fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Te tudod, hogy mennyi antioxidánsra van szükséged?

Hogy miért rossz nekünk, szervezetünkben elszaporodnak a szabad gyökök? Miként állapítható meg a szervezetben létrejövő szabad gyökök mértéke, és te miként tudsz ellenük tenni? Olvass tovább és megtudod!

Anitoxidánssal teli gyümölcsökSzervezetünket a civilizációs folyamatokból és életmódunk változásából adódóan nap, mint nap érik egészségre káros hatások. Kezdve a nem megfelelő táplálkozással és a mozgás hiányával, a dohányzáson, túlzott alkoholfogyasztáson és más rossz szokásainkon át, egészen az olyan külső hatásokig, mint a légszennyezés vagy az UV-sugárzás. Ezek mind hozzájárulnak a szabad gyökök elszaporodásához. Hogy ez nekünk miért rossz, miként állapítható meg a szervezetben létrejövő szabad gyökök mértéke, és te miként tudsz ellenük tenni? Olvass tovább és megtudod!

A szabad gyökök kémiailag igen aktív molekulák, amelyeknek szabad elektronjuk van, emiatt más sejtek elektronjait próbálják elvonni, hogy stabilizálódjanak. Eközben a sejtek működését, épségét, sőt akár DNS-ét is károsíthatják. Szervezetünk igyekszik ezeket a nemkívánatos bajkeverőket kordában tartani, de ha túlságosan elszaporodnak, a természetes védelmi mechanizmusok csődöt mondanak és létrejön a szakértők által oxidatív stressznek nevezett állapot. Ha tartósan is fennáll a szabad gyökök túlszaporodása, akkor szív- és érrendszeri megbetegedések, ízületi problémák, gyulladások, valamint daganatos betegségek alakulhatnak ki.

Mit lehet ilyenkor tenni? Alapvetően két megoldás létezik: vagy csökkentjük a szabad gyökök mennyiségét, vagy támogatjuk szervezetünk védekezését antioxidánsok fokozott bevitelével. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket úgy, hogy átadnak egy elektront, anélkül hogy ők maguk instabillá válnának.

De miként állapítható meg, hogy szervezeted mekkora oxidatív stressznek van kitéve? Szerencsére manapság már több módszer is létezik, amivel mérhető az antioxidáns-igény mértéke. Ezek közül talán a legegyszerűbb a tesztcsík használata, mely segítségével a vizeletből meghatározható a szervezetben lévő szabad gyökök mennyisége. Praktikus, kényelmes megoldás, hiszen saját otthonunkban, gyorsan (mindössze néhány percen belül) és könnyedén megtudhatjuk, hogy mennyire vagyunk egészségesek – ráadásul a vérvétellel történő teszttel ellentétben teljesen fájdalommentesen!

Ha a teszt a normálistól eltérő értéket mutat, akkor az arra utal, hogy szervezetünkben a szabad gyökök aránya a kelleténél magasabb. Ilyenkor megoldást az életmódon történő változtatás jelent. Figyelj oda a táplálkozásodra, hagyd el káros szenvedélyeidet, mozogj többet, igyekezz a stresszhelyzeteket elkerülni és fokozottan ügyelj az antioxidánsok megnövelt bevitelére is! Naponta fogyassz friss zöldséget és gyümölcsöt, kerüld a feldolgozott élelmiszereket és az egyéb rizikófaktorokat! A legfontosabb antioxidánsok a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok, de ezek mellett a flavonoidok is semlegesítik a szabad gyököket. A flavonoidok zöldségekben, gyümölcsökben és a legtöbb teafajtában gazdagon előfordulnak.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér