Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
4000 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Természetes gyógymódok
Rozmaring gyógynövényként is hatásos

Így használd a rozmaringot egészséged megőrzésére!

A rozmaring nem csak fűszernövény: modern kutatások is sorra igazolják egészségünkre gyakorolt kedvező hatásait. Memória, emésztés, látás: tudd meg mire használhatod a rozmaringot!

Rozmaring gyógynövényként is hatásos„Itt egy rozmaringszál az emlékezetre, kérlek édes rózsám, hogy jussak eszedbe”. Ezekkel a szavakkal nyújt át egy rozmaringágat Ofélia a bátyjának Shakespeare Hamletjében. A rozmaringról már sok száz évvel ezelőtt is úgy tartották, hogy serkenti a memóriát, amit azóta tudományos kutatásokkal is alátámasztottak. Ám itt még egyáltalán nem érnek véget ennek a csodás illatos fűszernövénynek a jótékony hatásai. Cikkünkből kiderül minden, amit a rozmaringról tudni érdemes!

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) az árvacsalánfélék családjába tartozó Rosmarinus nemzetség növényfaja. Szagos rozmaringként, illetve illatos rozmaringként is hívjuk. A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből (Rosmarini folium) kapjuk.

A rozmaring története

A rozmaring Dél-Európából, a Földközi-tenger térségéből származik, de napjainkban már Európa és Amerika mérsékelt égövi területeinek nagy részén termesztik. Már az ókorban is ismert és kedvelt fűszer volt, a kolostorkertekben pedig már hivatalos gyógynövényként szerepelt.

Népszerűségét részben annak köszönhette, hogy úgy tartották, serkenti és javítja a memóriát. A rozmaringra ezért az emlékezés és hűség növényeként tekintettek. Az ókori Görögországban a tudósok és diákok előszeretettel hordtak rozmaringágakat a hajukban, hogy szellemi teljesítményüket javítsák. Temetés végén a gyászolók gyakran dobták a növényt a sírba, az emlékezés szimbólumaként. A középkori Angliában az esküvői ceremónia részeként vált szokássá rozmaringágat adni a vőlegénynek vagy menyasszonynak, hogy hűek maradjanak egymáshoz.

Rozmaringolajat először a XIV. században állítottak elő, amit ezt követően a „Magyar Királyné Vize” néven parfümként és orvosságként árultak. A XVI. és XVII. században a rozmaringot előszeretettel adták emésztési zavarokra a patikákban. Ahogy a modern orvostudomány elkezdte vizsgálni a rozmaringban található hatóanyagokat, napjainkban újra egyre nagyobb hangsúly kerül ennek a fűszernövénynek a gyógyító szerepére is.

A rozmaring jótékony hatásai

Gazdag forrása antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeknek, melyek erősebbé teszik az immunrendszert és javítják a test vérkeringését. Olyannyira kiváló természetes gyulladáscsökkentő, hogy Németországban jóváhagyták, mint az ízületi gyulladás gyógyszere.

Így néz ki a rozmaring•  Segíti az emésztést. A rozmaringot több évszázada használják emésztési zavarok kezelésére, az étvágy javítására, gyomorgörcsök, puffadás és székrekedés esetén.

•  Javítja a memóriát és koncentrációt. A newcastle-i Northumbria Egyetem kutatása alapján a rozmaring akár 60-75 százalékkal képes javítani a kognitív teljesítményen.

•  Védi az agy egészségét. A rozmaringban lévő egyik antioxidáns, a carnosic sav, megóvja az agyat a káros szabad gyököktől, segít megelőzni az idegsejtek pusztulását és jelentősen gátolja az agy öregedését. Ennek köszönhetően kutatók szerint akár az Alzheimer-kór és a hasonló degeneratív betegségek ellen is védelmet nyújthat.

•  Csökkentheti a rák kockázatát. A tudományos vizsgálatok a rozmaringot hatásosnak találták a rákos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is. Egy kansasi kutatócsoport olyan összetevőket fedezett fel a fűszernövényben, melyek blokkolják a hússütés közben keletkező rákkeltő anyagokat.

•  Elősegíti a szem egészségének fenntartását. A rozmaring egyik fő hatóanyaga a carnosic sav, ami hozzájárul a szem egészségéhez, és véd a retinát érintő betegségek, mint például az időskori makula degeneráció ellen.

A rozmaring kiválasztása és tárolása

rozmaringot otthon is termeszthetszHa lehetőséged van, mindig válassz friss rozmaringot a szárított helyett, mert így sokkal intenzívebb, finomabb ízt kapsz. Az üde, friss rozmaring levelek jellegzetesen erős, fűszeres és tiszta illatúak, a színük pedig sötétzöld. Ügyelj arra, hogy ne legyen rajta sehol sárgás vagy fekete folt.

A friss vágott rozmaringot egy pohár vízben tárolhatjuk rövid ideig, vagy nedves konyharuhába csavarva 1-2 napig a hűtőben. A rozmaring a fagyasztást is remekül bírja: tedd a leveleket a jégkockatartó olívaolajjal vagy vízzel feltöltött rekeszeibe, és mehet a mélyhűtőbe.

A szárított rozmaringot jól lezárt edényben, hűvös, sötét és száraz helyen tároljuk. Így kb. 6 hónapig megőrzi frissességét.

A rozmaring előkészítése és felhasználása

Mossuk meg hideg, folyó víz alatt, majd töröljük szárazra. A legtöbb recepthez a rozmaring leveleire van szükség, amit kézzel könnyen el lehet távolítani a szárról. A rozmaringágat egészben is fel lehet használni levesek, főzelékek, mártások, húsételek ízesítéséhez – tálalás előtt szimplán távolítsuk el az ételből.

Néhány tipp a rozmaring felhasználására:

•    Adj friss vágott rozmaringot tojásrántottához vagy omletthez

•    Kiválóan illik sült csirkéhez vagy bárányhoz

•    Szórd bele paradicsomszószba vagy levesbe

•    A friss rozmaringleveleket egy kis olívaolajjal pürésítsd és kész is a mártogatós szósz

Felhasznált irodalom
http://www.herbco.com/t-rosemary-article.aspx
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=75
http://www.medicalnewstoday.com/articles/266370.php
Ezt láttad már?
Aloe vera: a titkos csodaszer?
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér