Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Egészséges szépség
Étrenddel a pattanások ellen

Étrenddel a pattanások ellen

Újabb bizonyíték szól amellett, hogy az aknés bőr kialakulásában komoly szerepet játszik az étrend, különösen a magas glikémiás indexű ételek és a tejtermékek túlzásba vitt fogyasztása. Részletek a cikkben!

Kellemetlen pattanásokÚjabb bizonyíték szól amellett, hogy az aknés bőr kialakulásában komoly szerepet játszik az étrend, különösen a magas glikémiás indexű ételek és a tejtermékek túlzásba vitt fogyasztása.

Világszerte emberek milliói küzdenek súlyosan pattanásos, azaz aknés bőrrel; főként a tizenévesek és fiatal felnőttek életét keserítik meg a bőrön éktelenkedő vörös dudorok. Az akné kedvezőtlen hatással van az életminőségre, visszahúzódóvá, szégyenlőssé, nyugtalanná, sőt akár depresszióssá teheti "viselőjét", ezért kezelését nem  szabad félvállról venni.

Noha már az 1800-as évektől kapcsolatba hozták a pattanások kialakulását az étrenddel, különösen a csokoládé, a cukor és a zsír fogyasztásával, mégis az 1960-as évektől kezdve a kutatások egyre inkább eltávolodtak az elfogyasztott élelmiszerek és az akné kialakulásának összefüggéseitől. A szemléletváltás hátterében két fontos tanulmány állt, amelyekre sokat hivatkoztak a szakirodalomban, és amelyek cáfolták az étrend szerepét.

Az utóbbi időben azonban felerősödtek azok a vélemények, amelyek étrendi okokat sejtenek az akné hátterében, és gyógyításában kulcsfontosságúnak tartják a táplálkozási terápia szerepét. A Journal of the Academy of Nutrition and Dieteticsszaklap nemrég számolt be egy új kutatásról, amely az akné kialakulása és az étrend közötti kapcsolatot vizsgálta, elsősorban a tejtermékek és a magas glikémiás indexű élelmiszerek hatásaira koncentrálva.

A kutatók újra elemezték a fenti összefüggéssel foglalkozó, 1960 és 2012 között végzett vizsgálatokat, górcső alá véve azok módszertanát, a résztvevők kiválasztását, az eredményeket és következtetéseket. Arra az eredményre jutottak, hogy az aknés bőr összefügg a sok magas glikémiás indexű (a vércukorszintet fokozottan növelő) élelmiszert tartalmazó étrenddel, valamint a nagy mennyiségű tejtermék fogyasztásával. Bár a rendelkezésre álló adatok alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy az étrend váltja-e ki az aknék megjelenését, annyi bizonyos, hogy az elfogyasztott élelmiszerek befolyásolhatják vagy súlyosbíthatják a már kialakult pattanásos állapotot.

A szakemberek szerint a bőrgyógyász és dietetikus szakmának érdemes lenne összefogni a pattanások elleni harcban, és további minőségi kutatásokkal alátámasztani az étrend és a pattanások kialakulásának összefüggéseit, hogy egyszerűen alkalmazható, kiegészítő táplálkozás-terápiával enyhíteni lehessen az aknéval küzdők millióinak állapotán.

Mi az a glikémiás index?

Szakértők szerint az az optimális, ha a napi energiabevitel 55-58 százaléka - tehát az elfogyasztott ételeknek több mint fele -, szénhidrátból, mégpedig úgynevezett összetett szénhidrátból áll. A táplálékkal elfogyasztott szénhidrátok a szervezetben glükózzá (szőlőcukorrá) alakulnak, a glükóz pedig felszívódva megemeli a vércukorszintet.

A glükózzá alakulás sebességének mutatója a glükózfelszívódási vagy glikémiás index (GI érték). Minél lassabban alakul át egy szénhidrát glükózzá, annál lassabban szívódik fel, és annál kevésbé emeli meg a vércukorszintet. A GI értékét 100-as pontrendszerben számoljuk, a lassan lebomló ételek indexe alacsony, kisebb, mint 50. Ilyen például a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér (40 pont), az alma (38), az aszalt sárgabarack (35), a lencse (30), a meggy (22), a 70 százaléknál nagyobb kakaótartalmú fekete csokoládé (20), és a legtöbb friss zöldség (paradicsom, padlizsán, fokhagyma, cukkini <15).

A gyorsan lebomló szénhidrátok indexe magas. A hasábburgonyáé például 95 pontos, a gyors rizsé 85, a görögdinnyéé 75, a kekszeké 70, a banáné pedig 60. Minél magasabb az index, annál több problémát okozhat az élelmiszer, hiszen a vércukorszint hirtelen változása az évek során inzulinrezisztenciához és 2-es típusú cukorbetegséghez vezet.

forrás: www.origo.hu

Ezt láttad már?
Ezt a 2 dolgot kerüld el, ha pattanásaid vannak!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér