fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Látás (szem) egészsége
A monitor fénye rontja, a sárgarépa javítja a látást?

A monitor fénye rontja, a sárgarépa javítja a látást?

Sok állítást tényként kezelünk a szemünk egészségével kapcsolatban, pl. hogy a számítógép tönkreteszi, a sárgarépa javítja. Igazak ezek? Utánajártunk!

szuperszem_cikk_BELLA_kepA bostoni Harvard Medical School a szem egészségének védelméről szóló tanulmányában sorra vette azokat a „hiedelmeket”, amelyek a látás javítását és romlásának okait övezik. Tény és való, hogy ha egészségmegőrzésről van szó, nem a szemünk az első, amivel foglalkozunk. Van néhány alapvető információnk, de talán még azok sem teljesen helytállóak – legalábbis a bostoni tanulmány ezt erősíti meg.

Szemünk egészsége sem magától értetődő, sőt, korunk előrehaladtával egyre több betegségnek, veszélynek tesszük ki, mégsem vesszük elég komolyan ezt a fenyegetést. Nézzük, mik a legközismertebb állítások és mennyire igazak?

1. ÁLLÍTÁS:

Halvány, gyenge fényben olvasni a biztos út szemed romlásához.

IGAZ VAGY SEM?

A rossz fényviszonyok önmagukban még nem fognak látásromláshoz vezetni, de az tény, hogy sokkal hamarabb elfárad a szemed. A legelőnyösebb a szemnek az, ha nem a vállunk mögül érkezik a fény, hanem egyenesen ráesik a felületre, amit olvasunk. Ehhez tökéletesen megfelel egy asztali lámpa is, csak állítsd be úgy, hogy az olvasnivalódra érkezzen a fény.

2. ÁLLÍTÁS

A répa a lehető legjobb táplálék a szemnek.

IGAZ VAGY SEM?

A-vitamin tartalma miatt a rendszeres répaevés alapvetően tényleg nagyon hasznos a szemnek is, de mindemellett a friss, zöld leveles zöldségek fogyasztása is elengedhetetlen! Így a spenót például gazdag luteinben, amely a szemben, a retinán található sárgafoltban is nagy koncentrációban van jelen. Az elfogyasztott lutein mennyisége és a sárgafoltban található lutein mennyisége közötti kapcsolat kutatásokkal alátámasztott.

A sötétzöld levelű zöldségek fogyasztása azok antioxidáns tartalma miatt is javasolt. Az antioxidánsok támogatják a szem védelmét az időskori makuladegeneráció és a szürke hályog veszélyeivel szemben.

3. ÁLLÍTÁS

Néha le kell venni a szemüveget, ki kell venni a kontaktlencsét, hogy a szemünk tudjon kicsit pihenni.

IGAZ VAGY SEM?

Ha szükséged van kontaktlencsére, szemüvegre, annak oka van: használd őket! Attól fognak elfáradni szemeid, ha nem hordod őket. Ilyen jellegű pihenésre bőven elég nekik az alvás, ebből viszont jó, ha legalább 7 órányi jut naponta.

4. ÁLLÍTÁS

Egész nap a számítógép monitorját nézni rendkívül káros a szemnek.

IGAZ VAGY SEM?

Önmagában a monitortól nem károsodik a szemed. Az viszont, hogy folyamatosan egy kisméretű területet, fix pontokat nézel, valóban fárasztó, megerőltető a szemednek. Azok az emberek, akik huzamosabb ideig a képernyőt nézik, kevesebbet pislognak, és ez okozza a kellemetlen, száraz érzést a szemben.

Hogy megelőzd ezt az érzést, lehetőleg ne használj egyéb, éles fényforrásokat, nézz félre kicsit a monitorról 20 percenként és próbálj meg tudatosan figyelni arra, hogy eleget pislogj.

Felhasznált irodalom
https://www.health.harvard.edu/promotions/harvard-health-publications/the-aging-eye-preventing-and-treating-eye-disease
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin SZEMKOMPLEX tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal