fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Bőr egészsége
Ezt a 2 dolgot kerüld el, ha pattanásaid vannak!

Ezt a 2 dolgot kerüld el, ha pattanásaid vannak!

Pattanás, akné keseríti meg hétköznapjaidat? Már 2 egyszerű étrendbeli változtatással rengeteget segíthetsz bőröd állapotán! Tudományos tények a cikkben!

egeszseges_szep_borAzt mind tudjuk, hogy egészségünkre komoly hatással van az, hogy mit eszünk. De vajon van-e összefüggés az étrend és a bőrünk egészsége között? A pattanásos bőrbetegség (akné) a serdülők kb. 85 százalékát érinti valamilyen mértékben, de a felnőtteket sem kíméli. Kialakulásának pontos okai nem ismertek, az orvosok szerint több, egymással összefüggésben lévő tényező eredménye. Ilyen tényező többek között a szervezet hormonális változásai, az öröklött hajlam és az érzelmi stressz. Az utóbbi években több tanulmány is vizsgálta az étrend szerepét a pattanások kialakulásában – különösen a szénhidrátok és tejtermékek hatását.

Az egyre növekvő számú bizonyítékok arra utalnak, hogy bizonyos ételek előidézhetik vagy ronthatják az aknét. A bőrgyógyászok ugyanakkor hangsúlyozzák: bár az étrend megváltoztatása fontos része lehet a kezelésnek, de önmagában még nem jelent megoldást a problémára. Épp ezért érdemes a táplálkozásra úgy tekinteni, mint az akné elleni fegyverarzenál egyik, de nem kizárólagos eleme.

A magas glikémiás indexű ételek ronthatnak a bőr állapotán

Kellemetlen pattanásokA glikémiás index (GI) a táplálékok rangsorolására alkalmas, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. 100-as értékű a szőlőcukor, mivel ez okozza a legnagyobb és leggyorsabb vércukorszint emelkedést. Minden más táplálék ehhez viszonyítva kapott helyet magának a rangsorban.

Magas glikémiás indexű élelmiszerek például a fehérlisztből készült pékáruk és tészták, a burgonya és a gabonafélék többsége. Alacsony GI értékű élelmiszerek például a hüvelyesek, a diófélék és olajos magvak, a zöldségek és gyümölcsök többsége, illetve a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk és tészták.

Számos kutatás bizonyítja, hogy az alacsony glikémiás indexű étrend jó fegyver a pattanások ellen. Egy ausztrál kutatók által végzett 12 hetes, randomizált, kontrollált kísérletben azok az alanyok, akik alacsony glikémiés étrendet követtek, jelentős mértékű javulást észleltek bőrül állapotában.

Egy másik esetben az orvosok 2528 diétázó pácienssel töltettek ki egy online kérdőívet. A vizsgálat során azt próbálták felmérni a kutatók, hogy az aknéban szenvedő betegek tapasztalnak-e változást a tüneteikben. 86,7%-uk válaszolt úgy, hogy már 3 hónapon belül tapasztaltak kedvező változásokat az alacsony glikémiás diéta hatására.

A tejfogyasztás is okozhat pattanásos bőrt

A tejtermékek bőrproblémákat is okozhatnakMár 1949-ig visszamenően is találhatunk kutatásokat, melyek arra utaltak, hogy a tejtermékek fogyasztása és az akné kialakulása között összefüggés lehet. A bizonyítékok ugyan nem voltak túl erősek, az utóbbi években azonban további vizsgálatok is születtek ezen a területen.

2005-ben egy úgynevezett retrospektív vizsgálatban több mint 47 ezer felnőtt nőt kértek meg arra, hogy idézzék fel középiskolai évek alatt követett étrendjüket, illetve hogy diagnosztizáltak-e náluk aknét. Az eredmények alapján ok-okozati összefüggés volt fellelhető a tejfogyasztás és a pattanásos bőrproblémák között.

Egy 2006-os és egy 2008-as kutatás ugyancsak igazolta, hogy a tejivás (egészen pontosan a sovány tej fogyasztása) hatással van az akné súlyosságára. Mindkét esetben serdülőkorú fiatalokat kérdeztek meg a kutatók.

A pontos mechanizmusa annak, hogy a tej és tejtermékek miként okoznak aknét, még nem tisztázott, de szakértők szerint a tejben található hormonok, illetve az azok által kiváltott inzulinreakció állhat a jelenség háttérben.

Tanácsok pattanásos bőr esetén

• Óvakodj a közismerten allergén ételektől – tej, tojás, gabonafélék.

• Vezess étkezési naplót és mutasd meg a bőrgyógyászodnak.

• Légy türelmes! Akár 2-3 hónap is eltelhet, mire kiderül, hogy az étrendbeli változtatás hatással van-e az aknéd állapotára.

• Ha változtatsz az étrendeden, mellette továbbra is folytasd az egyéb, bőrgyógyász által javasolt kezelési módszerek használatát. Ne feledd, hogy az étrend csak kis része egy jóval nagyobb képnek.

Felhasznált irodalom
https://www.aad.org/media/news-releases/growing-evidence-suggests-possible-link-between-diet-and-acne
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836431/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
C-vitaminnal a ragyogó, szép bőrért
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér