fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Szív- és érrendszer
Tudj meg mindent a véradásról

Minden, amit a véradásról tudni kell

Szeretnél vért adni, de bizonytalan vagy, hogy mi történik pontosan ilyenkor? Minden fontos információt összefoglaltunk a véradásról Ki, kinek, hogyan, hol, miért - minden kiderül a cikkből!

Tudj meg mindent a véradásrólA hétköznapi emberekből is lehet hős – igen, akár belőled is! És csak 45 percet kell feláldoznod hozzá az idődből. Hogy miről van szó? Természetesen a véradásról! Véradóként emberek életét mentheted meg, de ha ez önmagában nem lenne elég, a véradásnak számos pozitív hatása van magára a véradóra is. Cikkünkben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a véradásról – olvass tovább!

Miért van szükség véradókra?

A statisztikák szerint az emberek 70-75%-a legalább egyszer az élete során olyan helyzetbe kerül, hogy vérre van szüksége.

A rendszeres, kiegyensúlyozott véradásra azért van szükség, mert a vér tárolása jelentősen korlátozott. A Vöröskeresztnek országosan 1800 véradót kell toboroznia naponta ahhoz, hogy a szükséges vérmennyiség rendelkezésre álljon.

Magyarországon négymillió potenciális véradó van, azonban mindössze 250 ezer a rendszeres donor.

Mire használják fel a vért?

A véradás során levett vér a gyógyítás nélkülözhetetlen kelléke: műtéteknél, kezeléseknél, vérkészítmények előállításánál használják.

Egyetlen véradással 3 beteg ember életét mentheted meg. A levett vérből, miután komponenseire szétbontják, 22 féle különböző gyógyszer állítható elő.

Ki adhat vért?

Véradó lehet, aki:

•    egészséges

•    elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét

•    testsúlya meghaladja az 50 kg-ot

•    van nála lakcímkártya, valamilyen fényképes igazolvány (pl. személyigazolvány, jogosítvány, útlevél, diákigazolvány) és társadalombiztosítási (TAJ) kártya

Ki nem adhat vért?

Időleges kizárás vonatkozik terhes és szoptató anyákra, nátha, torokgyulladás, vérszegénység, herpesz esetén, kis és nagy műtétek után, stb.

Végleges kizárást jelentenek egyes fertőző megbetegedések (pl. HIV veszélyeztetettség, egyéb vérrel átvihető fertőzések kockázata), vérképzőszervi betegségek, kezeletlen magas vérnyomás betegség, stb.

Ki kinek adhat vért?

Az alábbi táblázat összefoglalja, hogy ki kitől kaphat, illetve kinek adhat vért. Fontos megjegyezni, hogy bármelyik vércsoportba is tartozz, érdemes elmenned vért adni, hiszen – ahogy a táblázat is mutatja – mindenképp sok embernek nyújthatsz életmentő segítséget.

Ki kinek adhat vért

Mit adhat a véradó?

4,5 dl vért, a benne lévő plazmával és sejtekkel együtt.

Plazmát, ha a teljes vérből visszaadják a sejteket a véradónak.

Vérlemezkét, fehérvérsejteket, ha a teljes vérből a vörösvérsejteket és a plazmát visszakapja a véradó.

Miért érdemes vért adni?

Azon kívül, hogy embertársaidon segítesz, a véradásnak még számos egyéb előnye is van!

A véradás előtt minden alkalommal elvégeznek egy átfogó orvosi vizsgálatot, amely során többek között megállapítják a vércsoportodat, megnézik a vérnyomásodat, azt, hogy vérszegény vagy-e, stb.

A vérvétel után kimutatják, ha valaki AIDS-es, Hepatitis B-, C-fertőzése van, vagyis vírusos májgyulladásban szenved, esetleg szifiliszes. Bármelyik fertőzést észlelik, három héten belül értesítik az illetőt.

A rendszeres véradás csökkenti a vérben lévő vasszintet, ami jelentősen csökkenti a szívinfarktus és stroke, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Milyen gyakran lehet vért adni?

A véradások között legalább 56 napnak kell eltelnie.

Hogyan kell felkészülni a véradásra?

Viselj olyan ruhát, amelynek bő az ujja, hogy a karodat szabaddá tudd tenni. Étkezz előtte és sok folyadékot igyál. A vérrel levesznek 2 dl folyadékot is, ezt pótolni kell, illetve ha megfelelően hidratált a szervezet, akkor az erek teltebbek, a véna jobban látható, így gyorsabb a vérvétel.

Vért szeretnék adni! Hova kell mennem?

Ha úgy döntesz, hogy vért szeretnél adni, akkor érdeklődj a Vérellátókban vagy a Vöröskereszt telefonszámain. Az Országos Vérellátó Szolgálat ingyenesen hívható információs telefonszáma a véradásról: 06-80-32-42-44. A Plazmaszolgálat ingyenes zöld száma: 06-80-20-53-70. További információkat az alábbi weboldalakon találhatsz:

http://www.veradas.hu/

http://www.ovsz.hu/

http://www.plazmaszolgalat.hu/

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Mi a teendő szívinfarktus esetén?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér