Ha a mi oldalunkon böngészel a cikkek között, akkor már valószínűleg vettél növényi fehérjeport, vagy legalábbis kacérkodtál a gondolattal. A növényi fehérjének számos előnye van az állatiakkal szemben, erről már többször olvashattál nálunk. De mi az, ami miatt lehet "rossz" egy növényi fehérjepor? Mik azok az összevetők, amik miatt érdemes visszatenned egy terméket a polcra és keresned helyette egy másikat? Nézzük!
Szójafehérje
A szójafehérje komplett, azaz teljes értékű fehérje, megtalálható benne minden esszenciális aminosav. Mégsem olyan előnyös, ha ezt is tartalmaz (vagy csak ebből áll) proteinporod. A szója egy megosztó alapanyag, sokak szerint kifejezetten egészségtelen.
A szójával kapcsolatos 4 legfőbb ellenérv:
- gyakran génmódosított (GMO)
- fitoösztrogéneket tartalmaz, melyek az ösztrogén receptorokhoz kapcsolódva hatással lehetnek a hormonrendszerre
- a benne található izoflavonok goitrogén anyagokként működnek, tehát megzavarhatják a pajzsmirigy működését
- fitáttartalma nem elhanyagolható, ami a vas és cink felszívódását gátolja
Ahhoz, hogy ezen érvek teljes mértékben alátámasztásra (vagy esetleg cáfolásra) kerüljenek, még további kutatásokra van szükség a témában. Addig is érdemes inkább valamilyen egyéb megoldást választani a fehérjepótlásra!
Ízfokozók, tartósítószerek, stabilizátorok, emulgeálószerek, guargumi és társaik
Nem is kérdés, hogy miért ne legyenek mesterséges adalékanyagok az elfogyasztott ételeidben. Ha pedig odafigyelsz az étkezéseid során, teljesen természetes, hogy a fehérjeporodat is ezen elvek mentén választod meg.
Vegyük például a mesterséges ízfokozókat. Ha nincs kispórolva az ízt adó alapanyag, nincs szükség ízfokozóra. Ha mégis több ízt szeretnél egy shakebe, tegyél bele olyan plusz alapanyagot, aminek természetesen is intenzívebb íze van, például gyümölcsöt, kakaó- vagy karobport, kókusztejet, mogyoróvajat, fahéjat - olyan ízt, ami számodra hiányzik. Ehhez semmi szükség mindenféle procedúrán átment kémiai anyagot hozzákeverni a proteinporhoz.
Az emulgeálószerek abban segítenek, hogy homogén legyen a shake, amit a porból készítesz. Elegyítő tulajdonságú anyagok, kellemesebb textúrájú lesz az étel, amihez hozzáadják. Viszont a bélbaktériumokra nincsenek olyan jó hatással, mint az étel állagára. Rongálják a bélflórát, fogyasztásuk pedig gyulladások kialakulásához is vezethet.
Guargumi, xantán gumi - sajnos nagyon sok mindenbe bekerültek már állományjavítóként, sűrítő anyagként. A probléma velük - azon kívül, hogy fogyasztásuk teljesen felesleges, - hogy gyakran allergizáló alapanyagól származnak, például szójából vagy búzából. A szervezet számára megemészthetetlen anyagok, arra érzékenyeknél gázképződést okoznak.
Mesterséges édesítőszerek
A kereslet a mesterséges édesítőszerekkel (mint pl. szukralóz, aceszulfám-k) készülő termékekre az egyre több túlsúlyos és fogyni vágyó ember hatására rendkívüli módon megnőtt. Előnyeikként tüntetik fel, hogy édességük a cukorénak akár több százszorosa, kalóriatartalmuk viszont gyakorlatilag 0 és a vércukor szintet sem emelik. Fogszuvasodást sem okoznak, ezért készül például sok cukorka vagy rágógumi édesítőszerrel. Egészségügyi hatásuk viszont enyhén szólva is vitatott, több édesítőszert összefüggésbe hoztak már daganatos megbetegedésekkel, fejlődési rendellenességgel, viselkedészavarok kialakulásával és emésztési problémákkal. Sokaknál okoznak puffadást, hasmenést és mellékízük miatt sem mindenki szereti őket. Alapanyagként, kész ételek összetevőjeként és a fehérjeporodban is részesítsd előnyben a természetes édesítőszereket, vagy édesíts kreatívan, például aszalt vagy friss gyümölccsel!
Édesítő választás témában még többet >>ide kattintva<< tudsz olvasni!
Az adalékanyagok mennyiségi korlátozással kerülhetnek csak az élelmiszerekbe és sokat kellene fogyasztani belőlük, hogy biztosan előjöjjön az egészségkárosító hatásuk. Ennek ellenére érdemes kerülni őket amikor csak lehet, hiszen a többféle ételből bevitt mennyiségek összeadódnak. Keress proteinporból is olyat, ami a legkevésbé feldolgozott, legtermészetesebb összetételű termék a piacon, vagy válassz akár minden extra nélküli és ízesítés mentes natúr növényi fehérjeport!
+1 szempont: aminosav profil
Most pedig nézzük, mi az, ami jó, ha benne van a proteinporban - illetve hogy tudjuk-e pontosan mi van a protein porban? Ne csak azt olvasd el, mi van a kiemelt szövegben a dobozon vagy zacskón! Nem elég annyit tudni, hogy többféle növényi fehérje keverékéből áll egy termék, nézd meg az aminosav profilt, ha igazán hatékony fehérjepótlásra vágysz!
Azt már biztosan hallottad, hogy a legtöbb növényben található fehérje önmagában nem teljes értékű (nem tartalmazza az összes esszenciális aminosavat), ezért is áll többféle forrásból származó keverékből a legtöbb vegán proteinpor. A fehérjék komplettálásába érdemes egy kicsit beleásnod magad, ha kizárólag növényi alapon étkezel. Szerencsére sokszor az ember ösztönösen is így állítja össze az ételeit - például a hüvelyeseket gabonával, rizzsel körítve eszi.
Ha az aminosav profil nincs feltüntetve a fehérjepor leírásában, csomagolásán, vagy legalább a keverék aránya, amiből az aminosav-profilra nagyjából következtethetsz, akkor gyanús, hogy nem teljes értékű fehérjét fogsz választani. A vegán proteinek nem divatból, vagy a reklámérték miatt kell, hogy többféle fehérjét tartalmazzanak, hanem a minél tökéletesebb aminosav-profil kialakítása miatt. Vásárolj olyan terméket, ahol nem titok, miből mennyit veszel a pénzedért!
Mindent összegezve, amikor fehérjeport vásárolsz, akkor se legyél elnézőbb, mint mikor ételt veszel. Olvasd el az összetevőket és mérlegelj ugyanolyan szigorúan. Csak azért, mert vegán egy termék, nem biztos, hogy egészséges is!