fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Sport
Napi séta, tízezer lépés az egészségért

Ennyi lépést kell megtenned naponta, hogy egészséges maradj!

A testsúlyodra, fittségedre, vérnyomásodra már azzal is rengeteg hatást gyakorolhatsz, hogy hány lépést teszel meg egy nap! Használj lépésszámlálót, hogy elérd a célt!

Napi séta, tízezer lépés az egészségértBiztos te is hallottad már azt az ajánlást, hogy napi tízezer lépés fitten és egészségesen tart minket – ennyit kéne ideális esetben minden egyes nap sétálnunk. De honnan ered ez a „mágikus” szám és valóban igaz-e ez az állítás? Mi alaposan utánanéztünk, és egészen érdekes eredményekre jutottunk! Ha téged is érdekel, hogy valójában hány lépést is kell egy nap megtenned, akkor olvass tovább!

Miért épp 10 000 lépés?

Egyáltalán honnan jött ez a szép kerek szám? A 10000 lépés koncepciója Japánból ered, egészen pontosan az 1964-es tokiói olimpia idejéről. Egy „manpo-kei” nevű, vadonatúj lépésszámláló reklámszlogene volt – maga a terméknév is szó szerint azt jelenti, hogy „10 000 lépés mérő”. A gyártók célja az volt, hogy egyszerűbbé tegyék az emberek számára a fizikai aktivitás fokozását, anélkül hogy túl sokat kéne „gondolkodniuk”. Mindössze egy lépésszámlálóra volt szükségük, amivel követhették a napi mozgásmennyiséget és máris elindulhattak az aktívabb és egészségesebb élet felé.

A „10 000 lépés” tehát lényegében egy üzleti szlogenként kezdte, de egyhamar megragadt a köztudatban és széles körben használt ajánlássá vált, amit szakértők, sőt hivatalos szervek is hangoztatni kezdtek.

De tényleg napi 10 000 lépésre van szükségünk?

A szám viszonylag önkényesnek tűnik – miért nem elég 9000 vagy miért nem inkább 11000? – de ennek ellenére van tudományos alapja az ajánlásnak. Természetesen az sem utolsó szempont, hogy egy kerek, könnyen megjegyezhető számról van szó, ami egyúttal realisztikus cél minden átlagember számára.

Több mint 300 szakmailag lektorált kutatás van, amely a napi 10 000 lépéses protokollra fókuszál. Az egyikben például arra az eredményre jutottak, hogy azoknak, akik naponta több mint 10 000 lépést megtesznek, alacsonyabb a vérnyomásuk és jobb a kardiovaszkuláris fittségük. Egy másik kutatás szerint nagyjából 10 000 lépés segít a vércukorszint és a diabétesz kockázatának csökkentésében.

A lépcsőzés, gyaloglás, séta segíthet a fogyásban isAz Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetve az amerikai Járványkezelési- és Megelőzési Központ azt tanácsolja felnőtteknek, hogy heti 150 perc mérsékelt intenzitású mozgást iktassanak be életükbe. Ha ehhez szeretnénk tartani magunkat, akkor elég kb. 7-8000 lépést megtennünk naponta.

Felmérések szerint az egészséges felnőttek tipikusan 4000 és 18 000 közötti lépést tesznek meg egy nap alatt. Ez is jól példázza, hogy nincs egy mindenkire érvényes lépésszám, hiszen számtalan egyéb tényező (táplálkozás, életmód, életkor, stb.) befolyással lehet arra, hogy mennyi mozgásra is van összesen szükségünk. David R. Bassett, a Tennessee-i Egyetem professzora szerint a 10 000 egy jó célszám fiatal felnőttkortól egészen 65 éves korig, de afelett már kicsit kevesebb is elég lehet.

Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy a 10 000 lépés egy nagyon hasznos iránymutatás, de nem kőbe vésett szabály. Mindenki egyéni igényeihez és lehetőségeihez mérten igyekezzen megközelíteni ezt a számot, ám néhány ezer lépés ide vagy oda még nem fog egészségünk rovására menni.

Miért érdemes lépésszámlálót használni?

A Stanford University School of Medicine kutatói szerint a lépésszámláló használata nagymértékben hozzájárul a fizikai aktivitás növekedéséhez, a fogyáshoz, valamint segít a vérnyomás csökkentésében. Bár az amerikai felnőtt lakosság kétharmada elhízott vagy túlsúlyos, a Járványkezelési- és Megelőzési Központ szerint, mindössze 45%-uk mozog eleget. Lépésszámláló használatával az emberek átlagosan napi 2000 lépéssel növelik fizikai aktivitásukat, ami kb. 1,6 km sétával többet jelent.

Sokak számára a napi tízezer lépés elsőre nagy falatnak tűnhet, figyelembe véve, hogy egy átlagos, felnőtt magyar kb. 7000 lépést tesz meg naponta. Az amerikai Mayo Clinic azt javasolja, hogy a lépésszámlálót használók először rövid távú célokat tűzzenek ki, például 500-1000 lépéssel növeljék a naponta megtett távot. Ha ez egy héten át minden nap sikerül, akkor jöhet a következő apróbb cél, annak érdekében, hogy elérjük a hosszú távú, napi 10 000 lépéses célt.

Bár a napi 10 000 lépés „csak” egy ajánlás, nem pedig orvos által felírt recept, mindenképpen érdemes törekedni rá az egészségünk érdekében. Könnyebbé teszi a plusz kilók leadását, csökkenti a vérnyomásunkat, boldogabbá és energikusabbá tesz minket. Úgyhogy sétára fel!

Felhasznált irodalom
https://www.humana.com/learning-center/health-and-wellbeing/healthy-living/walking-for-health
http://www.bbc.com/news/magazine-33154510
http://edition.cnn.com/2015/12/21/health/ten-thousand-steps-better-health/
http://kettosmerce.blog.hu/2016/07/28/7022_lepes_kirivoan_rossz_a_magyarok_egeszsegi_allapota
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Természetjárás az egészséged érdekében
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér