Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Aminosavak
Csodaszer a teákban? Az L-teanin 5 legfontosabb jótékony hatása

Csodaszer a teákban? Az L-teanin 5 legfontosabb jótékony hatása

Micsoda pontosan a teákban megtalálható teanin nevű vegyület? Hogyan hat az immunrendszerre, a stressztűrő képességre, a koncentrációra és a testsúlyra a fogyasztása? Kinek mennyit ajánlott belőle fogyasztania? Válaszok a cikkben!

Csodaszer a teákban? Az L-teanin 5 legfontosabb jótékony hatásaKözismert tény, hogy a teafogyasztás nagyon jót tesz az egészségnek. Nem véletlen, hogy a tea – legyen szó a zöld, a fekete, a fehér vagy épp az oolong fajtáról – a világ egyik legnépszerűbb itala. Koffeintartalomtól függően a tea kisebb-nagyobb mértékben élénkít, éberebbé tesz minket, ugyanakkor eközben el is lazít és lenyugtatja az idegeinket, a fejünkben cikázó gondolatokat. Ez utóbbi hatás egy olyan egyedülálló, természetes vegyületnek köszönhető, ami szinte kizárólag a teában fordul elő: ez az L-teanin. Olvass tovább, ismerd meg közelebbről ezt a hatóanyagot!

Az L-teanin nemcsak nyugtató hatása miatt érdemel figyelmet, egyéb jótékony tulajdonságokkal is rendelkezik. Ezekről a kutatások napjainkban is folynak, nagyobb intenzitással, mint ezelőtt valaha.

Mi az az L-teanin?

Az L-teanin egy aminosav, ami jelentős mennyiségben tealevelekben fordul elő, illetve nyomokban a barna tinóru nevű gombafajtában is megtalálható. 1949-ben, a világon elsőként egy Yajiro Sakato nevű japán tudósnak sikerült azonosítania, méghozzá a zöld tea leveleiben.

Az L-teanin egyedülálló „umami” ízt kölcsönöz a zöld teának. Az umami japánul egy sós-pikáns, sokak szerint húsra hasonlító ízt jelent. Tudományos vizsgálatok során kiderült, hogy az umami kapcsolatba hozható az elhízás alacsonyabb kockázatával. Serkentheti az anyagcserét, fokozhatja a teltségérzetet és étkezés után késleltetheti az éhség visszatérését.

Bizonyítékok arra is utalnak, hogy az L-teanin teában történő fogyasztása megváltoztathatja az ízérzékelést, egészen konkrétan csökkentheti olyan ételek keserűségét, mint a csokoládé és a grapefruit.

Egy 2011-es kutatás szerint egy csésze (2 dl) fekete teában nagyjából 24 mg L-teanin található, míg egy csésze zöld teában kb. 8 mg. Az L-teanin mennyiségére hatással van az áztatási idő, éppen ezért fontos, hogy fehér, oolong és zöld teák esetében legalább 2-3 perc, míg fekete tea esetében legalább 3-5 perc legyen ez. Az ajánlott napi L-teanin bevitel 200-400 mg, ehhez nagyon sok teát el kéne fogyasztani minden nap, de szerencsére étrend-kiegészítővel is hozzájuthatunk a hatóanyaghoz.

Mi az L-teanin hatásmechanizmusa?

Az L-teanin képes átjutni az úgynevezett vér-agy gáton, ami azt jelenti, hogy közvetlenül hat az agyra. Megnöveli a szerotonin és a dopamin nevű ingerületátvivő anyagok szintjét, ami javíthatja a memóriát és a tanulást. A gamma-aminovajsav (GABA) szintjét és hatékonyságát is fokozza, ami a központi idegrendszerben az egyik fő gátló hatású ingerületátvivő anyag.

Az L-teanin feltehetően csökkenti az izgató hatású ingerületátvivő anyagok szintjét, és stimulálja az alfa agyhullámok aktivitását, ami segíti a mentális relaxációt, koncentrációt, és a mély alvást.

Mivel szerkezetileg hasonlít a glutamát nevű ingerületátvivő anyaghoz, az L-teanin nagy valószínűséggel neuroprotektív, azaz idegsejt-védő hatást fejt ki azzal, hogy megzavarja a glutamát működését. Tudni kell, hogy a glutamát túlzottan magas szintje összefüggésbe hozható olyan neurodegeneratív betegségekkel, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór.

Az L-teanin lehetséges jótékony hatásai

1. Segít jobban aludni

A magas L-teanin- és csökkentett koffeintartalmú zöld tea három különböző klinikai vizsgálatban is javította az alvásminőséget és csökkentette a stresszt. Fontos tudni, hogy az L-teanin egy lényeges szempontból eltér a többi alvássegítő hatóanyagtól, ugyanis nem okoz álmosságot vagy bágyadtságot, csupán ellazít, megnyugtatja az idegrendszert. Ennek köszönhetően könnyebbé, gyorsabbá válik az elalvás, és javul az alvás minősége is. Kutatási eredmények szerint az L-teanin a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD), a depresszió, illetve a skizofrénia által kiváltott alvászavarok enyhítésében is segíthet.

2. Csökkenti a stresszt és a szorongást

Az L-teanin egy úgynevezett anxiolitikum, más szóval feszültségoldó hatóanyag. Számos klinikai vizsgálat igazolta, hogy az L-teanin fogyasztása csökkenti a szorongásos tüneteket, valamint a pulzusszámot és a vérnyomást is olyan egészséges embereknél, akik stresszes helyzetbe kerülnek. Egyéb kutatásokban a stressz-választ és a stresszt jelző kémiai anyagok szintjét is csökkentette. Az L-teanin nemcsak egyébként egészséges emberek számára lehet hasznos stressz esetén, hanem olyanok számára is, akiket depresszióval vagy skizofréniával diagnosztizáltak. Egy 2017-es tanulmányban depressziós betegek gyógyszeres kezelését L-teaninnal egészítették ki, aminek hatására jelentősen csökkentek a szorongásos tüneteik, az alvászavaraik, és a kognitív zavaraik.

3. Javítja a figyelmet, koncentrációt, memóriát és a tanulást

Erős stressz alatt a szervezet fokozza bizonyos hormonok, például a kortizol és a kortikoszteron termelését. Ezek a hormonális változások károsan hatnak egyes agyi tevékenységekre, például az emlékképzésre és a térbeli tájékozódó képességre. Az L-teanin segít csökkenteni a kortikoszteron stresszhormon szintjét, ezzel megelőzi a memória és a tanulási képesség romlását. Emellett egyéb kognitív készségek javulását is támogathatja: kutatások kimutatták, hogy az L-teanin növelheti a figyelem időtartamát és a reakcióidőt is a szorongásra hajlamos embereknél. Egy tanulmányban az L-teanin szedésétől a kísérleti alanyok kevesebb hibát vétettek egy figyelem-teszten.

4. Erősíti az immunrendszert

A fokozott stressz és az intenzív fizikai aktivitás egyaránt megnöveli a szervezetben a kortizol szintjét. A magas kortizolszint legyengítheti az immunrendszert, gátolhatja megfelelő működését. A teanin (önmagában vagy cisztinnel kombinálva) klinikai vizsgálatok alapján képes visszafordítani ezt a negatív hatást. Emellett az immunrendszer erősítését is segítheti, kutatások szerint csökkentheti az influenza és a megfázás előfordulását, valamint L-cisztinnel kombinálva hatékonyabbá teheti az influenza elleni védőoltást.

5. Segít fenntartani az egészséges testsúlyt

Az L-teanin szorongásellenes és alvássegítő hatásainak köszönhetően segíthet az egészséges testsúly fenntartásában is. Hogyan? Egyrészt közvetett módon, hiszen a stressz csökkentése és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás egyaránt kulcsfontosságú az egészséges étrend betartásához, illetve a hízás elkerüléséhez. Másrészt, az L-teaninnak akár közvetlen szerepe is lehet a súlykontrollban: tudományos bizonyítékok arra utalnak, hogy támogathatja a zsírfelhalmozódás és a súlygyarapodás csökkentését, ezzel védelmet nyújtva az elhízás ellen.

Felhasznált irodalom
psychologytoday.com/us/blog/sleep-newzzz/201708/what-you-need-know-about-l-theanine content.selfdecode.com/theanine/ bebrainfit.com/l-theanine-benefits/ https://en.wikipedia.org/wiki/Theanine
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin L-theanine kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér