Nyáron szemünk fokozott veszélynek van kitéve az erős napsugárzás miatt. Tanulmányok kimutatták, hogy a lutein, zeaxantin és astaxanthin segítenek megvédeni a retinát a káros hullámhosszúságú fénytől, az UV sugárzástól, mely a szem sejtjeiben káros szabad gyököket képez.
A lutein, zeaxantin és astaxanthin a karotinoidok csoportjába tartozó vegyület. A retina középső területén elhelyezkedő sárgafolt (makula) tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben a luteint és a zeaxantint. A szem ezen része felelős az éleslátásért, itt találhatók a legsűrűbben látóideg-végződések. A lutein és a zeaxantin sárga színű, az astaxanthin pedig vörös-narancssárga színű festékanyag. Mindhárom vegyület védi a szemet a nap káros ibolyántúli sugarai ellen, elnyelik azokat a fénysugarakat, melyek a sárgafolt degenerációra jellemző homályos látást okozhatják.
Az astaxanthin a természetben előforduló egyik legerősebb antioxidáns, de a lutein és zeaxantin is nagyon fontosak ebből a szempontból. Semlegesítik a retinában lévő szabad gyököket, amivel csökkentik a sárgafolt sérülésére visszavezethető szembetegségeket és időskori látásvesztés kockázatát.
Antioxidáns karotinoidok szerepe a szembetegségek elleni küzdelemben
A szem egészségének megőrzéséhez táplálkozásunk mellett nagyon fontos az életmódunkra is odafigyelni. Az alváshiány, a számítógép előtt való hosszú tartózkodás, a villódzó képernyő, a napszemüveg hiánya, vagy a nem megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüvegek, a passzív vagy aktív dohányzás és a rosszul elhelyezett fényforrás, a rosszul megvilágított író- vagy munkaasztal is bajt okozhat.
A látáscsökkenés két fő oka a nyugati országokban a szürke hályog és az időskori makuladegeneráció (IMD vagy AMD), és mindkét állapot a cukorbetegséggel, az elhízással (étrenddel) és az életkor előrehaladásával függ össze. A nők, a világos szemszínűek, a dohányosok és akik alkoholt fogyasztanak jobban ki vannak téve a betegségnek. Miközben a látáscsökkenés nem közvetlenül életveszélyes, a gyenge látás mégis komoly korlátozást okozhat az önállóságban, a mozgásképességben és az életminőségben.
Több kutatás is bizonyította: a lutein, a zeaxantin és az astaxantin nevű karotinoidok különösen hatásosak a makuladegeneráció kialakulásának megelőzésében és kiegészítő kezelésében is. A Harvard Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok szerint pl. napi 6 mg lutein a makuladegeneráció kockázatát 43%-kal volt képes csökkenteni.1 Egy olaszországi vizsgálatban makuladegenerációban szenvedő betegeknek adtak 10 mg luteint, 1 mg zeaxantint és 4 mg astaxanthint tartalmazó kiegészítőt. 24 hónap után a betegek látásélessége és kontrasztérzékenysége is jelentősen javult.2
Emellett kutatásokban az astaxanthin szürke hályogban szenvedőknél csökkentette a szemsejteket romboló oxidatív stressz szintjét, míg a lutein és zeaxantin kombinációja akár 30%-kal csökkentheti a szürke hályog kockázatát.3,4
A szem egészségének védelmezői: lutein, zeaxantin és astaxanthin
Mindkét szembetegség fő kockázati tényezője az oxidatív károsodás. Több tanulmány szerint a lutein, zeaxantin és astaxanthin segíthetnek megelőzni vagy késleltetni az időskori vakság ezen formáit, megvédeni a retinát a káros hullámhosszúságú fénytől, az UV sugárzástól, mely a szem sejtjeiben káros szabad gyököket képez.5,6
Az astaxanthin a szem elülső és hátsó részén is felhalmozódik, teljes körű támogatást nyújtva: kutatások már azt is bizonyították, hogy nemcsak a káros UV-sugarak és az oxidatív károsodás ellen nyújt hatékony védelmet a retina számára, hanem a gyulladásos folyamatokat is képes gátolni.7,8 Egy 2020-as összefoglaló tudományos cikkben a szerzők megállapították: az astaxanthin számos szembetegség megelőzésében és kezelésében hatékonynak bizonyulhat, úgymint diabéteszes retinopátia, időskori makuladegeneráció, zöld hályog és szürke hályog.6
Ha a lutein és a zeaxantin koncentrációja gyengül az ún. sárgafoltban, a makulában, nem tudják a szűrő funkciójukat betölteni és a fényt érzékelő, agyi jelként továbbító receptorok sérülhetnek. Tehát lutein hiányában megnő a látásproblémák kockázata, a sárgafolt-degeneráció miatt könnyebben kialakul a homályos látás, amely idős korban akár látásvesztéshez is vezethet. Több tanulmány kimutatta, hogy a lutein és a zeaxantin valóban hatással van a látásra: csökkentik a vakító fény okozta kellemetlenségeket, javítják a kontrasztot és lerövidítik a szem alkalmazkodási idejét, emellett megnövelik a látótávolságot is.1,9,10
A luteint és zeaxantint a szervezet nem tudja előállítani, mindenképpen pótolni kell őket táplálkozással. Az élénk színű zöldségek fogyasztásával juthatunk hozzájuk, érdemes minél több spenótot, brokkolit, káposztafélét, sütőtököt, sárgarépát, kukoricát, paradicsomot, pritamin paprikát az étrendbe illeszteni. A makuláris pigment nagyobb optikai sűrűsége segíthet mérsékelni a napfény által a szemben okozott stresszt. Egy amerikai felmérés azt mutatta, hogy a makuladegenerációban szenvedő páciensek körében már három hónap alatt is kimutatható a luteinben gazdag étrend előnye. Sajnos korunkban nem jellemző, hogy ezekből a táplálékokból minden nap fogyasszunk – naponta legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani – ezért javasolt táplálékkiegészítő segítségével bevinni.
Az astaxanthin a leggyakoribb, látásunkat veszélyeztető szembetegségek mellett olyan problémák esetén is segíthet, mint a fáradt és megerőltetett szem, homályos látás és rövidlátás. Japán tudósok klinikai vizsgálatban demonstrálták, hogy napi 5 mg astaxanthin hatására 54 százalékkal csökken a szemfáradtság és növekszik a szem alkalmazkodóképessége a fokozott terheléshez a monitor előtt dolgozóknál.11 Egy másik vizsgálatban napi 6 mg astaxanthintól élesebbé vált a látás, javultak az öregszeműség (presbyopia) tünetei.12 Egy harmadik vizsgálatban pedig 4 mg astaxanthin 28 napon át történő szedése elég volt ahhoz, hogy javuljon az alanyok távollátása.13
Az astaxanthinnak két forrása van: a nagyon ritka Haematoccous pluvialis nevű mikroalga, és a mikroalgát fogyasztó tengeri élőlények, például a lazac és a pisztráng. Sajnos étrenden keresztül lehetetlen elegendő mennyiséghez jutni, de szerencsére természetes eredetű étrend-kiegészítő fogyasztásával biztosítható a megfelelő bevitel.