fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Látás (szem) egészsége
A monitor fénye rontja, a sárgarépa javítja a látást?

A monitor fénye rontja, a sárgarépa javítja a látást?

Sok állítást tényként kezelünk a szemünk egészségével kapcsolatban, pl. hogy a számítógép tönkreteszi, a sárgarépa javítja. Igazak ezek? Utánajártunk!

szuperszem_cikk_BELLA_kepA bostoni Harvard Medical School a szem egészségének védelméről szóló tanulmányában sorra vette azokat a „hiedelmeket”, amelyek a látás javítását és romlásának okait övezik. Tény és való, hogy ha egészségmegőrzésről van szó, nem a szemünk az első, amivel foglalkozunk. Van néhány alapvető információnk, de talán még azok sem teljesen helytállóak – legalábbis a bostoni tanulmány ezt erősíti meg.

Szemünk egészsége sem magától értetődő, sőt, korunk előrehaladtával egyre több betegségnek, veszélynek tesszük ki, mégsem vesszük elég komolyan ezt a fenyegetést. Nézzük, mik a legközismertebb állítások és mennyire igazak?

1. ÁLLÍTÁS:

Halvány, gyenge fényben olvasni a biztos út szemed romlásához.

IGAZ VAGY SEM?

A rossz fényviszonyok önmagukban még nem fognak látásromláshoz vezetni, de az tény, hogy sokkal hamarabb elfárad a szemed. A legelőnyösebb a szemnek az, ha nem a vállunk mögül érkezik a fény, hanem egyenesen ráesik a felületre, amit olvasunk. Ehhez tökéletesen megfelel egy asztali lámpa is, csak állítsd be úgy, hogy az olvasnivalódra érkezzen a fény.

2. ÁLLÍTÁS

A répa a lehető legjobb táplálék a szemnek.

IGAZ VAGY SEM?

A-vitamin tartalma miatt a rendszeres répaevés alapvetően tényleg nagyon hasznos a szemnek is, de mindemellett a friss, zöld leveles zöldségek fogyasztása is elengedhetetlen! Így a spenót például gazdag luteinben, amely a szemben, a retinán található sárgafoltban is nagy koncentrációban van jelen. Az elfogyasztott lutein mennyisége és a sárgafoltban található lutein mennyisége közötti kapcsolat kutatásokkal alátámasztott.

A sötétzöld levelű zöldségek fogyasztása azok antioxidáns tartalma miatt is javasolt. Az antioxidánsok támogatják a szem védelmét az időskori makuladegeneráció és a szürke hályog veszélyeivel szemben.

3. ÁLLÍTÁS

Néha le kell venni a szemüveget, ki kell venni a kontaktlencsét, hogy a szemünk tudjon kicsit pihenni.

IGAZ VAGY SEM?

Ha szükséged van kontaktlencsére, szemüvegre, annak oka van: használd őket! Attól fognak elfáradni szemeid, ha nem hordod őket. Ilyen jellegű pihenésre bőven elég nekik az alvás, ebből viszont jó, ha legalább 7 órányi jut naponta.

4. ÁLLÍTÁS

Egész nap a számítógép monitorját nézni rendkívül káros a szemnek.

IGAZ VAGY SEM?

Önmagában a monitortól nem károsodik a szemed. Az viszont, hogy folyamatosan egy kisméretű területet, fix pontokat nézel, valóban fárasztó, megerőltető a szemednek. Azok az emberek, akik huzamosabb ideig a képernyőt nézik, kevesebbet pislognak, és ez okozza a kellemetlen, száraz érzést a szemben.

Hogy megelőzd ezt az érzést, lehetőleg ne használj egyéb, éles fényforrásokat, nézz félre kicsit a monitorról 20 percenként és próbálj meg tudatosan figyelni arra, hogy eleget pislogj.

Felhasznált irodalom
https://www.health.harvard.edu/promotions/harvard-health-publications/the-aging-eye-preventing-and-treating-eye-disease
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin SZEMKOMPLEX tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér