A lutein és a zeaxantin (a béta-karotin mellett) a karotinoidok csoportjába tartozó vegyületek. A retina középső területén elhelyezkedő sárgafolt (makula) tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben a luteint és a zeaxantint. A szem ezen része felelős az éleslátásért, itt találhatók a legsűrűbben látóideg-végződések.
A lutein és a zeaxantin sárga színű festékanyag, amely védi a szemet a nap káros ibolyántúli sugarai ellen, elnyelik azokat a fénysugarakat, melyek a sárgafolt degenerációra jellemző homályos látást okozhatják. Semlegesítik a retinában lévő szabad gyököket, amivel csökkentik a sárgafolt sérülésére visszavezethető szembetegségeket és időskori látásvesztés kockázatát.
Helyes életmóddal a szembetegségek ellen
A szem egészségének a megőrzéséhez az életmódunkon is érdemes változtatni. Az alváshiány, a számítógép előtt való hosszú tartózkodás, a villódzó képernyő, a napszemüveg hiánya, vagy a nem megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüvegek, a passzív vagy aktív dohányzás és a rosszul elhelyezett fényforrás, a rosszul megvilágított író- vagy munkaasztal is bajt okozhat.
A látáscsökkenés két fő oka a nyugati országokban a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció (IMD), és mindkét állapot a cukorbetegséggel, az elhízással (étrenddel) és az életkor előrehaladásával függ össze.
A nők, a világos szemszínűek, a dohányosok és akik alkoholt fogyasztanak jobban ki vannak téve a betegségnek. Miközben a látáscsökkenés nem közvetlenül életveszélyes, a gyenge látás mégis komoly korlátozást okozhat az önállóságban, a mozgásképességben és az életminőségben. Egy amerikai tanulmány szerint a lutein és a zeaxantin nevű karotinoidok különösen hatásosan előzhetik meg a szürke hályog kialakulását.
Szem egészségét védő hatóanyagok
Vitaminok, ásványi anyagok
Mindkét szembetegség fő kockázati tényezője az oxidatív károsodás. A szem egészségének a megőrzésében a legismertebb vitamin az A-vitamin, a retinol, illetve annak előanyaga, a béta-karotin. A C-vitamin az érfalak rugalmasságát segít megőrizni, így több súlyos látáskárosodás elkerülésében jó szolgálatot tesz.
Az E-vitaminnak öregedést lassító, sejtvédő, érvédő, immunerősítő hatása is vanj. Az antioxidáns cink és szelén is segíthet a szabad gyökök elleni küzdelemben, melyek hosszútávon a sejtek pusztulását okozzák. A B2-vitamin, a riboflavin javítja a látásélességet, védi a szem nyálkahártyáját, javítja a szem alkalmazkodóképességét, enyhíti a szem fáradtságát.
Gyógynövények és egyéb tápanyagok
A rezveratrol – sok van a kék szőlőben - öregedést gátló hatással rendelkezhet, védi a szem ereit az idősebb korral együtt járó károsodásoktól. A sáfrányvirág kivonatát is széles körben vizsgálják, ugyanis antioxidáns és idegsejtvédő hatóanyagokban gazdag, így a sárgafolt sorvadása, zöld hályog és diabéteszes retinopátia ellen is hatásos lehet. Emellett több kutatás is omega-3 zsírsavakban gazdag étrendet ajánl az időskori sárgafolt-degeneráció kockázatának csökkentésére.
Új megközelítést jelent a metabolikus terápia, mely az omega-3-zsírsavra, koenzim-Q10-re és acetil-L-karnitinra épít az időskori makula degenerációban meghatározó szerepet játszó mitokondriális diszfunkció csökkentése révén javítja a pigment hám zsíranyagcseréjét, ATP-termelését, a fotoreceptor regenerációját, és csökkenti a reaktív oxigéngyökök képződését.
Lutein és zeaxantin a látás védelméért és javításáért
Több tanulmány szerint a lutein és a zeaxantin is segíthetnek megelőzni vagy késleltetni az időskori vakság gyakori okait, megvédeni a retinát a káros hullámhosszúságú fénytől, az UV sugárzástól, mely a szem sejtjeiben káros szabad gyököket képez.
Ha a lutein és a zeoxantin koncentrációja gyengül az ún. sárgafoltban, a makulában, nem tudják a szűrő funkciójukat betölteni és a fényt érzékelő, agyi jelként továbbító receptorok sérülhetnek.
Tehát lutein hiányában megnő a látásproblémák kockázata, a sárgafolt-degeneráció miatt könnyebben kialakul a homályos látás, amely idős korban akár látásvesztéshez is vezethet. Egy tanulmány kimutatta, hogy a lutein és a zeaxantin valóban hatással van a látásra: csökkentik a vakító fény okozta kellemetlenségeket, javítják a kontrasztot és lerövidítik a szem alkalmazkodási idejét, emellett megnövelik a látótávolságot is.
A luteint és a zeaxantint a szervezet nem tudja előállítani, mindenképpen pótolni kell azt a táplálékokon és táplálékkiegészítőkön keresztül. Az élénk színű zöldségek fogyasztásával juthatunk hozzá, érdemes minél több spenótot, brokkolit, káposztafélét, sütőtököt, sárgarépát, kukoricát, paradicsomot, pritamin paprikát az étrendbe illeszteni. Egy tanulmány szerint, a 12 héten át fogyasztott, heti hat tojás megemelte a vér zeaxantin szintjét és növelte a makuláris pigment optikai sűrűségét (a tojás fogyasztásának növelése más szempontból nem tanácsos).
A makuláris pigment nagyobb optikai sűrűsége segíthet mérsékelni a napfény által a szemben okozott oxidatív stresszt. Egy amerikai felmérés azt mutatta, hogy a makula degenerációban szenvedő páciensek körében már három hónap alatt is kimutatható a luteinben gazdag étrend előnye. Sajnos korunkban nem jellemző, hogy ezekből a táplálékokból minden nap fogyasszunk - naponta legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani - ezért javasolt táplálékkiegészítő segítségével bevinni.
A luteint és a zeaxanthint étrend-kiegészítő formájában is bejuttathatod a szervezetedbe, a Netamin Szemkomplex Forte, több más szem egészségét támogató hatóanyaggal együtt, ezeket is tartalmazza.