Több mint 200 értékes tápanyagot tartalmaz; fertőtlenít; hidratál; megszépít; gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban, aminosavakban és enzimekben. Számos betegségre lehet gyógyír. Az ősi indiai ájurvédikus orvoslásban több mint 4000 éve használják. Ez a csodaszer nem más, mint a méz. Minden méz (ami valóban az is, és nem csak méznek álcázott cukorszirup) rendkívül egészséges, ám az eltérő fajták más és más betegségekre jók.
A méz fajtája attól függ, hogy a kaptárban lakó méhek hányféle növényről gyűjtik össze a virágport. Ha egyféle virágról kerül a nektár a kaptárba, akkor fajtamézet pergethet ki a méhész, ha többféle virágról, akkor vegyes virágmézet.
1. Vegyes virágméz
A vegyes virágméz összetétele nagyon sokszínű lehet, de minden esetben kizárólag virágok nektárjából készül. A vegyes virágmézek változatos színűek, illetve ízűek és hasonlóan jó étrendi hatással bírnak, mint a fajtamézek. Sokféle cukrot, szerves savat, illóolajat, ásványi elemet tartalmaznak.
Mikor ajánlott: Kifejezetten ajánlott a gyermekek és az idősek számára immunerősítés, valamint a fertőző légúti megbetegedések kivédése vagy legyőzése céljából.
Így fogyaszd: Használatuk elsősorban sütéshez-főzéshez és tea ízesítésre ajánlott, de önmagukban is fogyaszthatók.
2. Hársméz
A hársméz színe az akácénál sötétebb, a világossárgától a borostyánsárgáig változhat. Erős, jellegzetes hárs illatú, enyhén kesernyés ízű fajtaméz.
Mikor ajánlott: Légúti hurutok, görcsös, lázas állapot esetén ajánlott. Jó idegnyugtatónak és mézes pakolás céljára.
Így fogyaszd: Sütésre-főzésre kesernyés íze miatt nem ajánlott, teaként viszont kitűnő.
3. Akácméz
Az akácméz világos, zöldessárga színű, sokáig folyékony állapotban maradó, akácvirág illatú méz. A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungaricumnak számít, keresett export termék.
Mikor ajánlott: Felső légúti megbetegedésekre, emésztési zavarokra, az immunrendszer erősítésére. Méregtelenítő, májregeneráló és csonterősítő hatása is van.
Így fogyaszd: Fogyasztása minden formában lehetséges, önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, müzli alkotórészként stb.
4. Levendulaméz
Franciaországban jól ismert mézfajta, de Magyarországon is előfordul. Borostyánsárga színű, jellegzetesen kellemes illatú méz.
Mikor ajánlott: Nyitott sebek kezelésére kiválóan alkalmas, de ajánlják álmatlanság, vesepanaszok és bélférgesség ellen is.
Így fogyaszd: Fogyasztása elsősorban önmagában (kenyérrel-vajjal, müzlivel) ajánlott.
[caption id="attachment_7613" align="aligncenter" width="300"] Nem csak színben, ízben és felhasználásban is van különbség méz és méz között[/caption]
5. Repceméz
Folyékonyan világos színű, kikristályosodva hófehér színű méz. Napok alatt bekristályosodik. Alacsony savassága miatt az érzékeny gyomrot is kíméli.
Mikor ajánlott: Gyomorsav-túltengésnél hatásos.
Így fogyaszd: Általában a sütőiparban használják fel. Sajátos íze miatt önmagában ritkán fogyasztják, és általában más, ízletesebb mézekkel házasítják, hogy fogyaszthatóbb legyen.
6. Gesztenyeméz
A gesztenyeméz színe a borostyánsárgától a sötétbarna színig terjed. Íze jellegzetes, kesernyés. Lassan kristályosodik, a legkülönlegesebb mézek egyike.
Mikor ajánlott: Fogyasztása jó hatású a vérszegénység, kimerültség, legyengült állapot és étvágytalanság esetén egyaránt. Visszérpanaszoknál és trombózis megelőzésére is javasolt.
Így fogyaszd: Önmagában vagy ízesítőként javasolt. Sütéshez-főzéshez a kesernyés íze miatt nem ajánlott.
7. Selyemfűméz
Világos, kissé matt színű méz. Gyümölcstartalma magas, virágportartalma viszont elenyésző. Kellemes, erős illatú, vanília zamatú fajtaméz. Jellegzetes magyar méz, ez is Hungaricumnak számít.
Mikor ajánlott: Égési sérülésekre, sebekre kiváló. Gyulladáscsökkentő és vérnyomás szabályozó hatása van.
Így fogyaszd: Desszertméz, emiatt önmagában fogyasztandó. Virágpor-érzékenyek számára ez az ideális méz.