A rezveratrol növényekben előforduló, a polifenolok közé tartozó vegyület. Elsősorban a szőlőben, bogyós gyümölcsökben, kakaóban és mogyoróban található meg. Egy friss kutatás alapján a szájon át bevett rezveratrol, illetve az abból keletkező bomlástermékek felhalmozódnak a szem szöveteiben. Ez azt jelzi, hogy a rezveratrol képes az emberi test védekező rendszerén átjutni, hogy pozitív hatását kifejthesse. Egyúttal megerősíti a korábbi feltevéseket is, amelyek szerint a rezveratrol hozzájárul a szem egészségének megőrzéséhez.
Kínai tudósok megerősítették, hogy a rezveratrol metabolitjai (anyagcsere termékek) kimutathatóak az emberi szem kötőhártyájában (konjunktíva) és annak belső szerkezetében is (csarnokvíz, üvegtest). Maga a rezveratrol csak a kötőhártyában volt kimutatható. De miért is olyan fontos eredmény ez?
„Világos, hogy a rezveratrolnak szerepe lehet számos szembetegség kezelésében, úgymint az időskori sárgafolt sorvadás (makula degeneráció), a nyitott zugú zöld hályog (glaukóma) és a diabéteszes ideghártya-betegség (retinopátia)” – mondták a kutatás szerzői.1
A kutatócsoport megállapította, hogy a rezveratrol képes a féligáteresztő vér-agy és vér-retina gáton is átjutni. Ezek a védekező mechanizmusok megakadályozták, hogy érzékeny szervekhez eljussanak olyan káros anyagok, mint például a vegyi anyagok vagy a kórokozók. Ám úgy tűnik, hogy a rezveratrolnak és anyagcsere termékeinek szabad utat engednek – ez azt jelenti, hogy ezek a fitokemikáliák fontosak lehetnek az idegi vagy látási funkciókhoz. És valóban, korábbi kutatások alapján a rezveratrol nem csak képes átjutni a vér-agy gáton, de segít megerősíteni is azt.
A rezveratrol szemre gyakorolt hatását már számos tanulmány vizsgálta, melyekből arra lehet következtetni, hogy fogyasztása pozitívan hathat szemszárazság, zöld hályog, szürke hályog, időskori sárgafoltsorvadás (AMD) és diabéteszes retinopátia (DR) esetén.
A kutatás részletei
A kínai Huazhong Tudományegyetem kutatói 20 férfi és 15 nő (20-74 év közöttiek) részvételével végezték el vizsgálataikat. Ezek a betegek retinaleválás utáni szemműtéten estek át, és szájon át szedhető, rezveratrol tartalmú készítményt kaptak. Összesen 35 szemből vettek mintát, a külső és belső részekből egyaránt. A kutatás az alábbi következtetéssel zárult: „A rezveratrol és annak három anyagcsere terméke kimutatható a szem szöveteiben, szájon át történő beszedés után.”2
„Habár a rezveratrol koncentrációja viszonylag alacsony volt a szemekben, anyagcsere termékei kimutathatóak voltak, és ezeknek szerepük lehet a szembetegségek kezelésében.”3
Ilyen biztató eredményeket látva, azt kell mondanunk, hogy a rezveratrol (illetve annak legjobb forrása, a szőlő és szőlő-kivonat) mindenképp kiemelt helyet érdemel a szemvédő tápanyagok között - érdemes tehát a látásunk, szemünk egészsége érdekében minél gyakrabban beiktatni étrendünkbe!