fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

A szépségipar következő slágere: cisztein

Hallottál már a ciszteinről? Ez egy aminosav, mely segíti a bőr és haj regenerálódását - de más előnyös hatása is van az emberi szervezetre. A szabad gyökök káros sejtroncsoló hatása ellen is védelmet nyújthat, de hozzájárulhat a felesleges testzsír lebontásához, az izomtömeg gyarapításához is. Kattints a részletekért!

Cisztein

A cisztein egy α-aminosav, mely nem esszenciális aminosav, tehát az emberi szervezet elő tudja állítani. L-cisztein a metionin nevű aminosavból keletkezik a szervezetünkben B6-vitamin segítségével. A cisztein a magas fehérjetartalmú élelmiszereken túl a pirospaprikában, fokhagymában, vöröshagymában, brokkoliban, zabban, búzacsírában található jelentősebb mennyiségben.

A cisztein aminosav kéntartalmú stabilis formája a cisztin, melyek egymásba át tudnak alakulni. Az emésztőrendszeren és a véráramban cisztin formájában halad át, majd a sejtekhez érve, a sejtbe történő bejutás előtt alakul vissza ciszteinné. A cisztein az emberi szervezetben kulcsszerepet tölt be, mert a lebontó folyamatok során szulfidot szolgáltat, mely a szervezetbe jutott mérgező, káros anyagokat segít kiüríteni.

A szervezetünk az L-ciszteinből glicin és glutaminsav felhasználásával glutationt állít elő. A glutation óvja az izmokat a károsodástól, ezért sportolók sikerrel alkalmazhatják. Vizsgálatok során jó eredményeket értek el a ciszteinnel ízületi gyulladás csökkentésében. A glutation antioxidáns funkcióval bír. A glutationkoncentráció a kor előrehaladtával csökken, ezért fiatalságunk megőrzése érdekében érdemes ciszteint kívülről bevinnünk a szervezetünkbe. A glutaminsav és a glicin a nyugati fajta táplálkozási szokásokkal nagy mennyiségben kerül bevitelre, ezért a glutation előállításának egyetlen korlátja a cisztein bevitelének megfelelő mennyisége. A cisztein segít a bőr regenerációjában, az új bőrszövet képződésében, ezért segíthet szépségünk, fiatalságunk megőrzésében is.

A nyári napsugárzás következtében hajunk kiszáradhat, színe megfakulhat. A kiszáradt hajat már nagyanyáink is tojássárgájával kenték be. Ők még nem tudták, hogy a tojásban található kén ciszteinnel és metioninnal épül be a hajba, ezáltal hajunk visszanyeri egészséges kinézetét, fényét.

A szabad gyökök káros sejtroncsoló hatása ellen is védelmet nyújthat. E gyökök a szervezetbe környezetszennyezés révén is keletkezhetnek, de sokan „mérgezik” szervezetüket a dohányzással és a szeszes ital fogyasztással egyaránt. Éppen ezért erős dohányosoknak, a rendszeres alkohol-fogyasztóknak illetve az alkoholbetegeknek sok C-vitamint, és ciszteint ajánlott bevinni a szervezetükbe 3:1 arányban, nem éhgyomorra fogyasztva. Erősíti a májat és az agyat e káros szokásokkal szemben. A cisztein másnaposság ellen is hatásos lehet, bár pontos hatásmechanizmusa még nem ismert. Az alkohol hatására a szervezetben keletkező acetaldehid mérgező hatásait ellensúlyozza. Elősegíti, hogy ez e vegyület mielőbb lebomoljon ecetsavvá.

Hozzájárulhat a felesleges testzsír lebontásához, az izomtömeg gyarapításához. Az immunrendszerünket is támogatja, a fehérvérsejtek aktivitását növelendő. Előnyös légzőrendszeri betegségek kapcsán, mivel a letapadt váladékot segít feloldani. Cukorbetegek a cisztein, C-vitamin, B1-vitamin kombinációt csak kontroll mellett, vagy ne alkalmazzák, mivel az inzulin hatékonyságát csökkentheti.

Felhasznált irodalom

Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 192-193
Kürti G.: Vitamin abc, Pueldo Kiadó, 2004, 144-145
Óvjuk a hajunkat a káros napsugaraktól! www.izekeserzesek.hu 2012.05.23.
Cisztein www.wikipedia.hu

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin B-vitamin komplex FORTE tabletta - Szuper kiszerelés
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér