A tavasz berobbanásával sokan ráébrednek, ha a „bikiniszezonra” a kívánt alakot akarják elérni, ideje diétába fogni, nem lehet tovább halogatni. Rendszeres olvasóink már tudják, mi a drasztikus diéták helyett az életmódváltás mellett tettük le a voksunkat – ennek pedig része az is, hogy ne lemondj ételekről, hanem helyettesítsd őket mással! Szerencsére a tavasz kezdetével rengeteg opciónk van arra, hogy az amúgy nem túl egészséges ételeket a hétköznapjainkból lecseréljük egy jobb változatra, ami hasonlóan finom! Ezekből gyűjtöttünk most össze tízet.
1. Tészta helyett cukkini
A cukkini tavasszal könnyen beszerezhető, olcsó, és ami ennél is fontosabb, nagyon egészséges, alig van benne kalória, valamint tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amikre a szervezetednek szüksége van a fogyókúra alatt. Rendkívül egyszerűen készíthetsz belőle „spagettit”. Válassz kisebb méretű, zsenge cukkinit, vágd le a végeit. Ha van már otthon zöldségspirálozód, akkor tekerd át rajta a cukkinit, ha nincs, akkor a reszelő nagylyukú részén hosszanti irányban reszeld le. Dobd be forrásban lévő sós vízbe egy percre, majd szűrd le. Némi olívaolajjal, pestoval, koktélparadicsommal máris kész a csodás zöldségspagettid!
2. Üdítő helyett víz, akár ízesítve
Minden fogyókúra legfontosabb pontja, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyál. A probléma csak az, hogy nem mindenki tudja rászoktatni magát a vízre a sok cukros, édes üdítő után. De erre is van megoldás: ha önmagában kevés a víz, ízesítsd gyümölcsökkel! A legjobb tipp, ha bedobsz a turmixba néhány gyümölcsöt, összepépesíted őket, majd beöntöd egy jégkockatartóba, és mikor egy kis vízre vágysz, csak kiveszel egy-két kockát, és beledobod a poharadba. Ha kifejezetten zsírégetést támogató italokat keresel, olvasd el ezt a cikkünket ide kattintva.
3. Zabpehely a gabonapehely helyett
Nagy lökést adhat, ha a reggelidet is átalakítod, és lecseréled a gabonapelyhet zabpehelyre! Ugyanis míg a gabonapehely tele van cukorral, és alig van benne jótékony tápanyag, addig a zabpehely nemcsak segíthet a fogyásban, egészségesebbé is válhatsz tőle, ugyanis tele van vitaminokkal és rostokkal! Kattints ide és nézd meg, hogyan készíthetsz belőle például laktató reggelit.
4. Ízesített joghurt helyett natúr joghurt gyümölcsökkel
Gyakori tévhit, hogy minden joghurt egészséges. Az ízesített gyümölcsjoghurtok közül ugyanis sok fel van „turbózva” cukorral és tartósítószerekkel. A legjobb megoldás ezek helyett a natúr görög joghurt, amelyet aztán otthon ízesíthetsz gyümölcsökkel és egy kevés mézzel.
5. Keksz és chips helyett mogyoró és dió
Mindegy, mennyire jól reklámozzák a kekszet vagy épp chipset, nem nagyon van olyan boltban kapható rágcsálnivaló, amit bátran fogyaszthatnál, ha fogyni szeretnél. Vagy a zsírtartalmuk, vagy a cukortartalmuk miatt, vagy azért mert egyszerűen „üres kalóriák”, amikre a szervezetednek nincs szüksége, hiszen nem táplálnak, nem csillapítanak éhséget, csak jól esik őket rágcsálni – és ebben van a megoldás kulcsa is! Ha nem akarsz lemondani a rágcsálásról válassz ropogós magokat, elsősorban kesudiót, mandulát, vagy diót.
6. Öntetek és szószok helyett gyógynövények és fűszerek
A különböző öntetekben és szószokban rengeteg kalória van, amit úgy viszel be a szervezetbe, hogy igazából nem is tudsz róla. Tökéletes alternatívát nyújthatnak ezek helyett a gyógynövények és fűszerek, ezekkel ugyanis ugyanúgy tudod ízesíteni ételeidet, viszont a kalóriákat lecseréled fontos tápanyagokra és vitaminokra! Készíts fűszeres olívaolajat házilag, ebben a cikkben találsz hozzá segítséget.
7. Cukor helyett aszalt szilva
Elég merészen hangozhat, de a legtöbb receptben, melynél a hozzávalóknál ott a cukor, helyettesíthető pépesített aszalt szilvával. Az Egyesült Államokban gyakran használt hozzávalóhoz semmi más nem kell, csak néhány aszalt szilva, egy kis víz és egy turmix. Azzal pedig, hogy lecseréljük a cukrot, rengeteg kalóriát elhagyunk, a szilvával pedig ugyanazt az ízt érhetjük el.
8. Majonéz helyett avokádó
Ha már megszoktad, hogy a szendvicseidhez valami krémes hozzávalót használsz, ami extra ízt ad, mint a majonéz, kipróbálhatod az avokádót akár önmagában (hiszen úgy is elég krémes), akár avokádókrémként elkészítve. A majonézzel ellentétben ez ugyanis nem hizlal, nagyon egészséges, ráadásul az ízvilága a legtöbb szendvicshez tökéletesen passzol.
9. Lekvár helyett fagyasztott gyümölcsök
Ki ne szeretné a palacsintát vagy a lekváros kenyeret? A lekvár, amit a kenyérre kenünk vagy a palacsinta töltelékébe használunk, azonban tömve van cukorral. Ezeket viszont helyettesíthetjük málnával, eperrel vagy bármilyen erdei gyümölccsel (amiből érdemes mindig fagyasztva is tartani otthon), ami összeturmixolhatsz-pürésíthetsz lekvár helyett.
10. Zöldségek, zöldségek és zöldségek
A zöldségek telítenek, tele vannak vitaminnal, kalóriában pedig szegények, nem úgy, mint a kenyér, rizs, tészta vagy épp a krumpli, amikkel a legtöbb szénhidrátot elfogyasztod. Nem kell rögtön a végletekig menni, és tiltólistára tenni minden tésztát és kenyeret az életedből, szénhidrátra is szükség van, de sajnos sokaknál a napi étkezés túlnyomó többségét ez teszi ki. Ha úgy érzed, ebbe a táborba tartozol, vagyis előbb nyúlsz pékáruért ha éhes vagy, mint bármi másért, akkor próbáld meg a szervezetedbe bevitt szénhidrátok felét lecserélni zöldségekre és már ezzel hatalmas változásokat érhetsz el! Sokszor nagyon egyszerű egy péksüteményért nyúlni, de utána fél órával garantáltan ismét éhség gyötör majd. Ilyenkor sokkal jobban jársz bármilyen zöldség-alapú étellel. Segítséget ahhoz, hogyan növelheted a zöldségfogyasztásod, ha egyébként nem vagy nagy barátságban velük, ide kattintva találsz.