fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fejfájás, migrén
Migrén ellen magnéziummal: kutatások, tippek, adagolás

Migrén ellen magnéziummal: kutatások, tippek, adagolás

A migrén kezelése gyakran még fájdalomcsillapító gyógyszerekkel sem egyszerű feladat, ezért sokan igyekeznek alternatív megoldásokat találni a megelőzésre. Hogyan segíthet akkor rajta a magnézium? Cikkünkből megtudhatod - valamint azt is, mennyi az ideális magnézium bevitel és hogyan juthatsz hozzá, mik a forrásai.

Migrén ellen magnéziummal: kutatások, tippek, adagolásA migrén kezelése gyakran még fájdalomcsillapító gyógyszerekkel sem egyszerű feladat, ezért sokan igyekeznek alternatív megoldásokat találni a megelőzésre. Egyik ilyen lehetséges megoldás a magnézium. Cikkünkből többek között megtudhatod, miként segíthet a magnéziumbevitel migrének esetén, mit mondanak a kutatások, illetve azt is, hogy mi az ilyenkor ideális dózis.

A migrén típusai

A migrén a fejfájások egyik speciális változata, gyakran az erős, hosszan tartó fejfájás szinonimájaként említik – habár ennél jóval összetettebb jelenség. Az egyik leggyakoribb neurológiai, azaz ideggyógyászati betegség, melynek számos különböző típusa létezik.

Tény: a migréntől szenvedő nők 60%-át, illetve a férfiak 70%-át nem diagnosztizálják megfelelően. Pedig a megfelelő kezelés, és az elkerülés érdekében is fontos tudni, hogy milyen típusú migrénről van szó.

A migrén két fő típusa:

Migrén aura nélkül (korábbi nevén közönséges migrén). Ez a migrén leggyakoribb típusa. Tünetei közé tartozik a mérsékelt vagy erős pulzáló fejfájás, ami előjel nélkül érkezik és általában csak a fej egyik oldalán érződik. Hányinger, zavartság, homályos látás, hangulatváltozások, fáradtság és fény-, hang- vagy szagérzékenység kíséri. A rohamok tipikusan 4-72 óráig tartanak és évente 1-2 alkalommal, vagy akár heti többször is ismétlődhetnek.

Migrén aurával (korábbi nevén klasszikus vagy komplikált migrén). Ez a migrén típus vizuális zavarokkal (pl. a szem előtt villódzó színes foltok) és egyéb neurológiai tünetekkel jár, melyek a fejfájás előtt 10-60 perccel jelentkeznek és általában egy óránál tovább nem tartanak. Ideiglenesen előfordulhat részleges vagy akár teljes látásvesztés. Az aura jelentkezhet fejfájás nélkül is és bármikor lecsaphat.

Kevésbé gyakori aura tünetek: érzészavar, zsibbadás, vagy izomgyengeség a test egyik felén; bizsergő érzés a kezeken vagy az arcon; beszédzavar; és zavartság. A fejfájást megelőzheti hányinger, étvágyvesztés, és fokozott fény-, hang- vagy zajérzékenység.

Sok betegnél az aurával kísért migrén mellett aura nélküli migrén és tenziós fejfájás is jelentkezik, tehát előfordul, hogy egy migrénes eset nem csak egyetlen kategóriába sorolható be.

A migrénnek egyéb altípusai is léteznek:

 • Migrén agytörzsi aurával. Vizuális, érzékelési és/vagy beszédbeli vagy nyelvi tünetekkel jár, valamint legalább 2 jelen van ezekből az egyéb tünetekből: zavaros beszéd, szédülés, fülzúgás, kettős látás, bizonytalan egyensúly, és fokozott hangérzékenység.
 • Krónikus migrén. Több mint három hónapig, minden hónapban legalább 15 napon át jelentkező fejfájás, amelyből legalább 8 migrénnek felel meg.
 • Hemiplégiás migrén. A hemiplágiás migrén olyan aurával jár, mely ideiglenesen (kevesebb mint 72 óráig) legyengíti/lebénítja a test egyik felét.
 • Menstruációs migrén. Általában 2 nappal a menzesz előtt jelentkezik, illetve annak harmadik napjáig tart. Jellemzően aura nélküli.
 • Retinális migrén. Nagyon ritka típus. Vizuális zavarral jár, ami csak az egyik szemben jelentkezik: ez lehet vakfolt, vakság, villódzás vagy szikrázás is.
 • Vesztibuláris migrén. Ez a típus szédüléssel is jár. A forgó érzés néhány percig vagy akár órákig is tarthat.

Migrén ellen magnéziummal: kutatások, tippek, adagolásMagnéziummal a migrén ellen

Jelentős kutatások kimutatták, hogy a migréntől szenvedő emberek szervezetében nagyon gyakran alacsonyabb a magnézium szintje, mint azokéban, akik nem szenvednek migréntől. Egy tanulmány például azt találta, hogy a migrénes emberek felének agyában alacsony volt a magnézium-szint, amikor migrénes roham jelentkezett náluk.

Egy másik tanulmány konkrétan igazolta, hogy a magnézium rendszeres szedése 41,6%-kal képes csökkenteni a migrénes rohamok gyakoriságát. További vizsgálatok azt is bemutatták, hogy a menstruációs migrén szintén összefüggésben állhat az alacsony magnézium-szinttel, sőt, a magnéziumhiány előfordulása még gyakoribb menstruációs migrén alatt, mint a más időpontokban jelentkező migréneknél.

2008-ban török tudósok megvizsgálták a magnézium-kiegészítés hatását aura nélküli vagyis közönséges migrén esetében. 30 beteg kapott napi 600 mg magnézium-citrátot, míg 10 betegnek hatóanyagot nem tartalmazó placebót adtak. A három hónapig tartó vizsgálat végén az eredmények alapján a magnéziummal történő kezelés jelentős mértékben csökkentette a migrénes rohamok gyakoriságát és súlyosságát.

A magnézium a nyugalom ásványi anyaga, segít leküzdeni a stresszt és a szorongást, javítja az alvást, hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. Hiánya hozzájárulhat az ún. agykérgi kúszó depresszióhoz (ami az aurát és a migrént kiváltja az agyban), a vérerek összehúzódását okozza, hatással van a szerotoninra (ami rendkívül fontos szerepet játszik a migrén kialakulásában), és befolyásolja számos ingerületátvivő anyag szintjét.

Megdöbbentő, de igaz: a magnéziumhiány rendkívül gyakori, egyes források szerint akár az emberek 80%-át érintheti!

Mennyi az ideális magnéziumbevitel a migrén megelőzésére és kezelésére?

A napi ajánlott magnéziumbevitel felnőtt nők számára 300 mg, férfiak számára 350 mg, míg kismamák számára 450 mg. Ezeknél ugyanakkor minden bizonnyal magasabb dózisra van szükség a migrén leküzdéséhez. A tudományos kutatások, illetve szakértői vélemények alapján migrén esetére a napi ajánlott magnéziumbevitel 400-600 mg, szerves kötésű magnéziumból (glicinát, malát, taurát, stb.). Ha hosszú ideig, magas dózisban tervezed a magnézium szedését, mindenképp konzultálj erről orvosoddal!

Különösképpen ajánlott forma a magnézium-citrát, ugyanis széles körben tanulmányozott és számos intézmény, többek között az Amerikai Fejfájás Társaság (American Headache Society) is, javasolja szedését migrén megelőzésére. Szintén ajánlott a magnézium-glicinát, ami magas biológiai hasznosulással rendelkező és kifejezetten jól tolerált forma. Szedése az érzékeny gyomrúaknak különösen ideális, mivel kevésbé valószínű, hogy hasmenést okozna, szemben a magnézium többi, kevésbé felszívódó formáival.

Milyen forrásból juthatsz hozzá a szükséges magnéziumhoz?

A bevitt magnézium mennyiségét étrend-kiegészítő szedésével tökéletesen tudod kontrollálni, de emellett nem szabad megfeledkezned a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásról sem. A magnézium kiváló forrásai az alábbi ételek:

 • Zöld leveles zöldségek, például spenót, sóska
 • Hüvelyesek, például babfélék
 • Diófélék
 • Teljes kiőrlésű gabonák
 • Magvak
 • Szójából készült ételek
 • Banán
 • Avokádó

Felhasznált irodalom
americanmigrainefoundation.org/resource-library/what-type-of-headache-do-you-have/ migraineagain.com/10-types-of-migraine-which-do-you-have/ webmd.com/migraines-headaches/migraine-headache-types medicalnewstoday.com/articles/322596.php ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586582/ migraineagain.com/magnesium-deficiency-migraines/ migraine.com/migraine-treatment/natural-remedies/magnesium-for-migraine-headaches/ functionalnutritionanswers.com/what-is-the-best-magnesium-supplement-for-migraines/ americanheadachesociety.org/wp-content/uploads/2018/06/Tepper-Nutraceuticals.docx
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Szerves Magnézium trió tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér