Számtalan egészségügyi problémával kapcsolatban olvashattad már nálunk, hogy milyen jelentős tényező az életmód és étrend. A csontok szempontjából 40 éves kor felett nagyon fontos a megfelelő tápanyag bevitelre különösen figyelni . Igaz a csontritkulásra hajlamosabbak a nők (főleg menopauza után), de sok férfit is érint a probléma. Megfelelő étkezéssel, ételekkel sokat tehetünk az egészségünkért. Most összegyűjtöttünk ezekből néhányat, amelyeket kifejezetten a csontok egészségesebbé tételéhez ajánlunk.
1. Minél sötétebb zöld, annál jobb
Mint ismert, a csontok egészségének megőrzéséért leginkább a kalcium felel. Azt is sokan tudják, hogy általában a tejtermékekből a legkönnyebb kinyerni természetesen úton a kalciumot, ami azonban kevésbé köztudott, hogy az bizonyos zöldségben is megtalálható. A szabály általában az, minél sötétebb zöld a zöldség, annál több benne a kalcium. Így érdemes kipróbálni például a bordáskelt, a kelkáposztát vagy épp a kínai káposztát.
2. Édesburgonya a magnéziumért és a káliumért
A kalcium mellett a csontok legfontosabb tápanyaga a magnézium és a kálium, ezek nélkül ugyanis a kalciumot sem tudja feldolgozni a szervezeted megfelelően. Szerencsére az édesburgonyában bőven van mindkettőből, így ha természetesen úton akarod „beszerezni” a két fontos ásványi anyagot, a legkönnyebben úgy teheted meg, ha eszel egy közepes méretű, főtt, sótlan édesburgonyát.
3. Citrus reggelire a csontok egészségéért
Ahogy a szervezetben szinte mindenhez, úgy a csontok egészségéhez is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű C-vitamin jelenléte a szervezetben. A C-vitamin beviteledről gondoskohatsz úgy, ha a napjaidat és a reggelidet egy grapefruittal, vagy (ha nem bírod az ízét), néhány naranccsal indítod.
4. A füge mindent visz
Ha olyan szuperételek után kutatsz, amelyek egészségesebbé teszik a csontjaidat, a füge az igazi joker a kategóriában. Ebben a gyümölcsben ugyanis rengeteg a kalcium, sőt, tele van magnéziummal és káliummal, így szinte minden megtalálható benne, amire csontjaidnak szüksége van. Ráadásul a szárított gyümölcsök általában ugyanolyan hasznosak, így ez többek közt a fügénél is bevált recept lehet.
5. Hal, minden mennyiségben
Az olyan halakban, mint például a lazac, rengeteg vitamin és ásványi anyag található, amelyek egészségesebbé teszik a csontokat. Ilyen például a D-vitamin, amely segíti a kalcium felszívódását, vagy épp az omega-3 zsírsav, amely erősíti a csontokat. Bátran fogyaszthatod frissen, de akár konzervben is, hiszen mindkettő nagyon egészséges!
6. Próbáld ki a mandulavajat!
A mogyoróvajról már biztoson hallottál, ami azonban annál is egészségesebb, különösen a csontok számára, az a mandulavaj. Ebben ugyanis a rengeteg kalcium mellett található kálium, sőt, fehérje is, amely szintén azért felel, hogy erősebbek legyenek a csontjaid.
7. Tej, de növényekből
Sokan azt gondolják, a tehéntejben a legmagasabb a kalciummennyiség, ez azonban nem mindig van így. A növényi eredetű tejek, mint például a kókusztej, vagy a mandulatej önmagukban is magas kalcium-tartalommal bírnak, de sokszor extra hozzáadott kalciumot is tartalmaznak, így általában jobban jársz velük ezek a téren. Sőt, nem csak a csontjaid lesznek hálásabbak, hanem nagy valószínűséggel emésztőrendszered is.
8. Próbálj ki néhány vegetáriánus ételt, ha eddig még nem tetted
A legjobb példa a témában a tofu, ami szintén tele van kalciummal, ráadásul megtalálhatóak benne az úgynevezett izoflavonok, amelyek kifejezetten hasznosak a változókorban lévő nők számára.