fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Természetjárás az egészséged érdekében

Haladunk a tél felé, az időjárás egyre változékonyabb, kevesebb a napsütés, és bizony, ahogy egyre zordabbra fordul odakint az idő, nehezen hagyjuk ott a jó meleg szobát egy kis friss levegőért és a testmozgás öröméért. Pedig a testet ilyenkor sem szabad tétlenségre kárhoztatni, a D-vitamin beépülését próbáljuk meg akár 1-2 órányi szabadban töltött idővel segíteni, ráadásul a természetben töltött minden perc hihetetlen feltöltődést jelent.

Dramatic sunset over autumnal valley, natural landscapeHaladunk a tél felé, az időjárás egyre változékonyabb, kevesebb a napsütés, és bizony, ahogy egyre zordabbra fordul odakint az idő, nehezen hagyjuk ott a jó meleg szobát egy kis friss levegőért és a testmozgás öröméért. Pedig a testet ilyenkor sem szabad tétlenségre kárhoztatni, a D-vitamin beépülését próbáljuk meg akár 1-2 órányi szabadban töltött idővel segíteni, ráadásul a természetben töltött minden perc hihetetlen feltöltődést jelent.

Jó hangulat, megfelelő öltözet

Először is fontos az, hogy elszánjuk magunkat a kimozdulásra. Csak örömmel, a jó levegőre vágyva érdemes nekivágni. Öltözzünk az évszaknak megfelelően, rétegesen, hogy amennyiben séta, túra közben kicsit kimelegednénk, tudjunk néhány ruhadarabot le-, majd megálláskor újra felvenni. Különösen a végtagokat védjük minél jobban, karokra, lábakra aláöltözet, kesztyű, vastag vagy akár dupla zokni mindenképpen elkel, ugyanakkor ügyeljünk arra is, hogy a mozgásban ne akadályozzanak bennünket. Bővebben a megfelelő öltözködésről >>>

Hova menjünk?

Ha kevés időnk van, nem akarunk messzire menni, egy városi park is megteszi, ám Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy viszonylag kis utazással is hamar a természetben találhatjuk magunkat. Mondhatja bárki, hogy késő ősszel, télen a természet kihalt, ám ez nem igaz, rengeteg olyan „természetes” élményben lehet részünk, amelyek csak ebben az időszakban láthatóak, pl. a sárgába, rozsdabarnába öltöző fák, vagy egy csodaszép, érintetlen, hólepte táj....

Hazánk egyik leglátványosabb természeti csodája a darvak esti behúzása is csak ősszel figyelhető meg. Habár ez a szép madár már nem költ nálunk, az őszi vonuláskor több tízezres nagyságrendben jelenik meg az Alföldön, elsősorban a Hortobágyon, ahol idén rekordszámú darvat figyeltek meg. Naplementekor az eget betöltő ékalakú csapataik és hangos krúgatásuk egyedülálló élmény.

Hasonló jellegű a késő ősszel hazánkba érkező vadlúdcsapatok berepülése az éjszakázó helyre. A legkönnyebb és legjobban megfigyelhető mindez a tatai Öreg-tónál, ahol egy kényelmes 7 km-es sétával az emberi alkotások és a természet szépségében gyönyörködhetünk.

Bizonyos madárfajok csak télire érkeznek hozzánk, parkokban vagy a Dunán (esetleg be nem fagyó öbölkijáratainál: Visegrád, Pilismarót) szabad szemmel vagy kis kézi távcsővel megfigyelhetőek.

És hogyan hat mindez az egészségünkre?

A séta, a testmozgás különösen az inaktívabb téli időszakban fontos. Egy könnyed túránál kisebb a kimelegedés és a megfázás esélye, ugyanakkor a mozgás és a hideg levegő élénkíti a vérkeringést. A tüdőnk kitisztul a szobában, irodában töltött kevésbé friss levegő után, ráadásul a fűtési szezon miatt ebben az időszakban amúgy is rosszabbak a légszennyezettségi mutatók.

A természet szépsége, az élményszerű felismerések az esztétikai élmények jótékony hatásán túl, boldogsághormonok felszabadításával is hozzájárulnak szervezetünk védelméhez, ezenkívül a rohanó hétköznapokból való kiszakadás, a természetben történő lelassulás, lenyugvás a mentális egészséget támogatják, a felgyülemlett stresszt pedig levezetik.

Egy határozóval a kezünkben nekivágva szellemi képességeinket is frissen tarthatjuk: milyen madarat, állatot láttam, felismerem-e a levelek nélküli bokrot, fát, a hó alól kikandikáló gyomfélét. Ügyeljünk arra, hogy ne távcsövezzünk sokat, mert a meredt figyelés rontja a látást, helyette az ágakon ide-oda ugráló cinegecsapatot szemmel követve erősíthetjük szemizmainkat.

A téli napsütés sokat jelent, ha sikerül általa az ebben az időszakban egyébként is szegényes D-vitaminraktárunkat némiképp feltölteni.

A kirándulást zárhatjuk a természetben sok helyen előforduló csipkebogyó gyűjtésével, amelyből odahaza magas C-vitamin-tartalmú tea készíthető (nem főzéssel, csak kiáztatással!).

Jó kirándulást és feltöltődéssel teli élményeket!

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Tudtad, hogy szinte biztosan D-vitamin hiányos vagy?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal