Napjainkban egyre népszerűbbek a kollagénes készítmények, egyre inkább előtérbe kerül a kollagénpótlás. Nem is csoda, hiszen nem csak a bőr rugalmassága, de a csontok és ízületek egészsége, izmok rugalmassága is sokban függ a kollagén jelenlététől a szervezetben.
Kollagén hiány és pótlás
Ahogy a kollagéntermelés a korral csökken, úgy jelennek meg a ráncok és jelentkezhetnek ízületi fájdalmak például, melyeken sokat segíthet a kollagénpótlás. Ha étrenddel szeretnénk bevinni a megfelelő mennyiséget, akkor az adott esetben komoly változtatással járhat: kollagén ugyanis leginkább a bőrből, csontokból nyerhető ki. Az órákon át főzött csontleves vagy húsleves alaplé például tökéletes kollagénforrás, de a zselatinnal készült ételek is megfelelőek.
Ha ezek ritkán, vagy egyáltalán nem kerülnek az asztalra, akkor viszont a legkézenfekvőbb megoldás étrend-kiegészítő formájában bevinni a megfelelő mennyiségű kollagént. Erre a legalkalmasabb a halbőrből kivont halkollagén peptidek használata, mivel rendkívül jól hasznosul a szervezetben, teljesen íz- és szagmentes, így gyakorlatilag bármibe belekeverhető a hideg víztől kezdve a forró teáig.
Hogyan használd a halkollagén peptideket?
Ahogy az előbb már írtuk, szinte végtelen a lehetősége a felhasználásnak. Ha szeretsz különlegességeket készíteni, akár házi jégkrémbe is tehetsz kollagénport, de smoothieba, shakekbe, chiapudingba is keverhető például. Viszont túlbonyolítani sem érdemes a szedését, sokkal praktikusabb valamilyen egyszerű és mindennapos rutinhoz kötni a bevételt, hiszen a kulcs a rendszeresség.
Például ha kávéval vagy teával indítod a napod minden reggel, keverd abba a kollagént. Tényleg bármibe beleteheted, gyümölcslével vagy simán csak vízzel is ugyan olyan jól fogyasztható.
Forró italba keverve is használható?
Igen, sőt, még főzéshez is használhatod Forró folyadékba keverve sem megy tönkre, vagy válik kevésbé hatékonnyá. 300°C-ig hőálló, így forrásban lévő vízzel keverve sem károsodik egyáltalán.
Készen kapható kollagén ital
A boltokban találsz többféle kollagénes kész italt, ez is egy opció, de több okból nem ajánljuk. Minek vásárolnál környezetszennyező műanyag flakonban valamit, ami vélhetőleg tele van olyan anyagokkal - aromák, tartósítószer, cukor vagy édesítőszer - amire nincs szükséged. Sokkal egyszerűbb elkészíteni házilag egy egészségesebb, saját szájíz szerint kutyult változatot, ráadásul a kollagéntartalmat is sokkal könnyebb így személyre szabni!
Hogyan osztható el a napi adag?
Hatékonyság szempontjából teljesen mindegy, hogy egy, vagy több részletben fogyasztjuk-e el a napi mennyiséget. A Netamin Halkollagén peptidek ajánlott napi adagja 5 g, ami egy csapot teáskanálnyi pornak felel meg. Ezt nyugodtan bele lehet tenni egyszerre a reggeli italba vagy délutáni kávéba.
Ha valaki ennél nagyobb mennyiséget, pl. 10 g-ot fogyaszt valamilyen okból, ott már érdemes lehet 2 részre bontani. Egy adagot reggel, egyet pedig lefekvés előtt bevenni. Az egyszerre nagy mennyiségű fehérje bevitele, ha nincs hozzászokva a szervezet, puffadást okozhat. Az is előfordulhat, hogy ilyenkor megnő a folyadékigény - ettől nem kell megijedni, hallgass a testedre és igyál többet, lehetőleg tiszta víz formájában.
Mivel lehet kombinálni a kollagént, hogy még hatékonyabb legyen?
A test saját kollagéntermelésének fokozására egyik legjobb módszer a C-vitamin fogyasztása. Ha a halkollagént valamilyen C-vitaminban gazdag italba keverjük, nem csak kívülről, de belülről is támogatjuk szervezetet kollagénnel.
Ezen kívül érdemes visszafogni a koffein és cukorfogyasztást, ugyanis ezek szintén negatívan befolyásolják a kollagéntermelést - csak úgy mint a dohányzás, stressz vagy a túlzott napozás például.
Akkor a leghatékonyabb, ha ízlik!
Végül egy meglepő tény: akkor a leghatásosabb a fogyasztása, ha élvezeted leled benne. Jobban felszívódnak ugyanis a tápanyagok az olyan ételből vagy italból, amit finomnak találunk. Fogyaszd tehát valami olyan dologba keverve, amit szeretsz. Tedd szokássá, legyen a napi rutinod része és látni, érezni fogod a pozitív hatásait!
Tipp: kollagénes házi limonádé recept!
Hozzávalók:
- 1 közepes narancs
- 1/2 citrom (kezeletlen)
- 1 marék fagyasztott bogyós gyümölcs
- 1 adag a Netamin Halkollagén peptidekből
- cukor ízlés szerint (elhagyható)
Elkészítés:
A citrom héját reszeld egy pohárba, majd csavard ki a levét. Csavard ki a narancsot is, keverd a citromléhez, adj hozzá 1,5 dl hideg vizet. Keverd el benne a kollagénport és a cukrot (ha használsz), a végén pedig add hozzá a fagyasztott bogyós gyümölcsöt és fogyaszd egészséggel!