Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Sport
Könnyen elvégezhető, otthoni tornagyakorlatok időseknek

Könnyen elvégezhető, otthoni tornagyakorlatok időseknek

5 tornagyakorlat kifejezetten 65 év felettieknek, melyek otthon, ülve is elvégezhetőek! Segítség a mindennapos testmozgás biztosításához idős korban is!

Köztudott, hogy a rendszeres testmozgás nagyon egészséges. De szabad-e edzeni 65 éves kor felett is? Biztonságos, és szükséges-e? A válasz egyértelműen igen. Ebben a cikkben 5 olyan gyakorlatot mutatunk be, amelyeket kifejezetten 65 év felettieknek ajánlunk, ráadásul otthon, ülve is elvégezhetőek!

Mennyit kell idős korban mozogni?

Az ajánlott testmozgás mennyisége idősek esetében is ugyanannyi, mint fiataloknál: heti 150 perc. Természetesen az intenzitást csökkenteni kell az életkor előrehaladtával. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba: osszuk el arányosan a 150 perc edzést a hét során. Az egyensúlyjavító, erősítő, nyújtó és kardió mozgást vegyesen végezzük.

Az alábbi 5 gyakorlatot otthon, egy székben ülve el lehet végezni, minden nap. Ezeket a lehetőségeinkhez mérten egészítsük ki pl. sétával, nyújtó gyakorlatokkal, jógával, könnyű súlyzós edzéssel, kerékpározással (akár szobakerékpárral), úszással, stb.

1. Karemelés oldalra

Ülj egyenesen a székben. A karjaid legyenek leeresztve melletted, befelé fordított tenyérrel. Emeld fel oldalra a karjaidat, olyan magasra, amennyire csak tudod, majd szép lassan ereszd vissza őket a kiinduló helyzetbe. Végezz 10 ismétlést!

2. Vállvonogatás

Emeld a válladat egyenesen felfelé, mintha a füledet szeretnéd megérinteni. Ne hajlítsd be a könyöködet. Lassan ereszd vissza a válladat. Végezz 10 ismétlést a gyakorlatból!

3. Törzsfordítás

Ülj egyenesen, talpak a földön. Tedd a karjaid keresztbe a mellkasod előtt, úgy, hogy a kezeidet az ellentétes vállaidra helyezed. A csípőd maradjon egyenesen, és így fordítsd el a felsőtestedet balra, annyira, ameddig csak kényelmesen tudod. Tartsd ki a mozdulatot 5 másodpercig. Ismételd meg a jobboldalon is. Végezz mindkét oldalból 8-10 ismétlést!

4. Lábnyújtás

Mindkét kezeddel kapaszkodj meg a szék ülésében. Lassan nyújtsd ki a jobb lábadat, és emeld fel magad előtt. Tartsd ki a pozíciót 5-10 másodpercig (ameddig tudod), majd szép lassan ereszd vissza a lábadat. Ismételd meg ugyanezt a bal lábaddal is. Végezz mindkét oldalból 10 ismétlést!

5. Sarok- és lábfej emelés

Ülj le egy székre, a combod legyen párhuzamos a talajjal, mindkét talp a földön. Emeld fel a sarkaidat a földről, majd engedd vissza őket. Végezz 10-15 ismétlést ebből. Ezután a sarkaidat hagyd a földön és emeld fel az elülső lábfejed, majd engedd vissza. Ebből is végezz 10-15 ismétlést.

Az ismétlések száma idővel emelhető, sőt, a gyakorlatsorozat bővíthető egyéb feladatokkal is, amelyekhez akár már fitneszszalagot is igénybe vehetsz. Erre példát az alábbi videóban is láthatsz:

És hogy miért éri meg idősebb korban is fizikailag aktívnak maradni?

A rendszeres mozgás az alábbi területeken fejt ki pozitív hatást:

Immunfunkció. Az egészséges és erős szervezet sokkal könnyebben és gyorsabban le tudja küzdeni a fertőzéseket és betegségeket. A rendszeres testmozgásnak köszönhetően egy betegség leküzdése sokkal kevésbé lesz megterhelő a szervezet számára.

Szív-érrendszeri és légzőszervi funkció. A gyakori fizikai aktivitás csökkenti a szívbetegség és a magas vérnyomás kockázatát. Ha valakinél már magas vérnyomást diagnosztizáltak, a testmozgás nála is hatékonyan képes csökkenteni a vérnyomást.

Csontsűrűség és csontritkulás kockázata. Tanulmányok sora bizonyította, hogy a testedzés védelmet nyújt a csontsűrűség csökkenésével szemben. A jobb csontsűrűség csökkenti a csontritkulás kockázatát, csökkenti az esések kockázatát és megelőzi a csonttörést. A posztmenopauzás nők csontsűrűsége akár évente 2 százalékkal csökkenhet. Az amerikai Tufts Egyetem kutatása kimutatta, hogy mozgással ez a csontvesztés drámaian visszafogható.

Emésztőrendszer működése. A rendszeres edzés segít felpörgetni az anyagcserét, elősegíti a salakanyagok hatékonyabb kiürülését és javítja az emésztőrendszer egészségét.

Krónikus betegségek és rák. A fizikai aktivitás bizonyítottan képes csökkenteni olyan komoly betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór, a demencia, a cukorbetegség, az elhízás, a szívbetegség, a csontritkulás és a végbélrák – csak hogy néhányat említsünk. Emellett segít a magas koleszterin és az ízületi fájdalmak kezelésében is.

Mindezek mellett a rendszeres testedzés javítja az egyensúlyt, így segít megelőzni az eséseket, jelentősen javíthatja a közérzetet, növeli az önbizalmat, és önálló életvitelt tesz lehetővé (nem szorulunk mások segítségére).

Egyértelmű tehát, hogy ha nem mozgunk eleget, akkor nagyon sok jóból maradunk ki. A fenti példagyakorlatok is jól mutatják, hogy soha nem késő elkezdeni, és bármely életkorban megtalálhatjuk a számunkra ideális gyakorlatokat. Úgyhogy hajrá!

Felhasznált irodalom
http://www.laureategroup.com/blog/exercises-using-chair-older-adults/ https://www.nhs.uk/Livewell/fitness/Pages/sitting-exercises-for-older-people.aspx https://www.agingcare.com/articles/exercise-benefits-for-the-elderly-95383.htm http://home.bt.com/lifestyle/health/wellness/7-benefits-of-exercise-for-the-elderly-11364144390476
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér