Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Bőr egészsége
Kollagén hatása a bőrre: mi az igazság?

Kollagén hatása a bőrre: mi az igazság?

Mi a kollagén szerepe a szervezetben? Miért fontos a bőr szempontjából a kollagén és mit lehet tenni, ha már nem termel eleget a szervezet?

Kollagén hatása a bőrre: mi az igazság?A kollagén a szépségipar egyik legfőbb, leggyakrabban használt hatóanyaga. De nemcsak a krémekben, szérumokban, alapozókban fordul elő, szájon át is szedhető kapszulák, tabletták, oldható porok formájában. A sokféle termék és a hozzájuk tartozó állítások között nem könnyű eligazodni, ezért is döntöttünk úgy, hogy egy cikkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. Mi is az a kollagén és miért olyan fontos a bőrnek? Milyen tényezők hatnak a kollagéntermelésre és honnan tudni, hogy hanyatlik a szintje? És végül, de nem utolsósorban: hogyan pótolható a bőr elveszett kollagéntartalma? Mindent megtudhatsz, ha tovább olvasol!

Mi az a kollagén?

A kollagén az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje – nagyjából egyharmadát teszi ki a test fehérjéinek. Csaknem minden szövetünk tartalmaz kollagént, így a bőrünk, csontjaink, izmaink, inaink, szalagjaink, ízületi porcaink és a belső szerveink is.

Neve a görög kólia szóból ered, amely ragasztót jelent. Ez a találó elnevezés arra utal, hogy a kollagén segíti a sejtek egymáshoz tapadását, természetes „állványt” formálva erőt és szerkezetet biztosít a szöveteknek.

Mivel a kollagén is egy fehérje, így az építőkövei az aminosavak. A szervezet elő tudja állítani: ehhez a fehérjében gazdag ételeket lebontja aminosavakra, majd ezeket a megfelelő sorrendben elrendezi. A kollagéntermelésre azonban számos tényező, pl. az életkor is hatással van.

Mi a kollagén szerepe a bőrben?

A bőr száraz azaz vízmentes tömegének 80%-a kollagén. A kollagénnek jelenlegi ismereteink szerint több tucat típusa is létezik, és ezeknek mind egyedi feladatai vannak a szervezetben. Az I-es típusú kollagén azonban mind közül a legfontosabb: ez alkotja a test kollagéntartalmának több mint 90 százalékát és a bőr kollagéntartalmának kb. 80 százalékát.

A kollagént a bőr második rétegében, a dermiszben található fibroblasztok állítják elő. Ezek a sejtek felelnek az elasztin előállításáért is, amely a kollagén mellett a kötőszövet másik lényeges alkotóeleme. Emellett egyéb fehérjéket és szénhidrátokat is termelnek, melyek a kollagénnel, elasztinnal közösen mind részét képezik az úgynevezett extracelluláris mátrixnak (ECM).

Ez az extracelluláris mátrix, vagyis sejtközi állomány tartja a bőrt, és biztosítja annak tényleges fizikai tulajdonságait, mint például a feszességét, szilárdságát és rugalmasságát.

Mi befolyásolja a kollagéntermelést?

Az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken a szervezet kollagéntermelése. Hogy pontosan mikortól, és milyen mértékben, az egyénenként változó, de nagyjából 25 éves korra tehető a hanyatlás kezdete. Innentől fogva évente átlagosan 1,5 százalékkal csökken a kollagénszint. 50-es éveink közepére már csak feleannyi kollagént állít elő a testünk, mint 20-as éveink elején.

Életmódtól függően a kollagénszint gyorsabban is apadhat. Számos tényező befolyásolhatja negatívan a kollagéntermelést, például:

 • Túl sok cukor és finomított szénhidrát fogyasztása
 • Túlzott napfénynek való kitettség (UV-sugárzás)
 • Gyakori alkoholfogyasztás
 • Dohányzás
 • Alváshiány
 • Stressz
 • Légszennyezés

Milyen jelei vannak a bőr kollagénvesztésének?

A testünk kollagénszintjét nem lehet egy egyszerű vérvizsgálattal megállapítani, azonban vannak egyértelmű jelei annak, amikor már nem termelünk elegendő kollagént:

 • A bőr megereszkedik, elveszíti a feszességét és rugalmasságát
 • Az arc bizonyos részein (homlok, szem külső sarka) finom vonalak jelennek meg
 • Lassan, de biztosan az arc minden részén finom barázdák jelennek meg
 • Idővel a ráncok egyre kifejezettebbé, mélyebbé válnak
 • A bőr kiszárad, fakóvá és színtelenné válik
 • Az arcok, nyakon, dekoltázson és kézfejen barnás foltok (pigmentfoltok) jelennek meg
 • A bőrön ejtett sebek lassabban gyógyulnak

Természetesen a kollagénvesztés egyéb, a bőrt nem érintő jeleire is érdemes figyelnünk. Ilyenek például a töredező körmök, az izomvesztés, az ízületi fájdalmak, az ín- vagy szalagproblémák, az emésztőrendszeri problémák és a magas vérnyomás.

Hogyan pótolható hatékonyan a kollagén?

A szervezetben idővel egyre csak csökkenő kollagén szintjét többféle úton is növelhetjük. Az első és legfontosabb dolog, hogy figyeljünk a megfelelő fehérjebevitelre: ez fizikai aktivitástól függően napi 1,2-2,4 gramm testsúlykilogrammonként. Minőségi fehérjeforrások: sovány húsok, halak, tej és tejtermékek, hüvelyesek, diófélék, olajos magvak.

A kollagén termelése C-vitamint, cinket és rezet is igényel, ezért ezen tápanyagok beviteléről is gondoskodni kell. C-vitaminban gazdagok a déli gyümölcsök, paprika, paradicsom, brokkoli és a sötétzöld leveles zöldségek. Cinkhez és rézhez hozzájuthatsz például húsok, osztriga, tengeri herkentyűk, diófélék, magok, teljes értékű gabonák és hüvelyesek fogyasztásával.

További tippek: 5 természetes módszer a kollagéntermelés serkentésére

Netamin Halkollagén peptidekAz egészséges táplálkozás mellett étrend-kiegészítéssel tovább segíthetjük az elvesztett kollagén pótlását. A legjobb, ha erre a célra hidrolizált halkollagén peptideket használunk (a mellette szóló érvekről, a kollagén típusairól és forrásairól bővebben itt olvashatsz). A közel 100%-os hasznosulással bíró halkollagén peptidek klinikai vizsgálatokban csökkentették a ráncok láthatóságát, továbbá javították a bőr hidratáltságát, feszességét és rugalmasságát.

A bőrre vihető, kollagéntartalmú szérumok és krémek ugyan hidratálják, védik a bőrt, de nem igazán képesek stimulálni a kollagén képződését. Ennek az az egyszerű oka, hogy a kollagén molekulák túl nagyok ahhoz, hogy bőrön keresztül hatékonyan felszívódhassanak.

Léteznek azonban olyan kozmetikai termékek, amelyek szintetikus peptideket tartalmaznak. Ezek utánozzák a bőrünkben kollagéntermelést fokozó, természetesen keletkező peptideket, így valóban hatékonynak bizonyulnak. Ha ilyen terméket szeretnénk vásárolni, a palmitoyl pentapeptide-3, a palmitoyl tetrapeptide-7 és a palmitoyl oligopeptide összetevőket érdemes keresni.

Felhasznált irodalom
medicalnewstoday.com/articles/262881
webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-collagen-and-your-body
en.wikipedia.org/wiki/Collagen
healthmatters.nyp.org/can-collagen-supplements-really-reduce-signs-of-aging/
healthline.com/nutrition/collagen
hormonesbalance.com/articles/benefits-of-taking-collagen/
artofdermatology.com/role-collagen-skin-care/
weishardt.com/wp-content/uploads/2018/02/8-Innovationsfood.com-New-clinical-study-about-benefits-of-25g-Naticol-for-skin-beauty.pdf
artofdermatology.com/peptides-can-benefit-skin/
health.clevelandclinic.org/the-best-way-you-can-get-more-collagen/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Halkollagén peptidek 200 g
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér