fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Idegrendszer, memória
Nukleinsavak

Nukleinsavak

Szervezetünk alapvető építőkövei a nukleinsavak, a ribonukleinsav (RNS) és a dezoxiribonukleinsav (DNS). Cikkünkben most összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat velük kapcsolatban!

DNS láncSzervezetünk alapvető építőkövei a nukleinsavak, a ribonukleinsav (RNS) és a dezoxiribonukleinsav (DNS). A nukleinsavak ismétlődő nukleotid egységekből álló nagy méretű molekulák (polimerek). Minden nukleotid egy nitrogén tartalmú szerves bázisból (adenin, timin, citozin, guanin), egy pentóz cukorból (dezoxiribóz) és egy foszfátcsoportból áll. Az RNS-ben adenin, citozin, guanin és uracil van, ribóz cukormolekula és foszfát-csoport mellett.

A dezoxiribonukleinsav (DNS) a nukleinsavaknak azon típusa, melyben a nukleotid alegységek dezoxiribózt tartalmaznak. A biológiai információ átadódását az örökítőanyag teszi lehetővé, mely általában DNS formában valósul meg, de vírusokban a genom lehet DNS vagy RNS is. Szerkezete lehetővé teszi az információ tárolását, átadását. Az információ átadás a fehérjék szerkezetére, mennyiségi és időbeli termelődésének szabályozására is kiterjed. A fehérjék szerkezetére vonatkozó információ hárombetűs genetikai kód formájában tárolódik és adódik át. Az információáramlás iránya kevés kivételtől eltekintve: DNS → RNS → fehérje. Tehát minden szervezet RNS-molekulák segítségével szintetizál fehérjéket. A génexpresszióban, tehát a DNS-ben kódolt öröklött tulajdonságok kifejeződésében szerepet játszó RNS-molekulák főbb csoportjai a következők: a hírvivő RNS (mRNS, messenger RNS), transzfer RNS (tRNS) illetve a riboszomális RNS (rRNS).

A DNS tehát minden sejtünk sejtmagjában megtalálható, nélkülözhetetlen információkat hordoz, az RNS segítségével építi fel a sejteket. Nukleinsavban gazdag ételek a búzacsíra, búzakorpa, zabpehely, spárga, spenót, hagyma, gomba. Igen sok nukleinsav található a női anyatejben, amely nemcsak az új sejtek építését, hanem a hasznos bélbaktériumok szaporodását is jelentősen segíti a csecsemő sérülékeny és kezdetben jobban átjárható bélrendszerében. Ebből kiindulva valószínűsíthető, hogy felnőtteknél is hasznos a nukleinsavak adása mind a regenerációs, mind a bélflóra helyreállítási folyamatokban.

Mivel az információtárolásban van jelentős szerepe, fogyasztása által a szervezetbe juttatunk olyan alapanyagokat melyek a saját szervezetünk információ-tárolásához szükségesek, ezért feltételezhetően ezen információ-tároló folyamatokat javítja.

A természetes gyógymódokat alkalmazók az öregedési folyamatokat kívánják lassítani a kintről történő bevitellel, a sejtek megfiatalítását remélik tőlük. A bőr állapotának a javításán túl az általános közérzet javulását, teljesítményjavulást kívánnak elérni az RNS-DNS kúra alkalmazásától. Az ez irányú kutatások jelenleg is folynak.

Felhasznált irodalom

Kürti G.: Vitamin abc, Puedlo Kiadó, 2004, 133
Dezoxiribonukleinsav www.wikipedia.hu
Ribonukleinsav www.wikipedia.hu

Ezt láttad már?
Génmódosított élelmiszerek hatásai
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér