Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Látás (szem) egészsége
Szem egészsége

Lutein és zeaxantin: a szem egészségének őrei II. rész

A szem különösen érzékeny a szövetei regenerálódásához szükséges anyagok bevitelére. Ezek közül 2 kulcsfontosságút, a lutein és a zeaxantin.

A lutein és a zeaxantin (a béta-karotin mellett) a karotinoidok csoportjába tartozó vegyületek. A retina középső területén elhelyezkedő sárgafolt (makula) tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben a luteint és a zeaxantint. A szem ezen része felelős az éleslátásért, itt találhatók a legsűrűbben látóideg-végződések.

A lutein és a zeaxantin sárga színű festékanyag, amely védi a szemet a nap káros ibolyántúli sugarai ellen, elnyelik azokat a fénysugarakat, melyek a sárgafolt degenerációra jellemző homályos látást okozhatják. Semlegesítik a retinában lévő szabad gyököket, amivel csökkentik a sárgafolt sérülésére visszavezethető szembetegségeket és időskori látásvesztés kockázatát.

Helyes életmóddal a szembetegségek ellen

A szem egészségének a megőrzéséhez az életmódunkon is érdemes változtatni. Az alváshiány, a számítógép előtt való hosszú tartózkodás, a villódzó képernyő, a napszemüveg hiánya, vagy a nem megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüvegek, a passzív vagy aktív dohányzás és a rosszul elhelyezett fényforrás, a rosszul megvilágított író- vagy munkaasztal is bajt okozhat.
A látáscsökkenés két fő oka a nyugati országokban a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció (IMD), és mindkét állapot a cukorbetegséggel, az elhízással (étrenddel) és az életkor előrehaladásával függ össze.

A nők, a világos szemszínűek, a dohányosok és akik alkoholt fogyasztanak jobban ki vannak téve a betegségnek. Miközben a látáscsökkenés nem közvetlenül életveszélyes, a gyenge látás mégis komoly korlátozást okozhat az önállóságban, a mozgásképességben és az életminőségben. Egy amerikai tanulmány szerint a lutein és a zeaxantin nevű karotinoidok különösen hatásosan előzhetik meg a szürke hályog kialakulását.

Szem egészségét védő hatóanyagok

Vitaminok, ásványi anyagok

Mindkét szembetegség fő kockázati tényezője az oxidatív károsodás. A szem egészségének a megőrzésében a legismertebb vitamin az A-vitamin, a retinol, illetve annak előanyaga, a béta-karotin. A C-vitamin az érfalak rugalmasságát segít megőrizni, így több súlyos látáskárosodás elkerülésében jó szolgálatot tesz.

Az E-vitaminnak öregedést lassító, sejtvédő, érvédő, immunerősítő hatása is vanj. Az antioxidáns cink és szelén is segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben, melyek hosszútávon a sejtek pusztulását okozzák. A B2-vitamin, a riboflavin javítja a látásélességet, védi a szem nyálkahártyáját, javítja a szem alkalmazkodóképességét, enyhíti a szem fáradtságát.

Gyógynövények és egyéb tápanyagok

A rezveratrol – sok van a kék szőlőben - öregedést gátló hatással rendelkezhet, védi a szem ereit az idősebb korral együtt járó károsodásoktól. A sáfrányvirág kivonatát is széles körben vizsgálják, ugyanis antioxidáns és idegsejtvédő hatóanyagokban gazdag, így a sárgafolt sorvadása, zöld hályog és diabéteszes retinopátia ellen is hatásos lehet. Emellett több kutatás is omega-3 zsírsavakban gazdag étrendet ajánl az időskori sárgafolt-degeneráció kockázatának csökkentésére.

Új megközelítést jelent a metabolikus terápia, mely az omega-3-zsírsavra, koenzim-Q10-re és acetil-L-karnitinra épít az időskori makula degenerációban meghatározó szerepet játszó mitokondriális diszfunkció csökkentése révén javítja a pigment hám zsíranyagcseréjét, ATP-termelését, a fotoreceptor regenerációját, és csökkenti a reaktív oxigéngyökök képződését.

Lutein és zeaxantin a látás védelméért és javításáért

Több tanulmány szerint a lutein és a zeaxantin is segíthetnek megelőzni vagy késleltetni az időskori vakság gyakori okait, megvédeni a retinát a káros hullámhosszúságú fénytől, az UV sugárzástól, mely a szem sejtjeiben káros szabad gyököket képez.

Ha a lutein és a zeoxantin koncentrációja gyengül az ún. sárgafoltban, a makulában, nem tudják a szűrő funkciójukat betölteni és a fényt érzékelő, agyi jelként továbbító receptorok sérülhetnek.
Tehát lutein hiányában megnő a látásproblémák kockázata, a sárgafolt-degeneráció miatt könnyebben kialakul a homályos látás, amely idős korban akár látásvesztéshez is vezethet. Egy tanulmány kimutatta, hogy a lutein és a zeaxantin valóban hatással van a látásra: csökkentik a vakító fény okozta kellemetlenségeket, javítják a kontrasztot és lerövidítik a szem alkalmazkodási idejét, emellett megnövelik a látótávolságot is.

A luteint és a zeaxantint a szervezet nem tudja előállítani, mindenképpen pótolni kell azt a táplálékokon és táplálékkiegészítőkön keresztül. Az élénk színű zöldségek fogyasztásával juthatunk hozzá, érdemes minél több spenótot, brokkolit, káposztafélét, sütőtököt, sárgarépát, kukoricát, paradicsomot, pritamin paprikát az étrendbe illeszteni. Egy tanulmány szerint, a 12 héten át fogyasztott, heti hat tojás megemelte a vér zeaxantin szintjét és növelte a makuláris pigment optikai sűrűségét (a tojás fogyasztásának növelése más szempontból nem tanácsos).

A makuláris pigment nagyobb optikai sűrűsége segíthet mérsékelni a napfény által a szemben okozott oxidatív stresszt. Egy amerikai felmérés azt mutatta, hogy a makula degenerációban szenvedő páciensek körében már három hónap alatt is kimutatható a luteinben gazdag étrend előnye. Sajnos korunkban nem jellemző, hogy ezekből a táplálékokból minden nap fogyasszunk - naponta legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani - ezért javasolt táplálékkiegészítő segítségével bevinni.

A luteint és a zeaxanthint étrend-kiegészítő formájában is bejuttathatod a szervezetedbe, a Netamin Szemkomplex Forte, több más szem egészségét támogató hatóanyaggal együtt, ezeket is tartalmazza.

Felhasznált irodalom
Újra a tojásnál – tápláló és biztonsággal fogyasztható: FOOD TODAY 05/2011 www.eufic.org
Fókuszban a szem egészsége: FOOD TODAY 02/2002 www.eufic.org
Lutein: www.hazipatika.com
Dr. Papp J.: Mit tegyünk szemünk egészségéért? www.webbeteg.hu 2012.07.02
Kiss É.: Így táplálkozzon, hogy szeme is egészséges maradjon! www.hazipatika.com 2012.06.04.
Kiss É.: Tíz hiba, amelyet a leggyakrabban követünk el szemünk egészsége ellen www.hazipatika.com 2010.06.18.
Segítenek a szürke hályoggal szemben is Medipress 2012.04.28.
Kovács N.: Egészségtudatos életvitel - előzze meg a bajt! www.hazipatika.com 2010.03.15.
A szem egészségét szolgáló lutein Magyar Orvos 2003 ;11(3):43-43 Melánia Kiadó
A lutein a szürkehályog ellen Americal Journal of Clinical Nutrition, Vol. 70, October 1999, pp. 509-16
Larsen, H.R.: A-vitamin International Health News 2002-07-17
A Parkinson-kór étrenddel összefüggő kockázati tényezői International Journal of Epidemiology, Vol. 28, Dec 1999, pp. 1102-09
Metabolikus terápia az időskori makula degeneráció korai kezelésére Orvosi Hetilap 2007 ;148(48):2259-2268
Dobos L.: Óvjuk a szemünk világát InforMed Hírek9 2011-04-06
sciencedirect.com/science/article/pii/S1471489222000054
pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8033960/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin SZEMKOMPLEX tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér