Semmi sem jelzi jobban az ünnepi időszak megérkeztét az egész lakást betöltő karácsonyi fűszerek illatánál. Kétség sem férhet hozzá: a karácsony az ajándékozás és a szeretet mellett a finomabbnál finomabb ételekről is szól, amiket igazán ünnepi hangulatúvá az aromás fűszerek varázsolnak. A karácsonyi fűszerek azonban nem csak a hangulat megteremtéséhez járulnak hozzá, de bizony az egészségünkre is jótékony hatással bírnak. Lássuk, mit tudnak a gyógyító fűszerek!
1. Fahéj
A fahéj a karácsonyi fűszerek legnépszerűbbike. Az édes-fűszeres ízű fahéjat világszerte számos kultúrában használták gyógyászati célokra több száz, sőt több ezer éven át. Napi fél teáskanál fahéj képes jelentősen csökkenteni a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. A fahéj emellett a koleszterinszintet is csökkenti, kiválóan használható gyomorbántalmak, felfúvódás és hasmenés ellen, enyhíti a menstruációs fájdalmakat, gyulladáscsökkentő hatású, valamint segíti az izmok és ízületek fájdalmát csökkenteni.
2. Szegfűszeg
A szegfűszeg az örökzöld szegfűfa soha ki nem nyílott, szárított bimbója. Ázsiában több mint 2000 éve fogyasztják. Erős gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antioxidáns hatása van. Enyhíti a légúti betegségek tüneteit, segít az ízületi fájdalmakat csökkenteni, elpusztítja a szervezetre káros parazitákat, gombákat és baktériumokat, illetve a mentális fókuszt is javítja.
3. Szerecsendió
A trópusokon élő szerecsendiófa kétféle fűszert is produkál: a szerecsendiót és a szerecsendió-virágot. A virágnak finomabb, enyhébb aromája van, mint a diónak. Szerecsendió-virágot egészben, őrölve, de darabokban is be lehet szerezni. A szerecsendió frissen őrölve a legfinomabb, ám intenzív, fűszeres aromája miatt csak óvatosan érdemes használni. Nyugtató, altató hatású, segít az álmatlanság ellen, enyhíti a gyomorpanaszokat, csökkenti a vérnyomást, potencianövelő tulajdonságokkal bír, javítja a koncentrációt és a vérkeringést, valamint csökkenti a koleszterinszintet.
4. Gyömbér
A gyömbér a maga jellegzetes, enyhén csípős ízével és aromás illatával nélkülözhetetlen fűszere a karácsonyi süteményeknek. Hasznos megfázás esetén, emésztési zavarok enyhítésére, gyomorrontásra, émelygésre, antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert és támogatja a szív- és érrendszer egészségét.
5. Koriander
A Földközi-tenger vidékén őshonos fűszernövényt a népi gyógyászatban már régóta használják gyomorproblémák esetén. Jól illik süteményekhez, húsokhoz, szószokhoz, salátákhoz, levesekhez és savanyúságokhoz egyaránt. Nem csak a felfúvódás ellen nyújt hatékony megoldást, de segít a bőrgyulladás és egyéb bőrbetegségek kezelésében, csökkenti a koleszterinszintet, támogatja a megfelelő vércukorszint fenntartását és a szem egészségét is védi.
6. Ánizs
A karácsonyi sütemények egyik fontos fűszere az ánizs, de ízesíthetünk vele gyümölcsleveseket és vadételeket, sőt finom likőr is készíthető belőle. Már az ókorban is előszeretettel használták a nehéz ételek fogyasztása után, mivel emésztést segítő hatása van. A gyomorproblémák mellett a légúti betegségeken is segít, idegerősítő, gazdag ásványi anyagokban, véd a fertőzések ellen, serkenti a vérkeringést, illetve a reumatikus és köszvényes bántalmak kezelésében is hasznos.
7. Borsmenta
A friss borsmenta levelek gyógyító hatása már évezredek óta ismert, az aromás illata pedig számos kultúrában a vendégszeretet jelképe. Hatásos medicina a gyomorpanaszok ellen, megakadályozza a baktériumok szaporodását, enyhíti az allergia és asztma tüneteit. A legfrissebb kutatások szerint a rák elleni küzdelemben is reményekkel kecsegtet.