fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Lutein és zeaxantin: a szem egészségének őrei II. rész

spinachA lutein (a béta-karotin mellett) a karotinoidok csoportjába tartozó vegyület. A retina középső területén elhelyezkedő sárgafolt (makula) tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben a luteint. A szem ezen része felelős az éleslátásért, itt találhatók a legsűrűbben látóideg-végződések.

A lutein és a zeaxantin sárga színű festékanyag, amely védi a szemet a nap káros ibolyántúli sugarai ellen, elnyelik azokat a fénysugarakat, melyek a sárgafolt degenerációra jellemző homályos látást okozhatják. Semlegesítik a retinában lévő szabadgyököket, amivel csökkentik a sárgafolt sérülésére visszavezethető szembetegségeket és idős kori látásvesztés kockázatát.

Szembetegségek

A szem egészségének a megőrzéséhez az életmódunkon is érdemes változtatni. Az alváshiány, a számítógép előtt való hosszú tartózkodás, a villódzó képernyő, a napszemüveg hiánya, vagy a nem megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüvegek, a passzív vagy aktív dohányzás és a rosszul elhelyezett fényforrás, a rosszul megvilágított író- vagy munkaasztal is bajt okozhat.

A látáscsökkenés két fő oka a nyugati országokban a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció (IMD), és mindkét állapot a cukorbetegséggel, az elhízással (étrenddel) és az életkor előrehaladásával függ össze.

A nők, a világos szemszínűek, a dohányosok és akik alkoholt fogyasztanak jobban ki vannak téve a betegségnek. Miközben a látáscsökkenés nem közvetlenül életveszélyes, a gyenge látás mégis komoly korlátozást okozhat az önállóságban, a mozgásképességben és az életminőségben. Egy amerikai tanulmány szerint a lutein és a zeaxantin nevű karotinoidok különösen hatásosan előzhetik meg a szürkehályog kialakulását.

A szem egészségének oltalmazói

Mindkét szembetegség fő kockázati tényezője az oxidatív károsodás. A szem egészségének a megőrzésében a legismertebb vitamin az A-vitamin, a retinol, illetve annak előanyaga, a béta-karotin. A C-vitamin az érfalak rugalmasságát segít megőrizni, így több súlyos látáskárosodás elkerülésében jó szolgálatot tesz.

Az E-vitaminnak öregedést lassító, sejtvédő, érvédő, immunerősítő hatása is van, az antioxidáns cink és szelén is segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben, melyek hosszútávon a sejtek pusztulását okozzák. A B2-vitamin, a riboflavin javítja a látásélességet, védi a szem nyálkahártyáját, javítja a szem alkalmazkodóképességét, enyhíti a szem fáradtságát. A rezveratrol – sok van a kék szőlőben - öregedést gátló hatással rendelkezhet, védi a szem ereit az idősebb korral együtt járó károsodásoktól. Egy kutatás az omega-3 zsírsavakban gazdag étrendet ajánl az időskori sárgafolt-degeneráció kockázatának csökkentésére.

Új megközelítést jelent a metabolikus terápia, mely az omega-3-zsírsavra, koenzim-Q10-re és acetil-L-karnitinra épít az időskori makula degenerációban meghatározó szerepet játszó mitokondriális diszfunkció csökkentése révén javítja a pigment hám zsíranyagcseréjét, ATP-termelését, a fotoreceptor regenerációját, és csökkenti a reaktív oxigéngyökök képződését.

Több tanulmány szerint a lutein és a zeaxantin is segíthetnek megelőzni vagy késleltetni az időskori vakság ezen formáit, megvédeni a retinát a káros hullámhosszúságú fénytől, az UV sugárzástól, mely a szem sejtjeiben káros szabad gyököket képez.

Ha a lutein és a zeoxantin koncentrációja gyengül az ún. sárgafoltban, a makulában, nem tudják a szűrő funkciójukat betölteni és a fényt érzékelő, agyi jelként továbbító receptorok sérülhetnek.

Tehát lutein hiányában megnő a látásproblémák kockázata, a sárgafolt-degeneráció miatt könnyebben kialakul a homályos látás, amely idős korban akár látásvesztéshez is vezethet. Egy tanulmány kimutatta, hogy a lutein és a zeaxantin valóban hatással van a látásra: csökkentik a vakító fény okozta kellemetlenségeket, javítják a kontrasztot és lerövidítik a szem alkalmazkodási idejét, emellett megnövelik a látótávolságot is.

A luteint és a zeaxantint a szervezet nem tudja előállítani, mindenképpen pótolni kell azt a táplálékokon keresztül. Az élénk színű zöldségek fogyasztásával juthatunk hozzá, érdemes minél több spenótot, brokkolit, káposztafélét, sütőtököt, sárgarépát, kukoricát, paradicsomot, pritamin paprikát az étrendbe illeszteni. Egy tanulmány szerint, a 12 héten át fogyasztott, heti hat tojás megemelte a vér zeaxantin szintjét és növelte a makuláris pigment optikai sűrűségét (a tojás fogyasztásának növelése más szempontból nem tanácsos).

A makuláris pigment nagyobb optikai sűrűsége segíthet mérsékelni a napfény által a szemben okozott stresszt. Egy amerikai felmérés azt mutatta, hogy a makula degenerációban szenvedő páciensek körében már három hónap alatt is kimutatható a luteinben gazdag étrend előnye. Sajnos korunkban nem jellemző, hogy ezekből a táplálékokból minden nap fogyasszunk - naponta legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani - ezért javasolt táplálékkiegészítő segítségével bevinni.

Felhasznált irodalom
Újra a tojásnál – tápláló és biztonsággal fogyasztható: FOOD TODAY 05/2011 www.eufic.org Fókuszban a szem egészsége: FOOD TODAY 02/2002 www.eufic.org Lutein: www.hazipatika.com Dr. Papp J.: Mit tegyünk szemünk egészségéért? www.webbeteg.hu 2012.07.02 Kiss É.: Így táplálkozzon, hogy szeme is egészséges maradjon! www.hazipatika.com 2012.06.04. Kiss É.: Tíz hiba, amelyet a leggyakrabban követünk el szemünk egészsége ellen www.hazipatika.com 2010.06.18. Segítenek a szürke hályoggal szemben is Medipress 2012.04.28. Kovács N.: Egészségtudatos életvitel - előzze meg a bajt! www.hazipatika.com 2010.03.15. A szem egészségét szolgáló lutein Magyar Orvos 2003 ;11(3):43-43 Melánia Kiadó A lutein a szürkehályog ellen Americal Journal of Clinical Nutrition, Vol. 70, October 1999, pp. 509-16 Larsen, H.R.: A-vitamin International Health News 2002-07-17 A Parkinson-kór étrenddel összefüggő kockázati tényezői International Journal of Epidemiology, Vol. 28, Dec 1999, pp. 1102-09 Metabolikus terápia az időskori makula degeneráció korai kezelésére Orvosi Hetilap 2007 ;148(48):2259-2268 Dobos L.: Óvjuk a szemünk világát InforMed Hírek9 2011-04-06
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin SZEMKOMPLEX tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal