fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fejfájás, migrén
Hőség okozta fejfájás: ezért alakul ki és így tehetsz ellene

Hőség okozta fejfájás: a kialakulás okai és kezelése

Miért fáj a fejünk többször nyáron még akkor is, ha nem vagyunk fejfájós típusok? Hogyan lehet természetes úton csillapítani a fájdalmat, mit tehetünk, ha migrén gyötör és mikor érdemes már orvoshoz fordulni? Részletek a cikkben!

Hőség okozta fejfájás: ezért alakul ki és így tehetsz elleneAkik nem hajlamosak a fejfájásra, még azok is tapasztalhatják a nyári forróságban, hogy akár már a reggeli ébredésnél azt érzi, szó szerint szétrobban a feje.  A hőség okozta fejfájás mondjuk úgy, nem tipikus, és nem feltétlenül előzhető meg, vagy kezelhető úgy, mint az átlagos fejfájások.

Vannak, akik jobban hajlamosak a fejfájásra, és akár migrénes fájdalmak is jelentkeznek náluk, és vannak, akiknek hónapok alatt egyszer sem fáj a fejük.

A nyár során azonban szinte mindannyian eljutunk előbb-utóbb arra a pontra, mikor egy sötét szobában, a fejünket fogva próbáljuk átvészelni a fájdalmakat.

Miért fáj a fejünk többet nyáron?

A nyári fejfájást rengeteg dolog kiválthatja: ilyen például az általános forróság, a hőingadozás, az erős napsütés, a magas páratartalom, a légnyomás változásai, vagy a kiszáradás.

A leggyakoribb kiváltó ok ezek közül az utolsó, a kiszáradás. A hőmérséklet emelkedésével ugyanis a szervezetünknek egyenes arányosan több vízre van szüksége, hogy megfelelően tudjon működni.

Ennek egyik legfőbb oka az izzadás, hiszen azzal is vizet párologtatunk el a testünkből, amit pótolni kell.

Milyen előjelei vannak egy komoly fejfájás „érkezésének”?

Mikor lüktet a homlokunk, akkor már korlátozottak a lehetőségeink a fájdalom csillapításával. Ha viszont időben észrevesszük a tüneteket, korai szakaszában megállítható a fejfájás, így garantáltan nem csap át migrénbe.

Az előjel lehet szédülés, izomgörcs, enyhe hányinger, olthatatlan szomjúság, erős fáradtság vagy fényérzékenység. Ilyenkor fontos lehetőség szerint azonnal hűvös, sötét helyre visszavonulni és hideg vizet inni, vagy fokozott izzadás esetén akár valamilyen izotóniás italt.

Hőség okozta fejfájás: ezért alakul ki és így tehetsz elleneHogyan csillapítsuk a fejfájást?

Bármilyen egyszerűen is hangzik, a legegyszerűbb „orvosság” a megelőzés. A hőség miatti fejfájás ugyanis akár el is kerülhető, ha elég figyelmesek vagyunk.

A legfontosabb, hogy nagyon sok vizet igyunk, ne tartózkodjunk hosszú ideig a tűző napon, vagy ha mégis muszáj, védjük magunkat napszemüveggel, sapkával, napernyővel.

Segíthet az is, ha ilyenkor fokozottan ügyelünk az ásványi anyagok pótlására, különösen tekintettel a magnéziumra.

Ha pedig már megtörtént a baj, az erős gyógyszerekkel való próbálkozás előtt érdemes kipróbálni néhány házi praktikát.

Az erős fejfájásra is megoldást nyújthat például a borsmentaolaj (párologtatása, bedörzsölése). A jeges, hideg vizes borogatás, jeges gyógytea (pl. kakukkfű, borsmenta, pásztortáska) lassú elkortyolgatása.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A legtöbb esetben a fejfájások egy-három óra alatt elmúlnak, ez teljesen normálisnak számít. Ám vannak olyan helyzetek, mikor már érdemes szakorvost felkeresni.

Ilyen például, ha a fejfájás mellé hányás, magas láz, zavarodottság, sápadtság vagy étvágytalanság is párosul.

Szintén érdemes felkeresni a rendelőt, ha a fájdalom hetente többször jelentkezik, vagy ha a fejfájás hét óránál tovább tart.

Felhasznált irodalom
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Migrén ellen magnéziummal: kutatások, tippek, adagolás
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér