fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Antioxidánsok
Mennyi a napi Q10 szükségleted? Megmutatjuk!

Mennyi a napi Q10 szükségleted? Megmutatjuk!

Q10 pótlásáról 25-30 éves kor felett naponta javasolt gondoskodni, mivel a szervezet Q10 szintje a kor előrehaladtával egyre csökken. Az ajánlott napi bevitele azonban egészségügyi állapottól, illetve élethelyzettől függően is változhat. Cikkünkből megtudhatod, neked mennyire van szükséged!

Mennyi a napi Q10 szükségleted? Megmutatjuk!A Q10 koenzim egy zsírban oldódó, az emberi szervezet által is termelt, vitaminszerű vegyület. Sokféle jótékony hatással bír, például létfontosságú szerepet játszik a sejtek energiatermelésében és az oxidatív sejtkárosodás elleni védelemben. Pótlásáról 25-30 éves kor felett naponta javasolt gondoskodni, mivel a szervezet Q10 szintje e kor után hanyatlani kezd. Az ajánlott napi bevitele azonban egészségügyi állapottól, illetve élethelyzettől függően is változhat. Az alábbi cikkből megtudhatod, hogy a különböző céloknak milyen Q10 dózis felel meg a legjobban.

Javaslatok a Q10 adagolására egészségügyi állapot/élethelyzet szerint

Habár általánosságban napi 90-200 mg Q10 koenzim bevitele javasolt, a szükséglet az adott egyéntől, illetve a kezelni szándékolt problémától is függ.

Mennyi a napi Q10 szükségleted? Megmutatjuk!Sztatin tartalmú gyógyszer szedése esetén

A sztatinok olyan gyógyszerek csoportja, melyeket a vér magas koleszterin- vagy trigliceridszintjének csökkentésére használnak, megelőzve ezzel a szívbetegség kialakulását. Bár ezek a gyógyszerek általában jól toleráltak, okozhatnak mellékhatásokat, például komoly izomsérülést vagy májkárosodást.

A sztatinok emellett a mevalonsav termelésébe is beavatkoznak, melyre mindenképp szükség van a Q10 termelődéséhez. Ennek következtében a Q10 koenzim szintje jelentős mértékben csökken a vérben és az izomszövetekben.

Kutatások alapján a Q10 koenzimmel történő étrend-kiegészítés csökkenti az izomfájdalmakat a sztatin tartalmú gyógyszereket szedőknél.

Egy tanulmány, melyben 50 sztatin gyógyszert szedő ember vett részt, azt találta, hogy napi 100 mg Q10 koenzim 30 napon át történő szedése hatékonyan csökkentette a sztatin okozta izomfájdalmat a betegek 75%-ánál. Ugyanakkor készültek olyan tanulmányok is, melyek nem mutattak ki semmilyen hatást, tehát ebben a témában még további kutatásra van szükség.

Mennyit szükséges szedni? A sztatin tartalmú gyógyszert szedőknek a jellemző adagolási ajánlás napi 30-200 mg Q10 koenzim szedése.

Mennyi a napi Q10 szükségleted? Megmutatjuk!Szívbetegség esetén

Szívproblémák, például szívelégtelenség és angina, esetén hasznosnak bizonyulhat egy Q10 koenzim tartalmú étrend-kiegészítő szedése.

Egy 13 különböző tanulmányt összegző áttekintés alapján a szívelégtelenségben szenvedő embereknél napi 100 mg Q10 koenzim 12 héten át történő szedése javítja a szív véráramlását. Ezenkívül a Q10-zel történő étrend-kiegészítés csökkentheti a kórházi látogatások számát és a szívproblémák miatti halálozás kockázatát a szívelégtelenségben szenvedő egyéneknél.

A Q10 koenzim hatékony az anginával összefüggő fájdalom csökkentésében is: ez mellkasi fájdalom, melyet az okoz, hogy a szívizom nem jut elegendő oxigénhez.

Sőt, a Q10 még a szívbetegség kockázati tényezőit is mérsékelheti, például a „rossz” LDL koleszterin csökkentésével.

Mennyit szükséges szedni? A szívelégtelenségben vagy anginában szenvedő betegek számára a jellemző adagolási ajánlás napi 60-300 mg Q10 koenzim szedése.

Mennyi a napi Q10 szükségleted? Megmutatjuk!Migrénes fejfájás esetén

A Q10 koenzimről bizonyították, hogy önmagában használva, vagy egyéb tápanyagokkal, például magnéziummal és riboflavinnal kombinálva, képes javítani a migrénes tüneteket. Emellett arra is rájöttek, hogy enyhítheti a fejfájásokat, mivel csökkenti az oxidatív stresszt és a szabad gyökök termelését, melyek máskülönben előidéznék a migréneket.

A Q10 csökkenti a gyulladásokat a szervezetben és javítja a mitokondriális funkciót, ami segít a migrén okozta fájdalom mérséklésében.

Egy három hónapig tartó, 45 nő részvételével készült tanulmány kimutatta, hogy azok, akiket napi 400 mg Q10 koenzimmel kezeltek, jelentős csökkenést tapasztaltak a migrének gyakoriságában, súlyosságában és hosszában, összehasonlítva a hatóanyagmentes placebót szedőt csoporttal.

Mennyit szükséges szedni? Migrén kezelésére a jellemző adagolási ajánlás napi 300-400 mg Q10 koenzim szedése.

Mennyi a napi Q10 szükségleted? Megmutatjuk!Idős korban

Az életkor előrehaladtával a Q10 koenzim szintje természetes módon csökken a szervezetben. Szerencsére étrend-kiegészítéssel növelhető a Q10 szint és még az általános életminőség is javítható.

A magasabb Q10 vérszinttel rendelkező idősebb felnőttek rendszerint fizikailag aktívabbak és alacsonyabb az oxidatív stressz szintjük is, ami segíthet megelőzni a szívbetegség és kognitív hanyatlás kialakulását.

A Q10 koenzim tartalmú étrend-kiegészítők szedése kimutathatóan javítja az izomerőt, vitalitást és a fizikai teljesítményt idősebb felnőtteknél.

Mennyit szükséges szedni? Az idősödéssel együtt járó Q10 csökkenés ellensúlyozható napi 100-200 mg Q10 koenzim szedésével.

q10 koenzim termékajánló

Mennyi a napi Q10 szükségleted? Megmutatjuk!Cukorbetegség esetén

Az oxidatív stressz és a mitokondriális funkciózavar egyaránt összefüggésben áll a cukorbetegség és az azzal kapcsolatos komplikációk kialakulásával és előrehaladásával. Emellett a cukorbetegségben szenvedőknek alacsonyabb lehet a Q10 szintje és bizonyos cukorbetegség elleni gyógyszerek tovább üríthetik a szervezet raktárait ebből a fontos tápanyagból.

Kutatások kimutatták, hogy a Q10 koenzimmel történő étrend-kiegészítés segít csökkenteni a szabad gyökök termelését, melyek instabil molekulák és ha túl nagy számban vannak jelen, akkor károsíthatják az egészséget. Továbbá a Q10 koenzim segíthet az inzulinrezisztencia javításában és a vércukorszint szabályozásában a cukorbeteg egyéneknél.

Egy 12 héten át tartó, 50 cukorbeteg ember részvételével végzett tanulmány megállapította, hogy a napi 100 mg Q10 koenzimet szedő betegek szervezetében a vércukor, az oxidatív stressz jelzőanyagai és az inzulinrezisztencia is jelentősen csökkentek, összehasonlítva a kezelést nem kapó kontroll csoporttal.

Mennyit szükséges szedni? Napi 100-300 mg Q10 koenzim képes lehet a cukorbetegség tüneteit javítani.

Mennyi a napi Q10 szükségleted? Megmutatjuk!Termékenységi problémák, meddőség esetén

Az oxidatív károsodás a meddőség egyik fő okozója, férfiak és a nők esetében egyaránt, mivel negatív hatással van a sperma és a petesejt minőségére is. Például az oxidatív stressz DNS sérülést okozhat a spermiumokban, ami akár férfi meddőséget vagy ismételt vetélést is eredményezhet.

Kutatások szerint az étrendi antioxidánsok – beleértve a Q10 koenzimet – segíthetnek az oxidatív stressz csökkentésében és javíthatják mind a férfi, mind a női termékenységet.

Napi 200-300 mg Q10 koenzim szedése bizonyítottan javítja a spermium koncentrációt, sűrűséget és motilitást a meddő férfiaknál. Hasonlóképpen, a Q10 és egyéb antioxidánsok a női termékenységet is javíthatják, a petefészek-válasz serkentése és a petefészek öregedés lassítása révén.

Mennyit szükséges szedni? Kutatások napi 100-600 mg Q10 koenzim szedéséről mutatták ki, hogy képes lehet javítani a termékenységet.

Mennyi a napi Q10 szükségleted? Megmutatjuk!A sportteljesítmény fokozására

Mivel a Q10 részt vesz az energiatermelésben, ezért népszerű étrend-kiegészítő a sportolók és azok körében, akik fizikai teljesítményüket szeretnék növelni. A Q10 koenzim tartalmú étrend-kiegészítők segítenek a megterhelő edzéssel összefüggő gyulladások csökkentésében és a regenerációt is felgyorsíthatják.

Egy 6 héten át tartó, 100 német sportoló részvételével készült tanulmányban a napi 300 mg Q10 koenzimet szedők jelentős javulást tapasztaltak a fizikai teljesítményükben, összehasonlítva a hatóanyagmentes placebót szedőkkel.

A Q10-ről azt is kimutatták, hogy a nem sportoló egyéneknél is csökkenti a fáradtságot és növeli az izomerőt.

Mennyit szükséges szedni? A kutatásokban napi 300 mg Q10 koenzim szedése tűnt a leghatékonyabbnak a sportteljesítmény fokozása terén.

Felhasznált irodalom
healthline.com/nutrition/coq10-dosage
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér