fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Sport
L-karnitin és acetil-L-karnitin: mi a különbség?

L-karnitin és acetil-L-karnitin: mi a különbség?

Az L-karnitin és az acetil-L-karnitin ugyanannak az aminosav-származéknak két eltérő formája. Tény, hogy nevük – és kémiai szerkezetük is – nagyon hasonló, de a szervezetedre különbözően hatnak. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd a részleteket!

L-karnitin és acetil-L-karnitin: mi a különbség?Az L-karnitin és az acetil-L-karnitin ugyanannak az aminosav-származéknak két eltérő formája. Tény, hogy nevük – és kémiai szerkezetük is – nagyon hasonló, de a szervezetedre különbözően hatnak. Mégis sokan egy kalap alá veszik ezt a két hatóanyagot, akár egymás szinonimájaként használva őket, pedig ez helytelen. Most eláruljuk, hogy pontosan miért!

A karnitin egy dipeptid, ami azt jelenti, hogy két aminosavból áll: a lizin és a metionin együttese. A testünk saját maga is elő tudja állítani ebből a két aminosavból, ám a szintéziséhez C-vitamin, niacin, vas és B6-vitamin is szükséges. A karnitin kritikus szerepet játszik a szervezet energiatermelésében és a zsírok lebontásában.

A hosszú láncú zsírsavak a karnitin segítségével jutnak el a sejtek mitokondriumába, ahol elégnek vagy oxidálódnak, hogy így energia termelődjön. A karnitinnak emellett másik nagyon fontos feladata, hogy a mitokondriumokból eltávolítsa a mérgező vegyületeket, így azok nem tudnak felhalmozódni.

Az L-karnitin és az acetil-L-karnitin tartalmú étrend-kiegészítők egyaránt rendkívül hasznosak, de bizonyos célok elérésére az egyik alkalmasabb lehet, mint a másik. Az L-karnitint általában azok választják, akik rendszeresen edzenek vagy épp fogyókúráznak, míg az acetil-L-karnitint az agy működésének javítására és az idegi egészség támogatására szokták bevetni.

Ha nem vagy benne biztos, melyik a számodra legideálisabb forma, az alábbiakban segítünk, összefoglalva az L-karnitin és az acetil-L-karnitin különböző előnyeit:

L-karnitin és acetil-L-karnitin: mi a különbség?L-karnitin

Az L-karnitin segít a zsír energiává alakításában, eljuttatja azt a sejtek mitokondriumába, hogy ott üzemanyagként eléghessen. Ennek a folyamatnak béta oxidáció a neve, amikor a szervezet a zsírt átalakítja adenozin-trifoszfáttá (ATP) vagy energiává.

Étrend-kiegészítőként rendszeresen szedve az L-karnitin támogatja a fogyást, ami természetesen még hatékonyabb, ha megfelelő táplálkozás és rendszeres testmozgás is társul a hatóanyag mellé. Tudományos kutatások is igazolják, hogy az L-karnitint szedő emberek jelentősen több súlyt vesztettek és a testtömeg-indexük is csökkent, összehasonlítva a hatóanyagmentes placebót szedő kontroll csoport tagjaival. Az L-karnitin a sportolók, a testépítők és a fizikailag aktív emberek kedvence is, hiszen javítja az erőnlétet.

Az L-karnitin-tartarát az L-karnitin egyik formája, melyben a borkősav molekulájához (tartarát) kötődik. Ennek célja a felszívódás javítása. Tanulmányok szerint az L-karnitin-tartarát gyorsabb felszívódású és jobb biológiai hasznosulású, mint egyéb L-karnitin vegyületek.

Acetil-L-karnitin

Az acetil-L-karnitin lényegében ugyanúgy L-karnitin, azzal a különbséggel, hogy ez esetben az L-karnitin egy acetilcsoporthoz (-COCH3) kötődik. Ez azért fontos, mert ennek köszönhetően képes a molekula az úgynevezett vér-agy gáton átjutni, így hatással tud lenni az agyi működésre.

Ez az a forma, amit akkor érdemes választani, ha az agyat, az idegrendszert és a memóriát szeretnénk támogatni. Az acetilcsoport az acetilkolin nevű vegyület szintézisének a kiinduló anyaga – az acetilkolin az agy egyik elsődleges ingerületátvivője. Habár az acetil-L-karnitin is segíti a zsír energiává történő alakítását, elsődlegesen a szellemi frissességre és a fókuszra gyakorol pozitív hatást, valamint enyhébb mértékben a hangulatot is képes javítani. Emellett az acetilkolint összefüggésbe hozták a tanulási képesség támogatásával is, ami minden életkorban hasznosnak bizonyulhat.

Kutatások szerint az acetil-L-karnitin előnyökkel járhat az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a demencia, és egyéb neurológiai problémák kiegészítő kezelésében, megelőzésében is.

Lehet-e együtt szedni az L-karnitint és az acetil-L-karnitint?

Igen, természetesen szedhető az L-karnitin és az acetil-L-karnitin ugyanazon a napon, de fontos, hogy a bevitel különböző időben történjen. Az L-karnitint a legnagyobb hatásfok elérése érdekében fizikai aktivitás előtt érdemes bevenni, edzés előtt 1/2-1 órával, illetve pihenőnapon étkezés előtt 1/2 órával. Az acetil-L-karnitint ezzel szemben a legjobb éhgyomorra bevenni, érdemes például reggel, amikor szeretnéd aktivizálni az agyadat. Az acetil-L-karnitin késő délutáni vagy esti használata megzavarhatja a normális alvási ciklust.

Felhasznált irodalom
nootriment.com/acetyl-l-carnitine-vs-l-carnitine/ sportyshealth.com.au/blog/protein-powder-articles/l-carnitine-and-acetyl-l-carnitine-whats-difference/ healthfully.com/215842-what-is-the-difference-between-l-carnitine-acetyl-l-carnitine.html ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27335245 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15830915
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal