fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

„Minden fejben dől el”

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a testedzés, az izomépítés kizárólag fizikai munkából áll, pedig számos pszichológiai tényező is rendkívül fontos szerepet tölt be benne. Az igazán hatékony edzéshez nem csak a megfelelő fizikai erőnlét, de a maximális mentális teljesítmény is nélkülözhetetlen.

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a testedzés, az izomépítés kizárólag fizikai munkából áll, pedig számos pszichológiai tényező is rendkívül fontos szerepet tölt be benne. Az igazán hatékony edzéshez nem csak a megfelelő fizikai erőnlét, de a maximális mentális teljesítmény is nélkülözhetetlen.

Nem mindig egyszerű feladat fókuszáltnak maradni az edzőteremben, főleg ha este van csak lehetőséged elmenni vagy éppen egy stresszes napon vagy túl. Érezted már azt, hogy csak végigmész a begyakorolt mozdulatokon és a gondolataid közben máshol járnak? Nem tudsz kellőképpen koncentrálni? Az izmok elvégzik a dolgukat, de mégsem érzed, hogy fejlődnél, nem tudod átlépni a korlátokat. Valószínűleg nem is tudsz róla, de egy nagyon fontos dolog hiányzik az edzésedből, ez pedig nem más, mint az úgynevezett agy-izom kapcsolat.

Az agy – izom kapcsolat

A jel, ami összehúzódásra készteti az izmokat nem a súlyokból vagy adott gyakorlatból ered, hanem az agyból. Az agy irányítja testünk minden kis mozzanatát, akkor is ha tudunk épp róla, vagy nem. Az izom-összehúzódáshoz szükséges jel az agyból ered. Az agy-izom kapcsolat az úgynevezett „neuromuszkuláris kapcsolódási pontban” történik, vagyis ott, ahol az agy és a test találkozik. Az agy egy acetil-kolin nevű ingerületátvivő anyagot termel, amely segítségével a test izmaival kommunikál.

agy-izom-kapcsolat

Amikor az acetil-kolin termelése megindul az említett neuromuszkuláris kapcsolódásnál, az ingerületátvivő anyag áthalad a szinapszisokon (ez az idegek és izmok közötti kis rés), ahol az izomrostok felületén található receptorokra rákapcsolódik. Az agyból érkező jel így eljut az izomrostokig és íme, elindul az izom összehúzódása.

Minél jobb ez a kommunikáció, annál több izomrostot tudunk aktiválni. Egy izom számtalan egyedülálló rostból épül fel. Az agy-izom kapcsolat fejlesztésével megnövelhető az edzés során aktivált izomrostok száma. Ez jobb minőségű izom-összehúzódást jelent, és hatékonyabb, intenzívebb és eredményesebb edzést.

Miért fontos az agy – izom kapcsolat?

EdzésAhhoz, hogy megértsük, miért is olyan fontos az agy-izom kapcsolat, először az elsődleges és másodlagos mozgatók közötti különbséget kell megérteni. Az elsődleges mozgató az az izom, ami a munka java részét végzi egy súly megmozgatásában. A másodlagos mozgatók azok az izmok, amelyek segítik a fő izmot a munka végzésében. Egy példa: fekvenyomás során az elsődleges mozgató a nagy mellizom (Pectoralis Major), a tricepsz és a deltoid másodlagos mozgatók. Az elsődleges mozgatót célizomnak is szokás nevezni, ezt igyekszünk az adott gyakorlattal izolálni és erősíteni.

Az emberi testben sok olyan izom található, amit méretéből, elhelyezkedéséből, vagy szimplán jellegéből adódóan nehéz hatékonyan megdolgoztatni. Vegyük például a három fő része osztható vállizmot – csak akkor lesz fejlett és erős elülső vállizma valakinek, ha kellőképpen tudja izolálni azt az edzés alatt. Ehhez a megfelelő agy-izom kapcsolat (izomérzet) kell.

Te mire gondolsz, miközben edzel? Csak túl akarsz lenni minél gyorsabban az adott sorozaton?

A maximális ismétlésszámra törekszel? Vagy tudatosan fókuszálsz az izommunkára?

Túl sokan vannak, akik nem törődnek mással, csak a minél nagyobb súlyok megmozgatásával, miközben az izomérzetre semmi energiát nem fordítanak. Kimerítik a központi idegrendszerüket, fáradtak, fásultak, és ráadásul az eredmények sem jönnek olyan gyorsan - és nem értik, miért van ez. Legyél tudatosabb az edzés során és legyél jelen fejben is, mikor sportolsz!

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Agy-Memória-Fókusz csomag
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér