fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Bőr egészsége
Kollagén hatása a bőrre: mi az igazság?

Kollagén hatása a bőrre: mi az igazság?

Mi a kollagén szerepe a szervezetben? Miért fontos a bőr szempontjából a kollagén és mit lehet tenni, ha már nem termel eleget a szervezet?

Kollagén hatása a bőrre: mi az igazság?A kollagén a szépségipar egyik legfőbb, leggyakrabban használt hatóanyaga. De nemcsak a krémekben, szérumokban, alapozókban fordul elő, szájon át is szedhető kapszulák, tabletták, oldható porok formájában. A sokféle termék és a hozzájuk tartozó állítások között nem könnyű eligazodni, ezért is döntöttünk úgy, hogy egy cikkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat. Mi is az a kollagén és miért olyan fontos a bőrnek? Milyen tényezők hatnak a kollagéntermelésre és honnan tudni, hogy hanyatlik a szintje? És végül, de nem utolsósorban: hogyan pótolható a bőr elveszett kollagéntartalma? Mindent megtudhatsz, ha tovább olvasol!

Mi az a kollagén?

A kollagén az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje – nagyjából egyharmadát teszi ki a test fehérjéinek. Csaknem minden szövetünk tartalmaz kollagént, így a bőrünk, csontjaink, izmaink, inaink, szalagjaink, ízületi porcaink és a belső szerveink is.

Neve a görög kólia szóból ered, amely ragasztót jelent. Ez a találó elnevezés arra utal, hogy a kollagén segíti a sejtek egymáshoz tapadását, természetes „állványt” formálva erőt és szerkezetet biztosít a szöveteknek.

Mivel a kollagén is egy fehérje, így az építőkövei az aminosavak. A szervezet elő tudja állítani: ehhez a fehérjében gazdag ételeket lebontja aminosavakra, majd ezeket a megfelelő sorrendben elrendezi. A kollagéntermelésre azonban számos tényező, pl. az életkor is hatással van.

Mi a kollagén szerepe a bőrben?

A bőr száraz azaz vízmentes tömegének 80%-a kollagén. A kollagénnek jelenlegi ismereteink szerint több tucat típusa is létezik, és ezeknek mind egyedi feladatai vannak a szervezetben. Az I-es típusú kollagén azonban mind közül a legfontosabb: ez alkotja a test kollagéntartalmának több mint 90 százalékát és a bőr kollagéntartalmának kb. 80 százalékát.

A kollagént a bőr második rétegében, a dermiszben található fibroblasztok állítják elő. Ezek a sejtek felelnek az elasztin előállításáért is, amely a kollagén mellett a kötőszövet másik lényeges alkotóeleme. Emellett egyéb fehérjéket és szénhidrátokat is termelnek, melyek a kollagénnel, elasztinnal közösen mind részét képezik az úgynevezett extracelluláris mátrixnak (ECM).

Ez az extracelluláris mátrix, vagyis sejtközi állomány tartja a bőrt, és biztosítja annak tényleges fizikai tulajdonságait, mint például a feszességét, szilárdságát és rugalmasságát.

Mi befolyásolja a kollagéntermelést?

Az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken a szervezet kollagéntermelése. Hogy pontosan mikortól, és milyen mértékben, az egyénenként változó, de nagyjából 25 éves korra tehető a hanyatlás kezdete. Innentől fogva évente átlagosan 1,5 százalékkal csökken a kollagénszint. 50-es éveink közepére már csak feleannyi kollagént állít elő a testünk, mint 20-as éveink elején.

Életmódtól függően a kollagénszint gyorsabban is apadhat. Számos tényező befolyásolhatja negatívan a kollagéntermelést, például:

 • Túl sok cukor és finomított szénhidrát fogyasztása
 • Túlzott napfénynek való kitettség (UV-sugárzás)
 • Gyakori alkoholfogyasztás
 • Dohányzás
 • Alváshiány
 • Stressz
 • Légszennyezés

Milyen jelei vannak a bőr kollagénvesztésének?

A testünk kollagénszintjét nem lehet egy egyszerű vérvizsgálattal megállapítani, azonban vannak egyértelmű jelei annak, amikor már nem termelünk elegendő kollagént:

 • A bőr megereszkedik, elveszíti a feszességét és rugalmasságát
 • Az arc bizonyos részein (homlok, szem külső sarka) finom vonalak jelennek meg
 • Lassan, de biztosan az arc minden részén finom barázdák jelennek meg
 • Idővel a ráncok egyre kifejezettebbé, mélyebbé válnak
 • A bőr kiszárad, fakóvá és színtelenné válik
 • Az arcok, nyakon, dekoltázson és kézfejen barnás foltok (pigmentfoltok) jelennek meg
 • A bőrön ejtett sebek lassabban gyógyulnak

Természetesen a kollagénvesztés egyéb, a bőrt nem érintő jeleire is érdemes figyelnünk. Ilyenek például a töredező körmök, az izomvesztés, az ízületi fájdalmak, az ín- vagy szalagproblémák, az emésztőrendszeri problémák és a magas vérnyomás.

Hogyan pótolható hatékonyan a kollagén?

A szervezetben idővel egyre csak csökkenő kollagén szintjét többféle úton is növelhetjük. Az első és legfontosabb dolog, hogy figyeljünk a megfelelő fehérjebevitelre: ez fizikai aktivitástól függően napi 1,2-2,4 gramm testsúlykilogrammonként. Minőségi fehérjeforrások: sovány húsok, halak, tej és tejtermékek, hüvelyesek, diófélék, olajos magvak.

A kollagén termelése C-vitamint, cinket és rezet is igényel, ezért ezen tápanyagok beviteléről is gondoskodni kell. C-vitaminban gazdagok a déli gyümölcsök, paprika, paradicsom, brokkoli és a sötétzöld leveles zöldségek. Cinkhez és rézhez hozzájuthatsz például húsok, osztriga, tengeri herkentyűk, diófélék, magok, teljes értékű gabonák és hüvelyesek fogyasztásával.

További tippek: 5 természetes módszer a kollagéntermelés serkentésére

Netamin Halkollagén peptidekAz egészséges táplálkozás mellett étrend-kiegészítéssel tovább segíthetjük az elvesztett kollagén pótlását. A legjobb, ha erre a célra hidrolizált halkollagén peptideket használunk (a mellette szóló érvekről, a kollagén típusairól és forrásairól bővebben itt olvashatsz). A közel 100%-os hasznosulással bíró halkollagén peptidek klinikai vizsgálatokban csökkentették a ráncok láthatóságát, továbbá javították a bőr hidratáltságát, feszességét és rugalmasságát.

A bőrre vihető, kollagéntartalmú szérumok és krémek ugyan hidratálják, védik a bőrt, de nem igazán képesek stimulálni a kollagén képződését. Ennek az az egyszerű oka, hogy a kollagén molekulák túl nagyok ahhoz, hogy bőrön keresztül hatékonyan felszívódhassanak.

Léteznek azonban olyan kozmetikai termékek, amelyek szintetikus peptideket tartalmaznak. Ezek utánozzák a bőrünkben kollagéntermelést fokozó, természetesen keletkező peptideket, így valóban hatékonynak bizonyulnak. Ha ilyen terméket szeretnénk vásárolni, a palmitoyl pentapeptide-3, a palmitoyl tetrapeptide-7 és a palmitoyl oligopeptide összetevőket érdemes keresni.

Felhasznált irodalom
medicalnewstoday.com/articles/262881
webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-collagen-and-your-body
en.wikipedia.org/wiki/Collagen
healthmatters.nyp.org/can-collagen-supplements-really-reduce-signs-of-aging/
healthline.com/nutrition/collagen
hormonesbalance.com/articles/benefits-of-taking-collagen/
artofdermatology.com/role-collagen-skin-care/
weishardt.com/wp-content/uploads/2018/02/8-Innovationsfood.com-New-clinical-study-about-benefits-of-25g-Naticol-for-skin-beauty.pdf
artofdermatology.com/peptides-can-benefit-skin/
health.clevelandclinic.org/the-best-way-you-can-get-more-collagen/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Halkollagén peptidek 200 g
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal