A köszvény az ízületi gyulladás egyik formája: hirtelen megjelenő, rohamszerű, nyilalló fájdalommal jár, amit melegségérzet, duzzanat, vörös elszíneződés és érzékenység követ. Leggyakrabban a nagylábujj nagy ízületét érinti, de a lábfejen, a bokán, a térden, a csuklón, a kézujjakon vagy a könyökön is jelentkezhetnek a tünetei. Habár végleges gyógymód jelenleg nincs a köszvényre, tudatossággal sokat lehet tenni a rohamok megelőzése, kezelése érdekében.
Mitől alakul ki a köszvény?
A köszvény akkor alakul ki, amikor a szervezetben túl sok húgysav halmozódik fel. Ez a sav egy olyan anyagcsere-melléktermék, amely az ételekben található purin lebontásakor keletkezik. A purin az összetett fehérjék egyik építőanyaga, a fehérjékkel kerül a szervezetbe és különösen sok található belőle az állati élelmiszerekben (húsok, halak, belsőségek).
Megelőzhető-e a köszvény kialakulása?
Habár a köszvény kialakulásának pontos okát a mai napig nem ismerjük, léteznek egyértelműen bizonyított kockázati tényezői. Ezeket két csoportra oszthatjuk: a módosítható és a nem módosítható kockázati tényezők. Magától értetődően az utóbbiakra szükséges koncentrálni, annak érdekében, hogy csökkentsük a köszvény kialakulásának az esélyét.
Nem módosítható kockázati tényezők:
- Életkor. Sokaknál 30 és 50 éves kor között jelentkezik az első köszvényes roham, és a köszvény kockázata az életkor előrehaladtával egyre növekszik. Becslések szerint a 70-79 év közötti férfiak 12%-ának van köszvénye, míg ez az arány 50 év alatt kevesebb mint 3%.
- Nem. A köszvény kilencszer gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél.
- Genetika. Tanulmányok szerint a köszvény gyakran öröklődik: öt betegnél legalább egynél a családban már előfordult köszvény.
- Hajlam. Nem tisztázott, hogy miért, de egyes emberek hajlamosabbak a köszvény kialakulására. Vannak olyanok, akiknél ugyanolyan vagy akár magas húgysavszint ellenére sem jelenik meg a betegség.
Módosítható kockázati tényezők:
- Étrend. A köszvény kialakulásának kockázata növekszik a magas purintartalmú ételek gyakori fogyasztásától. Ilyen ételek a vörös húsok (marha, bárány, sertéshús), a tenger gyümölcsei (kagylók, olajos halak), a belsőségek (máj, szív), és a fruktózt tartalmazó élelmiszerek.
- Testsúly. Az elhízás, főleg a fiatalon felhalmozott kilók, jelentősen növeli a köszvény kialakulásának kockázatát.
- Alkoholfogyasztás. Az alkohol csökkenti a szervezet húgysav eltávolító képességét. Emellett a sör elkészítéséhez használt sörélesztőnek magas a purintartalma.
Mindezek mellett bizonyos betegségek is fokozhatják a köszvény kockázatát, ilyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a vesebetegség, a magas zsír- és koleszterinszint, illetve az ízületi kopás (oszteoartritisz).
Házi praktikák köszvény esetére
A gyógyszeres kezelés mellett számos természetes gyógymód is létezik, melyek segítségével csökkenthető a húgysavszint és minimalizálható a köszvényes roham jelentkezésének a valószínűsége.
1. Igyál sok vizet!
A folyadékbevitel növelésének hatására a vesék eltávolítják a felesleges folyadékot a szervezetből, ami csökkentheti a köszvény miatti duzzanatot. A víz a legjobb választás, de ízesített vizet vagy gyógyteát is fogyaszthatsz. Az alkoholt és a szénsavas üdítőket mindenképp kerüld, ezek ugyanis sok purint tartalmaznak.
2. Jegeld az érintett ízületet!
Egy jéggel teli zacskót csavarj egy vékony törölközőbe és 10-15 percig hagyd a fájó ízületen. Ez segít a gyulladás és a fájdalom csökkentésében.
3. Csökkentsd a stresszt!
A túl sok stressz ronthatja a köszvény tüneteit. Habár a stressz teljes mértékben történő kiiktatása nem mindig lehetséges, az alábbi tippek sokat segíthetnek:
- eddz, például tégy egy rövid sétát, ha a fájdalom nem korlátoz a mozgásban
- vegyél ki egy kis szabadságot
- vezess naplót vagy olvasd el a kedvenc könyvedet
- hallgass zenét
- meditálj
4. Emeld meg az érintett ízületet!
A köszvény fájdalmat és duzzanatot okozhat, különösen a lábakban, a kezekben, a térdekben, és a bokákban. A duzzanat csökkentésének egyik módja az érintett ízület megemelése. Ennek hatására a vér és a folyadék távozik az ízülettől, vissza a szív irányába.
5. Egyél több cseresznyét!
Egy az Arthritis and Rheumatology című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a cseresznyefogyasztás növelése 2 nap alatt 35 százalékkal csökkenti a köszvényes rohamok kockázatát a korábban köszvénnyel diagnosztizált embereknél.
A cseresznyében nagy mennyiségben találhatóak antociánok, melyek gyulladásgátló vegyületek. A kutatók azt találták, hogy a köszvény tünetei csökkentek azoknál, akik egész cseresznyét ettek vagy cseresznyelevet ittak, illetve azoknál az embereknél is, akik cseresznye-kivonatot tartalmazó kiegészítőt szedtek.
A tanulmány azt is kimutatta, hogy a köszvényes rohamok 75 százalékkal csökkentek abban az esetben, ha a betegek cseresznyét is fogyasztottak a köszvényre felírt gyógyszer szedése mellett.
6. Igyál citromos vizet!
Egy 2015-ös tanulmány szerzői azt találták, hogy a citromos víz napi fogyasztása csökkenti a húgysavszintet a köszvényes embereknél. Az ital elkészítéséhez két frissen facsart citrom levét adták hozzá 2 liter vízhez. A kutatók szerint a citromos víz semlegesíti a szervezetben lévő húgysavat, ezzel csökkenti annak szintjét.
7. Csökkentsd az alkoholfogyasztást!
Az Arthritis Alapítvány tájékoztatása szerint napi két rövidital vagy napi két sör elfogyasztása megnöveli a köszvény kockázatát. A sörnek magas a purintartalma, ezért köszvény esetén mindenképpen jobb elkerülni.
8. Kerüld a magas purintartalmú húsokat!
Egyes húsféléknek magas a purintartalma. A sok purint tartalmazó húsok elkerülésével csökkenthetőek a köszvény tünetei.
Hús- és halfélék, melyekben sok purin található:
- bacon
- pulyka
- borjú
- szarvas
- belsőségek, például máj
- szardella
- szardínia
- kagyló
- hering
- tőkehal
- pisztráng
- fésűkagyló
9. Használj étrend-kiegészítőket!
MSM
A köszvény egyik legfrusztrálóbb tünete a gyulladás, különösképpen a nagylábujjban. A metil-szulfonil metán (MSM) egy szerves kén vegyület, ami létfontosságú a kötőszövetek kialakulásához, valamint fájdalom- és gyulladáscsökkentő képességgel is rendelkezik. Az American Academy of Pain Management nevű orvosi szervezet szerint napi kétszer 3000 mg MSM hozzájárulhat a gyulladások csökkentéséhez.
Folsav
A folsavat sokan csak „terhesvitaminként” ismerik, pedig rengeteg egyéb okból fontos a bevitele, nemtől és életkortól függetlenül. A folsavbevitel fokozása köszvény esetén is hasznos lehet, mivel ez a vitamin lebontja a homociszteint, az emelkedett homocisztein szint pedig igen gyakori azoknál, akiknek szervezetében magas a húgysav szintje. Sok folsav található a sötétzöld leveles zöldségekben (pl. spenót, leveles kel karalábé), de étrend-kiegészítéssel, biológiailag aktív folát formájában is hozzá lehet jutni.
C-vitamin
A C-vitamin köztudottan jó immunerősítő, ám azt valószínűleg nem sokan tudják, hogy segíthet megelőzni a köszvény kialakulását és csökkentheti a betegség fellángolását is. Egyes kutatások szerint a C-vitamin segíthet a húgysavszint csökkentésében köszvényes embereknél, illetve egy 2009-es vizsgálat alapján minél több C-vitamint szed egy férfi, annál kisebb a köszvény kialakulásának az esélye.
Gyömbér
A gyömbér egy rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő gyógynövény. A köszvényre gyakorolt jótékony hatását anekdotikus és tudományos bizonyítékok egyaránt támogatják. Egy tanulmányban a gyömbéres borogatás enyhítette a köszvényes fájdalmat, míg egy másik tanulmány szerint a szájon át a szervezetbe juttatott gyömbér képes lehet csökkenteni az emelkedett húgysavszintet.