fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Természetjárás az egészséged érdekében

Haladunk a tél felé, az időjárás egyre változékonyabb, kevesebb a napsütés, és bizony, ahogy egyre zordabbra fordul odakint az idő, nehezen hagyjuk ott a jó meleg szobát egy kis friss levegőért és a testmozgás öröméért. Pedig a testet ilyenkor sem szabad tétlenségre kárhoztatni, a D-vitamin beépülését próbáljuk meg akár 1-2 órányi szabadban töltött idővel segíteni, ráadásul a természetben töltött minden perc hihetetlen feltöltődést jelent.

Dramatic sunset over autumnal valley, natural landscapeHaladunk a tél felé, az időjárás egyre változékonyabb, kevesebb a napsütés, és bizony, ahogy egyre zordabbra fordul odakint az idő, nehezen hagyjuk ott a jó meleg szobát egy kis friss levegőért és a testmozgás öröméért. Pedig a testet ilyenkor sem szabad tétlenségre kárhoztatni, a D-vitamin beépülését próbáljuk meg akár 1-2 órányi szabadban töltött idővel segíteni, ráadásul a természetben töltött minden perc hihetetlen feltöltődést jelent.

Jó hangulat, megfelelő öltözet

Először is fontos az, hogy elszánjuk magunkat a kimozdulásra. Csak örömmel, a jó levegőre vágyva érdemes nekivágni. Öltözzünk az évszaknak megfelelően, rétegesen, hogy amennyiben séta, túra közben kicsit kimelegednénk, tudjunk néhány ruhadarabot le-, majd megálláskor újra felvenni. Különösen a végtagokat védjük minél jobban, karokra, lábakra aláöltözet, kesztyű, vastag vagy akár dupla zokni mindenképpen elkel, ugyanakkor ügyeljünk arra is, hogy a mozgásban ne akadályozzanak bennünket. Bővebben a megfelelő öltözködésről >>>

Hova menjünk?

Ha kevés időnk van, nem akarunk messzire menni, egy városi park is megteszi, ám Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy viszonylag kis utazással is hamar a természetben találhatjuk magunkat. Mondhatja bárki, hogy késő ősszel, télen a természet kihalt, ám ez nem igaz, rengeteg olyan „természetes” élményben lehet részünk, amelyek csak ebben az időszakban láthatóak, pl. a sárgába, rozsdabarnába öltöző fák, vagy egy csodaszép, érintetlen, hólepte táj....

Hazánk egyik leglátványosabb természeti csodája a darvak esti behúzása is csak ősszel figyelhető meg. Habár ez a szép madár már nem költ nálunk, az őszi vonuláskor több tízezres nagyságrendben jelenik meg az Alföldön, elsősorban a Hortobágyon, ahol idén rekordszámú darvat figyeltek meg. Naplementekor az eget betöltő ékalakú csapataik és hangos krúgatásuk egyedülálló élmény.

Hasonló jellegű a késő ősszel hazánkba érkező vadlúdcsapatok berepülése az éjszakázó helyre. A legkönnyebb és legjobban megfigyelhető mindez a tatai Öreg-tónál, ahol egy kényelmes 7 km-es sétával az emberi alkotások és a természet szépségében gyönyörködhetünk.

Bizonyos madárfajok csak télire érkeznek hozzánk, parkokban vagy a Dunán (esetleg be nem fagyó öbölkijáratainál: Visegrád, Pilismarót) szabad szemmel vagy kis kézi távcsővel megfigyelhetőek.

És hogyan hat mindez az egészségünkre?

A séta, a testmozgás különösen az inaktívabb téli időszakban fontos. Egy könnyed túránál kisebb a kimelegedés és a megfázás esélye, ugyanakkor a mozgás és a hideg levegő élénkíti a vérkeringést. A tüdőnk kitisztul a szobában, irodában töltött kevésbé friss levegő után, ráadásul a fűtési szezon miatt ebben az időszakban amúgy is rosszabbak a légszennyezettségi mutatók.

A természet szépsége, az élményszerű felismerések az esztétikai élmények jótékony hatásán túl, boldogsághormonok felszabadításával is hozzájárulnak szervezetünk védelméhez, ezenkívül a rohanó hétköznapokból való kiszakadás, a természetben történő lelassulás, lenyugvás a mentális egészséget támogatják, a felgyülemlett stresszt pedig levezetik.

Egy határozóval a kezünkben nekivágva szellemi képességeinket is frissen tarthatjuk: milyen madarat, állatot láttam, felismerem-e a levelek nélküli bokrot, fát, a hó alól kikandikáló gyomfélét. Ügyeljünk arra, hogy ne távcsövezzünk sokat, mert a meredt figyelés rontja a látást, helyette az ágakon ide-oda ugráló cinegecsapatot szemmel követve erősíthetjük szemizmainkat.

A téli napsütés sokat jelent, ha sikerül általa az ebben az időszakban egyébként is szegényes D-vitaminraktárunkat némiképp feltölteni.

A kirándulást zárhatjuk a természetben sok helyen előforduló csipkebogyó gyűjtésével, amelyből odahaza magas C-vitamin-tartalmú tea készíthető (nem főzéssel, csak kiáztatással!).

Jó kirándulást és feltöltődéssel teli élményeket!

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Tudtad, hogy szinte biztosan D-vitamin hiányos vagy?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér