fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cukorbetegség
A cukorbetegség kezelésében nagy szerepe lehet a krómnak

Mi köze a krómnak a cukorbetegséghez?

Mi áll a cukorbetegség hátterében? Miként lehet természetes úton kezelni és mi lehet ebben a króm szerepe? Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között? Kiderül cikkünkből!

A cukorbetegség kezelésében nagy szerepe lehet a krómnakA cukorbetegség korunk népbetegsége. Az IDF adatai szerint a cukorbetegség világszerte mintegy 400 millió embert érint, a becslések szerint 2035-re ez a szám akár a 600 milliót is elérheti. Leginkább a 40-59 év közötti korosztályt veszélyezteti a betegség kialakulása, de a statisztikák aggasztó adatai alapján egyre több a fiatal cukorbeteg is. Mi áll a cukorbetegség hátterében? Miként lehet természetes úton kezelni? Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között? Cikkünk ezeket a kérdéseket taglalja.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabétesz) a vércukrot alkotó szőlőcukor, a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka inzulinhiány vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia). A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb.

A cukorbetegség két fő típusa és a kiváltó okok

A cukorbetegségnek két fő típusa ismert: az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség.

1-es típusú diabétesz esetén a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei károsodtak, ezért nincs, vagy nem elég az inzulin a szervezetben, emiatt az 1-es típusú cukorbetegek kezdettől inzulinra szorulnak. Az 1-es típusú cukorbetegség pontos okát nem tudjuk, kialakulását örökölt hajlamhoz és környezeti tényezőkhöz (pl. étrend, vírusfertőzés) kapcsolják.

A 2-es típusú diabétesz esetén van ugyan inzulin, de az nem tudja feladatát ellátni, mert a szövetek úgynevezett inzulinrezisztens állapotban vannak. Ilyenkor eleinte tablettás kezeléssel igyekeznek a saját inzulintermelést, illetve az inzulinra való érzékenységet fokozni, de inzulinkezelés is szükségessé válhat. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szoros összefüggést mutat az elhízással. Az örökletes tulajdonságok jóval nagyobb szerepet játszanak a 2-es típusú cukorbetegségnél.

Az 1-es típusú cukorbetegség inkább gyermekkorban, míg a 2-es típusú leggyakrabban felnőttként alakul ki emberekben.

A cukorbetegség tünetei

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei gyermekkorban napok-hetek, fiatal felnőttkorban hónapok alatt fejlődhetnek ki. A cukorbetegség ezen típusának jellegzetes tünetei: sok vizelet, fogyás, szomjúság. Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség általában tünetszegényen zajlik. Éveken, sőt  akár 15-20 éven keresztül is fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálnák. A 2-es típusú cukorbetegség gyakori szövődményei a baktériumok által okozott bőrfertőzések, a magas vérnyomás, érszűkület, látásromlás, veseműködési zavarok és vérkeringési zavarok.

A króm szerepe a cukorbetegség kezelésében

A króm egy esszenciális (nélkülözhetetlen) ásványi anyag, ami hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. A króm fontosságára tulajdonképpen véletlenül jöttek rá – a kórházban fekvő, infúziós terápiát kapó embereknél sorra cukorbetegség kezdett kialakulni. Amikor az intravénás táplálékhoz krómot adtak, az sikeresen megelőzte ezt a problémát.

Ezt követően az orvosok elkezdték behatóbban kutatni a króm hatását és mostanra számos kutatás igazolta már, hogy valóban rendkívül hatékony eszköz a cukorbetegség kezelésében. A króm ugyanis befolyásolja az inzulin hormon működését, ami a vércukorszint szabályozásáért felelős és elősegíti a glükózfelvételt. A króm így segít a vércukorszint normalizálásában, ezzel csökkentve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, illetve a már meglévő betegség kezelését.

Egy holland kísérletben a kutatók napi 500 illetve 1000 mikrogramm krómot adtak 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek. A 6 hónapos kúrát követően az alanyok úgynevezett glikált hemoglobin (HbA1c) értéke, ami a cukoranyagcsere állapotát jelzi, statisztikailag szignifikáns módon javult. És ez még nem minden: a betegek koleszterinszintje és vérnyomása is jelentősen csökkent.

A króm, mivel hatással van a glükóz- és zsíranyagcserére, szerepet játszik a testsúlycsökkentés elősegítésében és a testösszetétel javításában is, valamint képes az éhséget, a cukorfogyasztás iránti vágyat csökkenteni. Mivel a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének egyik legfontosabb eleme az egészséges testsúly elérése és fenntartása, ezért ez ismét a króm pozitív hatását igazolja.

A szükséges napi mennyiség egy felnőtt szervezet számára minimum (!) napi 50 mikrogramm. A króm megtalálható: földimogyoró, zöldborsó, sörélesztő, csonthéjas magvak, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, burgonya.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Vitamincsomag CUKORBETEGEK részére
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal