelkedően fontos szerepe a megfelelő öltözködésnek a túrák idején. Vegyük hát most számba az öltözet legfontosabb darabjait és kritériumait a teljesség igénye nélkül.

  1. A cipő

Bármennyire is furcsán hangzik, de a jó túraöltözet legfontosabb darabja a cipő. A legjobb, ha van igazi túracipőnk vagy túrabakancsunk, de akkor se keseredjünk el, ha éppen erre nincs pénzünk. Amire viszont figyeljünk a cipő kiválasztásánál, hogy a talpa vastag legyen, és jól tartsa a bokánkat. Ilyen szempontból kiváló választás lehet a sportcipőnk is. Arra figyeljünk csak, hogy ha esős idő van, vagy sárfoltokkal tarkított a turista út, akkor valamilyen vízálló cipőben menjünk, ami a fenti kritériumoknak is megfelel. Semmiképp ne induljunk el viszont vékonytalpú, utca cipellőkben, mert kínszenvedés lesz a köves, kavicsos utakon járni benne hosszú órákon keresztül!

  1. Zokni

Lehet, hogy még furcsábban hangzik az, hogy milyen fontos a zokni? Pedig kritikus pontja lehet az öltözékünknek. Ha jó zoknit választunk, az már fél siker lehet a megfelelő komfortérzet elérésében, és a cipő dörzsölésétől is megóvja lábunkat. Éppen ezért én azt javaslom, hogy erre ne sajnáljuk a pénzt, ruházzunk be legalább 1 pár túra-zoknira. 1000-2000 Ft-ért már nagyon jó minőségűeket találhatunk.

  1. Nadrág

Mint a túraöltözet minden darabjára, úgy a nadrágra is igaz az, hogy a legjobb, ha van egy „profi”, kifejezetten erre a célra vásárolt nadrágunk. De ha nem engedhetjük meg magunknak ezt, akkor az otthoni melegítő alsó vagy bármilyen kényelmes viseletű nadrág is megteszi. Olyat válasszunk viszont, amit nem sajnálunk. Ha kényesen ügyelnünk kell arra, hogy ne legyünk koszosak, az is megfoszthat bennünket az igazi élményektől a vadonban.

  1. Felső ruházat

A felső ruházat megválasztásánál és összeállításánál a legfontosabb szempont a kellemes hőérzet elérése, az izzadság elvezetése. Az őszi szezonban a felső öltözet meleget biztosít. Első hallásra azt gondolhatjuk, hogy a pamut a legjobb választás. De nem! Manapság már olyan műszálas anyagokat gyártanak, amelyek képesek elvezetni a testről az izzadságot és így a bőrünk száraz marad. A pamut ellenben felszívja az izzadságot és nehezen is szárad. Ez nagyon könnyen komoly megfázáshoz, kihűléshez vezethet. Ezért válasszunk erre a speciális célra gyártott trikókat, pólókat, pulóvereket. Ezek ma már semmivel nem kerülnek többe, mint egy hasonló, pamutból készült ruhadarab.

  1. Kiegészítők, ötletek

Elengedhetetlen kellékei még a túrázásnak az esőkabát és a hátizsák. Az esőkabátnál rendkívül fontos, hogy „lélegző” anyaga legyen. Ez az jelenti, hogy az izzadásból keletkező párolgást kiengedi, ellenben a vizet lepergeti. Az is megoldás ugyan – és az eső ellen tökéletes védelmet biztosít –, hogy valami műanyag, nem lélegző kabátot viszünk magunkkal, csak ebben az esetben számoljunk az ún. bepállás jelenségével. Ilyenkor ugyanis az történik, hogy az izzadásból keletkező pára a kabáton belül marad és a belső oldalán kicsapódik. Ez hosszú távon komoly átnedvesedéshez vezet és a komfortérzetet is jelentős mértékben rontja.

A hátizsáknál a legfontosabb szempont a praktikum és a kényelem. Kellemetlen órákat szerezhetünk magunknak, ha állandóan igazgatni kell a vállpántot, mert erősen dörzsöli és „vágja” a bőrünket. Nagyon sokat számít még, ha a hátizsákunk rendelkezik derékcsattal, ez ugyanis nagymértékben képes eloszlatni a súlyt és levenni a teher egy jelentős részét a hátunkról. Érdemes beszerezni hátizsákvédő fóliát is eső esetére. Ezt ráhúzva ugyanis megvédhetjük csomagunkat a teljes beázástól.

Alapszabály: inkább vigyünk magunkkal több meleg öltözetet, mintsem magabiztosan, „Én úgysem fázom” felkiáltással induljunk útnak. Az őszi időjárás, különösen az erődben, hegyekben kiszámíthatatlan. Ha felkészültek vagyunk, kevésbé érhet meglepetés bennünket! A hiányos öltözet viszont tönkre teheti az egész napot, ami egyébként szép is lehetett volna! Ne utólag bánkódjunk hát, hanem készüljünk fel előre minden eshetőségre!

Jó túrázást kívánok!

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Így segít a cink és a C-vitamin együtt megfázáskor!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér