fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Sport
A triatlonozóknak komoly állóképességgel kell rendelkezniük

Mi az az EPO és hogyan segíti a sportteljesítményt?

Részletes cikk az EPO nevű hormon sportteljesítményre gyakorolt hatásáról és arról, hogy lehet teljesen legális, természetes módszerekkel fokozni működését.

A triatlonozóknak komoly állóképességgel kell rendelkezniükAkik figyelemmel követik a sporthíreket, szinte biztos, hogy hallottak már az EPO-ról, mint tiltott teljesítményfokozóról, de talán laikusként is ismerősen csenghet az EPO-dopping vagy vérdopping kifejezés. Elsősorban az atlétikai sportágak kapcsán került az elmúlt évek során a középpontba – talán az egyik legismertebb használója Lance Armstrong kerékpárversenyző volt. Sajnos sokak fejében csak mint illegális szer él, pedig EPO-hormont kivétel nélkül mindenkinek termel a szervezete. Mi is pontosan az EPO? Miként lehet természetes, legális úton kihasználni az EPO adta előnyöket? A cikkünkből mindez kiderül.

Mi az az EPO?

Az EPO, azaz eritropoietin, egy fehérje eredetű hormon, amit a máj és a vesék termelnek. Az EPO feladata annak a szabályozása, hogy a szervezet mennyi vörösvérsejtet termel. Az EPO a csontvelő őssejtjeire hat és elindítja a vörösvértestek érését, aminek következményeként a keringő vérben megemelkedik a vörösvértestek száma.

A vörösvérsejtek szállítják az oxigént a szervezeten belül; minden egyes gramm hemoglobin – a vörösvértestekben található, az oxigén megkötéséért felelős vastartalmú fehérje – kb. 1,34 ml oxigént képes szállítani. Tehát minél több vörösvérsejt van jelen a szervezetben, annál több oxigén szállítódik a testi sejtekbe. A sejtek oxigénellátásának növelésével a teljesítmény érzékelhetően emelkedik.

Kutatások kimutatták, hogy az úgynevezett vérdopping, amely során a sportolók vérátömlesztéssel vörösvérsejteket vagy azokat tartalmazó készítményeket kapnak intravénásan, jelentősen megnöveli a sportolók erejét, gyorsaságát és állóképességét. Más szóval hosszabb ideig, nagyobb erőkifejtéssel tudnak edzeni vagy versenyezni.

Az EPO növelésével az atlétikai teljesítmény akár 50 százalékkal is javulhat. Ez különösen olyan, nagy állóképességet igénylő sportok esetében hasznos, mint a futás, úszás, kerékpározás vagy triatlon.

Hogyan lehet az EPO-szintet természetesen növelni?

Az EPO 1992-ben, a barcelonai olimpián került a tiltott szerek listájára. Ez a tiltás a mesterségesen előállított, rekombináns EPO-ra (rhEPO) vonatkozik, aminek a használata doppingteszttel kimutatható. A szintetikus EPO besűríti a vért, magas vérnyomást, illetve akár halálos szívrohamot vagy agyvérzést is okozhat.

Az EPO-szint természetes úton is fokozható, méghozzá teljesen legális módszerekkel (bár nyilvánvalóan alacsonyabb mértékben, mint tiltott és veszélyes szerekkel). Az egyik ilyen megengedett módszer a magaslati edzés. Ha tartósan 1500 méter feletti magasságon vagyunk, akkor az alacsonyabb nyomású oxigén serkenti a szervezet vörösvérsejt termelését. A hatás néhány hétig tart.

Echinacea virágaAz Echinacea gyógynövény (más néven bíbor kasvirág) szintén természetes és biztonságos úton emeli meg a szervezet EPO-termelését. Egy friss tanulmány eredményei szerint napi 8 gramm Echinacea szedése akár 63%-kal képes fokozni az EPO szintet, mindössze 14 nap alatt. Ez több százalékkal képes növelni a test maximális oxigénfogyasztását – ami elsőre talán nem hangzik soknak, de már ez is jelentős, számokban kimutatható teljesítményjavulást eredményez. A hatás rövidtávú, ráadásul 2 hétnél további szedésnél elkezd csökkenni az EPO szint, ezért a legjobb, ha a versenysportolók 1-2 héttel verseny előtt töltik fel szervezetüket Echinaceával.

Felhasznált irodalom
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17962712
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér